Nieuwe wet moet uitbreiding fastfoodketens afremmen
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt serieus werk van preventie als het om de gezondheid gaat. Op dringend verzoek van de grote steden en scholen is hij een wet aan het voorbereiden, die nieuwe vestigingen van fastfoodketens moet gaan verbieden op bepaalde locaties.
Een pizzapunt voor 1 euro
Scholen die hun best doen om de leerlingen voor te lichten over gezond eten, kunnen niet op tegen het fastfoodtentje naast hun deur. Probeer als puber maar eens weerstand te bieden aan een speciale aanbieding voor een pizzapunt voor 1 euro. Dan verdwijnt het gezonde broodpakket van huis direct achter de rododendrons. Van Ooijen weet dat en wil er nu op gaan reageren.
Gezondheidsdoelen
Scholen en gemeenten kunnen weinig tot niets beginnen tegen een vrij vestigingsbeleid voor ondernemers. Maar misschien kan een nieuwe wet in het kader van de “gezondheidsdoelen” uitkomst bieden, want 1 op de 7 kinderen is te dik. ,,Er moet echt wat gebeuren. In lagere sociale klassen is het zelfs 1 op de 3. Natuurlijk kan je een patatje blijven eten. Maar ik wil dat dat dan een weloverwogen keuze is, niet gestuurd omdat op elke straathoek een billboard met reclame staat voor dat ongezonde eten,” zegt Van Ooijen tegen de verzamelde pers, onder meer de NOS, RTL en AD.
Daar ligt de uitdaging voor Van Ooijen die toch al bezig is het eetgedrag van de Nederlandse bevolking bij te sturen. Er staat een suikertaks, een belasting tegen een te hoog suikergehalte in voeding, op de agenda. Maar er zal zeker geen “vettaks” komen, waarschuwt hij al.
Nationaal Preventie akkoord
Om tot zo’n wet te komen die de groei aan fastfoodketens moet indammen, is nog niet zo gemakkelijk. Daarom is het ministerie op dit moment alle juridische mogelijkheden aan het uitpluizen. Niet alleen vestiging van deze ketens, maar ook reclame-uitingen in de omgeving van scholen gaan op de korrel. Dit past allemaal goed binnen het Nationaal Preventie akkoord van Van Oijens voorganger Paul Blokhuis.
Meer kinderen met overgewicht
Dat plan heeft gezorgd voor veel bewustwording, maar is in de praktijk nauwelijks een succes gebleken. Het aantal te dikke volwassenen is namelijk stabiel gebleven, terwijl het bij schoolgaande kinderen ernstiger was. In 2021 maakte een tussenrapportage van het RIVM duidelijk hoe zwaar de strijd tegen overgewicht was. Bij kinderen in de leeftijd 4 tot 18 met overgewicht stegen de aantallen zelfs: met 1,5 procentpunt naar 14,9 procent in 2020. De campagnes op scholen kwamen moeilijk van de grond.
0 procent BTW op groente en fruit
Tegelijk met de plannen voor de nieuwe wet tegen verdere uitbreiding van fastfoodketens is het plan gelanceerd voor 0 procent BTW op groente en fruit. Dat is nu nog 9 procent. Maar dit ligt meer in het takenpakket van collega staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij. Dat kan snel gaan, want het draait volgens dat ministerie vooral om wat er precies op de lijst gaat komen en wat niet.
Bron: WVS, NOS, AD, RTL
We blijven te dik, roken en drinken nog te veel. Helpt de preventieve aanpak wel?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een kolder. Vlak bij onze middelbare school zat ook een snackbar. Dat spraken we af om daar af en toe op vrijdag wat te halen. Dan nam ik die dag geen brood mee.
En als er eens een klasgenoot geen brood mee had op een andere dag dan liepen we met hem/haar mee. Maar dan at de rest van de groep gewoon zijn eigen brood op.
Dat de verpeste jeugd alleen maar fastfood wil eten ligt niet aan de ondernemer die zijn brood probeert te verdienen, maar aan de opvoeding. Of eigenlijk het ontbreken daarvan. Een crèche voet geen kinderen op. Dat moeten ouders doen Maar ja geld regeert dus beide ouders moeten werken werken werken. Lekker veel geld verdienen en dan hebben de kinderen ook teveel daarvan.
laat ze maar iets doen op de prijs van gezond voedsel
@kleur: Ook een heel goede oplossing inderdaad!
alles wat fout is verdiend de overheid aan en nu beginnen we te zeiken over fast food ik vraag me af wanneer gaat gezond eten betaalbaar worden voor velen
Krijg een oud artikel onder mijn neus. Zie dat ik een “d” vergeten ben bij voedt. Zoek zelf maar op waar die moet komen.