Registeren Inloggen

Voorkom datalekken: laat deze week uw oude laptop en papieren administratie vernietigen

Het is deze week van 4-9 april de Data Privacy Week. Dan kan iedereen gratis privacygevoelig materiaal inleveren op 12 plekken in Nederland. Onder toeziend oog vernietigen experts bijvoorbeeld uw oude belastingpapieren. Maar ook gaan ze aan de slag met uw oude laptop die nog volgepropt zit met uw privégegevens.

Opruimen met CA+ keurmerk

Oorspronkelijk zou deze week plaatsvinden in januari. Maar door de coronabeperkingen is die verzet. De opruimweek van data is een initiatief van de FNOI, de Federatie Nederlandse oud papierindustrie. Daarnaast zijn zij ook het platform voor de professionele archief- en datavernietigingsbedrijven. Daar zijn uw oude data veilig. Zij werken namelijk met het CA+ certificaat. Dat is het keurmerk in Nederland voor archief-, data- en productvernietiging

Papier in de shredder

Wat moeten we ons bij deze data-opruimingsactie voorstellen? “Iedereen heeft thuis wel zo’n kamertje waarin alle oude papieren worden bewaard in dossiermappen. Die kun je niet zomaar aan de straat zetten. Toch doen veel mensen dat. Zulk materiaal hoort eerst door de shredder (papierversnipperaar) te gaan,” zegt Ria Luitjes van MIXmarketing, woordvoerster voor deze campagne.

“Of er staat nog ergens een oude laptop in de kast. Daar staat enorm veel informatie op. Die kunt u ook niet zomaar weggooien. Zelfs losse onderdelen zijn nog uit te lezen. Er zijn namelijk mensen die weten hoe dat moet. U kunt hem ook gewoon laten staan natuurlijk. Maar dan verschuift u het probleem eigenlijk naar de volgende generatie.”

Oude bankafschriften

“Veel mensen hebben ook niet door dat ze hun oude bankafschriften niet zomaar kunnen laten rondslingeren langs de openbare weg. Daar staat zoveel privacygevoelige informatie in,” voegt Luitjes toe. Gewoon een beetje scheuren helpt niet genoeg bij het uitwissen van informatie. Er lopen genoeg criminelen rond die van verscheurde papieren zo weer een kloppend document kunnen maken. Er hoeft eigenlijk maar één naam op een papier te staan, en er is al sprake van een datalek.

12 inleverlocaties door het gehele land

Op 12 verschillende locaties in het gehele land kunt u deze week uw privacygevoelige materialen inleveren. Op de website van Data Privacy Week staat een landkaartje met de inleverplaatsen erop. Dat gaat van Drachten tot Roermond en Heerlen. “Elke Nederlander krijgt de kans om boodschappentassen vol materiaal in te leveren,” zegt Luitjes. Zorgvuldig gescreend personeel vernietigt het dan. Ze moeten zich daarbij aan allerlei strenge normen houden.

Ze vernietigen het materiaal ter plekke. Of ze nemen het mee in afgesloten vrachtwagens mét wederom gescreende medewerkers. De vernietiging vindt gegarandeerd altijd plaats op een 100 procent veilige plek. Overal is camerabewaking.

Bewustwordingscampagne

Volgens FNOI is de bewustwordingscampagne van professionele datavernietiging hard nodig. Door het vele thuiswerken de afgelopen 2 jaar, liggen veel huizen nog vol met printjes van vertrouwelijk materiaal van werkgevers. Of die gegevens staan nog op die ene oude laptop, die u dacht zomaar weg te gaan gooien in de elektronicabak. Dat is dus niet zo verstandig. Want kwaadwillenden weten daar wel raad mee. Realiseer daarom wat u doet, als u het zomaar weggooit. Dus waarom zou u die documenten niet professioneel laten vernietigen deze week? Wat houdt u tegen? Zeker als dat ook nog eens gratis kan.

Steeds meer datalekken: wat kunt u doen als uw info gelekt is?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Koop zelf een papierversnipperaar en u kunt op ieder moment dat u het uitkomt hetgeen u wilt, versnipperen.

    Een cross-cut papierversnipperaar bevat veiligheidsniveau DIN P-3 en DIN P-4. Dit betekent dat de shredder tussen de 200 en 400 cross-cut snippers maakt van het papier en is daardoor geschikt voor het deugdelijk vernietigen van vertrouwelijk papier. De meeste papierversnipperaars bevatten cross-cut messen. Gemiddelde prijs voor thuisgebruik: circa 50 – 100 euro.

    Heeft u zeer vertrouwelijk materiaal dat u wilt versnipperen? Dan is het aanbevolen om te kijken naar micro-cut papierversnipperaars, deze bevatten veiligheidsniveau P-5 of hoger en produceren micro-snippers. Dit betekent dat de shredder tussen de 2.000 en 12.500 micro-cut snippers (of microsnippers) maakt van het papier en is daardoor geschikt voor het deugdelijk vernietigen van zeer vertrouwelijk papier. Het verschil met een cross-cut shredder is dat een micro-cut shredder het papier nog fijner versnippert waardoor cijfers en letters niet meer te lezen zijn op de snippers. Voor hoge informatiebeveiliging is een micro-cut shredder aan te raden, deze high security shredders behoren tot het hogere segment qua prijs. Gemiddelde prijs voor thuisgebruik: circa 100 – 150 euro.

    Om uw papierversnipperaar in goede conditie te houden is het belangrijk om de shredder regelmatig te voorzien van olie. De stelregel is om een papierversnipperaar, die niet is voorzien met automatisch oliesysteem, te olieën na elk intensief gebruik of na het legen van de opvangbak. U kunt kiezen uit een vloeibare olie in een flacon of uit oil sheets.
    Het is van belang dat u officiële olie gebruikt die speciaal geschikt is voor papiervernietigers, het is af te raden om een universeel smeermiddel te gebruiken.

    Gemiddelde prijzen:
    Shredder olie (per liter): circa 65 euro.
    Gemiddeld kost een flesje met shredder olie met een inhoud van 250 cl circa 20 euro.
    Olievellen (per vel): circa €2,05.
    Gemiddeld kost een set met 12 olievellen circa 25 euro.

    Goed artikel allen jammer dat u hier niet (veel) dieper op in kunt gaan. Vooral mensen, die een PC/Laptop/tablet/Telefoon (enz.) verkopen of naar een kringloop brengen, zouden zich meer bewust moeten zijn van de risico’s. Wat tips:

    seniorweb.nl/artikel/computer-veilig-wegdoen-windows-10
    personalcomputercare.nl/computervragen/onderhoud/hoe-data-vernietigen.htm
    consumentenbond.nl/smartphone/smartphone-of-tablet-wissen

    Dit is voldoende om een hobyist te ontmoedigen. Iemand die echt op de gegevens uit is schrikt dit echter niet direct af. Fysiek vernietigen (spijker door de harddisk, (micro)SD versnipperen, CD’s/DVD’s kapot breken enz.) is altijd beter. En ja, ook (WiFi) routers, Thin-Clients, smart devices (enz.) kunnen nog informatie bevatten over het netwerk waar ze deel vanuit maakten (dus minstens resetten).