- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 9 maanden geleden door .
RVU regeling
Sind 2021 is eindelijk de zwaarwerk regeling tot stand gekomen oftewel de RVU regeling .
Dan kun je 3 jaar voor je pensioen leeftijd stoppen met werk .
Ik ben nu 64 en heb 47 jaar zwaar werk gehad .
Ik ben gestopt en bij het bouw cao deze regeling aangevraagd maar ik voldoe niet aan de regels , ik heb 15 jaar bouw Cao en 27 jaar kleinmetaal Cao gehad en daarom val ik overal buiten .
Je moet meer dan 20 jaar in de bouw gewerkt hebben , maw dit is dus alleen mogelijk voor mensen die hun hele leven onder 1 baas gewerkt hebben of maar een Cao gehad hebben , ik heb mijn hele leven maar voor 2 bedrijven gewerkt maar ik kom nergens voor in aanmerking .
Hoe is dit mogelijk en wie heeft hier ook ervaring mee .
Mvg Joop
-
-
GerritJansmameer dan een maand geleden
Voor u is het een nadeel dat men een streep trekt bij de uitvoering van een zwaar werk regeling. Maar je kunt dan ook discuteren over de definitie “zwaar werk”, de personen in de verpleging, personen die hun hele werkzame leven nachtdienst hebben gehad, de arbeiders in de fabrieken, de platform- medewerkers constant in de uitlaatgassen van de vliegtuigen etc. Allemaal beroepen waarvoor geen regeling is getroffen. En wat mij deze laatste tijd opvalt en dat zal nimmer anders zijn geweest; er zijn bouwvakkers die overdag bij hun werkgever werken en om de klok van vier uur hun arbeid van timmeren, tegel zetten etc. voortzetten bij particulieren tot ver in de avonduren. Het zal goed verdienen (meestal zwart) maar dan niet klagen dat het zwaar is in de bouw. Vanzelfsprekend schets ik hier niet een situatie die op u van toepassing kan zijn.
meer dan een maand geleden -
Wil59meer dan een maand geleden
Geachte,
Uw gegeven informatie en stelling dat u ‘nergens voor in aanmerking komt’ lijkt mij niet geheel volledig om een goed beeld van uw situatie te kunnen vormen en vanwege de complexheid van deze materie een goed en compleet en zo een volledig mogelijke reactie te kunnen geven.De RVU is geen ‘zwaarwerk-regeling’, die politieke discussie is gestaakt en van de baan, omdat deze onuitvoerbaar is vanwege de discussie wat een zwaar beroep zou zijn… welke beroepen niet, hoelang iemand in zijn arbeidzame leven in zo’n ‘zwaar’ beroep werkzaam zou zijn geweest… etc. etc… onuitvoerbaar dus…
En zo verdwenen jarenlange onderzoeken en discussies weer eens in die diepe prullenbak…De RVU (Regeling Vervroegd Uittreden) is voor iedereen toegankelijk, althans: deze regeling zou voor iedereen toegankelijk horen te zijn…. Zo heeft ‘men’ dat bedacht.
Of deze regeling ook in een (uw) CAO opgenomen moet zijn is mij niet duidelijk en onbekend, een landelijke ingevoerde regeling behoeft m.i. niet in een CAO opgenomen worden voor rechtsgeldigheid.Dat u, volgens uw bouw-CAO, niet aan de regels voldoet begrijp ik niet, u zal dan, na uw ingediende verzoek, toch wel een motivatie van afwijzing hebben ontvangen waarmee u met uw vakbond de uitspraak kan aanvechten. Zij hebben tenslotte uitstekende juristen die u bij kunnen staan…. mits u lid van een vakbond bent natuurlijk…
Deze regeling bestaat idd pas sinds 2021 en is een onderdeel van het nieuwe pensioenakkoord…en misschien wel een voorloper of onderdeel van de toekomstige pensioenhervormingen. Een en ander is mij ook niet geheel duidelijk en daar zal ik ook niet de enige in zijn…
Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk om maximaal 36 maanden voor de AOW gerechtigde leeftijd eerder te stoppen met werken. Afhankelijk van leeftijd, op welk datum het te ontvangen AOW en tot een bepaald jaar,
Deze regeling vraag je aan bij je huidige werkgever. (of bij je/een vakbond, zo begreep ik)
De werkgever zou, uit oogpunt van ouderenbeleid, daar eerder toegankelijk in horen te zijn omdat de hoge boete die werkgevers eerder betaalden om hun werknemer eerder dan hun AOW gerechtigde leeftijd te laten stoppen van de baan is…tijdelijk van de baan is…Eerder betaalde die werkgever 52% ‘boete’.
