Registeren Inloggen

Zo stemt u veilig bij de gemeenteraadsverkiezingen

De stemdagen worden verspreid, maar veel coronamaatregelen zijn afgeschaft. Hoe stemt u veilig bij de gemeenteraadsverkiezingen? We leggen uit waar u op moet letten bij het machtigen of het plannen van uw bezoek aan het stembureau.

Veilig stemmen

Net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021 is er niet 1 verkiezingsdag voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar zijn er 3 dagen: 14, 15 en 16 maart 2022. Dat is gedaan om veilig te kunnen stemmen in tijden van corona, in het bijzonder voor kwetsbare groepen. Helemaal weg is het virus namelijk nog niet. Nu de beperkingen zijn ingegaan is het ditmaal wel eenvoudiger. Mondkapjes moeten niet meer, maar mogen. Lees hier waar u op moet letten als u gaat stemmen.

Spreiding van dagen: 14, 15 en 16 maart

Spreiding van het aantal dagen waarop u kunt stemmen zorgt voor minder spreiding van het virus. Het voordeel is dat u nu zelf een rustig moment kunt kiezen om te gaan stemmen: maandag 14 maart, dinsdag 15 maart of woensdag 16 maart.

Wat u ook kunt kiezen is het stembureau waar u wilt gaan stemmen. Dat is te vinden op de website van uw gemeente of op de algemene website waarismijnstemlokaal.nl. Daar staat ook of het door u gekozen stembureau op de datum van uw keuze die dag wel open is.

Ook zijn er enkele stembureaus met beperkte toegang voor speciaal aangewezen groepen van kiezers. Denk hierbij aan bewoners van een verpleeghuis. Kwetsbare of minder mobiele bewoners hoeven zo niet op pad te gaan om hun stem uit te brengen.

Stemmen per brief kan niet meer

Houd er rekening mee dat het stemmen per brief voor kiezers van 70 jaar en ouder deze keer niet kan. Ouderenbond ANBO legt op de site van de bond uit dat de mogelijkheid om op 3 verschillende dagen te kunnen gaan stemmen een veilige stembusgang voldoende garandeert.

Machtigen

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen. U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet kiesgerechtigd zijn, in dezelfde gemeente als u wonen en uw stem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Machtigen kan door samen met de gemachtigde de achterkant van uw stempas in te vullen. Daar moet u nog een kopie van uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs of verblijfsdocument) aan toevoegen. Ook een foto op een smartphone of iPad is hierbij toegestaan. Verder is het mogelijk om iemand schriftelijk te machtigen door een speciaal formulier te downloaden bij uw eigen gemeente. Lees de precieze regels over het machtigen eerst even door op de site van Rijksoverheid.

Adviezen in plaats van verplichtingen

Er zijn coronamaatregelen in de stembureaus. Hieronder staat een kleine selectie van zaken waar u op zou kunnen letten. De toon is milder. Zaken die vorig jaar nog verplicht waren zijn nu een advies.

  • Een mondkapje hoeft niet meer, maar het mag wel
  • 1,5 meter afstand houden hoeft niet meer. Het is een advies om elkaar goed de ruimte te geven.
  • Handen desinfecteren is niet meer verplicht. Maar er is een pompje met desinfecteermiddel bij de ingang voor wie de handen wel wil schoonmaken.
  • U heeft geen coronatoegangsbewijs nodig om te gaan stemmen.
  • Stembureauleden en tellers van de stemmen moeten vooraf een gezondheidscheck doen. Bovendien zitten zij achter een kuchscherm. Door het plexiglas heen checken zij uw identiteitsbewijs. U krijgt van deze leden een schoon of nieuw stempotlood. Ook reinigen zij regelmatig de stemhokjes en deurklinken.

Kleine verschillen per gemeente

Sommige gemeentes hanteren iets andere regels. De Gemeente Den Haag bijvoorbeeld, handhaaft de speciale looproutes. Ook laat deze gemeente weten dat hun stemlokalen goed geventileerd zijn. Elke gemeente waarschuwt: blijf thuis als u corona heeft of klachten die op corona kunnen wijzen. Of wanneer u thuis in quarantaine bent. U kunt dan iemand vragen om namens u te stemmen.

Vervroegd stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart is er overigens voor iedereen. Dus niet alleen voor risicogroepen.

Geef een reactie