Daarentegen mag de werkgever geen hoger bedrag aan de werknemer ‘meegeven’ dan € 1847,- bruto per maand. (2021) Maximaal 3 jaar. Een hoger bedrag in een kortere periode is ook niet toegestaan, ook dan wordt de werkgever weer bestraft met het hoger tarief van 52%.
Uiteraard gelden er meer restricties die de werkgever opgelegd krijgt om de boete van 52% niet te hoeven betalen.Een ieder zal dan voor zichzelf moeten berekenen of dat bedrag van ‘RVU’ toereikend is om van te kunnen leven.
Als dat niet genoeg en toereikend zou zijn, dan zou het bedrag van de RVU aangevuld kunnen worden door een bij een werkgever opgebouwd pensioen bij een pensioenmaatschappij, het opgebouwde pensioen -al dan niet gedeeltelijk- ‘naar voren te halen’ en voor de AOW gerechtigde leeftijd alvast een stuk(je) uit te laten keren.Let wel, alle uitgekeerde bedragen zijn bruto bedragen, er dient gewoon belasting te worden betaald en premies afgedragen te worden, met het verschil dat er meer belasting moet worden betaald voor de AOW leeftijd als na de AOW leeftijd.
Zelf ben ik al eens meerdere keren aan het puzzelen en rekenen geweest om een stuk(je) opgebouwd pensioen eerder (voor de AOW gerechtigde leeftijd) uit te laten keren, maar ik zag al snel dat daardoor het uit te keren pensioen na de AOW gerechtigde leeftijd zoveel in elkaar kelderde… dat ik al snel tot de conclusie kwam dat voor de ‘lagere’ inkomens die vaak in de zware beroepen zijn verdiend, geen haalbare kaart is.
Het inkomensverschil is dan gewoonweg een veel te groot gat in het bestedingspatroon van ons gezin. Een nog studerend en thuiswonend kind laat ook een vervroegde stevige inkomensdaling niet echt toe.Met een inkomensdaling zou misschien wel weer recht op zorgtoeslag en/of huurtoeslag kunnen ontstaan. Ook dat ik weer persoons/familie gebonden.
Uiteraard is daarmee mijn vooroordeel, dat dit soort regelingen alweer voor de hogere inkomensgroepen is bedacht, weer bevestigd, deze inkomens hebben tenslotte een hoger pensioen opgebouwd of hebben een groter vermogen opgebouwd en kunnen dat vervroegde pensioen ook wat makkelijker eerder uit laten keren…
Uiteraard geldt alles voor de individuele behoefte van een levenspatroon en zal een ieder zijn eigen keuzes daarin moeten maken.
Vanwege de onbekendheid en complexheid van deze materie is het aan te bevelen om informatie en voorlichting bij een specialist (zoals vakbond ?) te vragen.
De informatie van sommige websites als rijksoverheid.nl en vakbondsinformatie is mij heel waardevol gebleken, hoewel er op sommige websites ook tegenstrijdige informatie vermeld wordt zodat waarheidsvinding wel eens bemoeilijkt wordt.Op uw vraag ‘hoe dit mogelijk is’ heb ik dus geen duidelijk antwoord, ik heb er ook geen ervaring mee, maar ik worstel ook als 63 jarige met 49 jaar ononderbroken arbeidsverleden met vele jaren ‘zware arbeid’, met deze materie.
Op mijn 67ste (!) ga ik mijn AOW en opgebouwd uitgesteld loon wat men pensioen noemt ontvangen.
Het puzzelen, rekenen en informatie verzamelen om vanuit mijn situatie met meerdere pensioenmaatschappijen om op m’n 65ste jaar te kunnen stoppen met werken, en daarmee 2 jaar te overbruggen, is dan ook niet bepaald hoopvol.Zoals de huidige gepensioneerden al 12 jaar hun jaarlijkse indexatie missen….zij betalen uiteindelijk de hoofdprijs van de politieke regels en beperkingen waaraan onze rijkste pensioenmaatschappijen ter wereld (!) zich hebben te houden, missen de huidige werkende generatie, ook al dat percentage in pensioenopbouw, dus ook het gemis bij uitkering…
Met ruim 25 jaar als belastinginvuller bij de FNV heb ik al heel veel narigheid van teruglopende inkomsten van gepensioneerden mijn computerscherm zien passeren….
Ik dwaal af met deze ‘klaagzang’ en dat was niet geheel mijn bedoeling.Ik wens u veel geduld en wijsheid met het vergaren van de juiste antwoorden…
m. vr. groet
meer dan een maand geleden
-