Gezonder leven? Begin met bijhouden wat u eet
Heerlijk, al dat eten tijdens de feestdagen. Maar in het nieuwe jaar staat vaak bovenaan het lijstje met goede voornemens: beter en gezonder eten. En om daar inzicht in te krijgen, is het handig om bij te houden wat u eet. Leefstijlcoach en personal trainer Marcel Selekij legt uit waarom dit werkt.
Waarom bijhouden wat je eet?
Het voornaamste doel van bijhouden wat u eet, is bewustwording. Want doordat u opschrijft wat u allemaal eet, ziet u wat u allemaal binnenkrijgt. En dat is waarschijnlijk meer dan u denkt. We hebben namelijk vaak niet door hoeveel we eten. Dus wilt u bijvoorbeeld wat aan uw gewicht veranderen, dan is dit de basis. Want, zo stelt Marcel Selekij, ”het gaat om de behoefte. Dus wat je maximaal binnen mag krijgen aan calorieën en wat je daadwerkelijk tot je neemt. Wil je afvallen, dan moet je minder eten dan het maximaal aantal calorieën per dag. Wil je aankomen, dan moet je meer eten dan dat. En dat bouw je langzamerhand af of op. Door dit op te schrijven zie je of dat lukt. Daarom is dit, zeker in het begin, essentieel.”
Bijhouden wat u eet kan u ook helpen om simpelweg gezonder te eten. Want we hebben vaak ook geen idee wat de producten die we eten allemaal bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid suikers, zouten en vetten. En ook als dit wel op de verpakking staat, is het soms lastig om te bepalen wanneer iets gezond is of niet.
Boekje
U kunt natuurlijk op de ‘ouderwetse’ manier een notitieboekje kopen en opschrijven wat en hoeveel u eet. Het is daarbij belangrijk dat u het eten afweegt of goed inschat qua hoeveelheid. Bovendien is het goed om bij te houden hoeveel kilocalorieën, vetten, suikers, vitamines, koolhydraten en eiwitten u binnenkrijgt. Want dan weet u pas echt of u gezonder en beter eet. Daarnaast is het handig om de tijd en dag te noteren en eventueel het gezelschap met wie u bent. Ook kan het slim zijn om op te schrijven hoe u zich voelt na het eten en drinken. Zo herkent u sneller patronen. Tot slot is het van belang dat u echt alles opschrijft wat u tot zich neemt. Ook dat ene glas melk, kleine stukje chocola of restje van andermans bord.
Vindt u het te ingewikkeld om dit zelf op te schrijven? In winkels worden ook eetdagboeken verkocht. Daarin staan vragen en invulopties al klaar. Dit kan het gemakkelijker en overzichtelijker voor u maken. Bovendien vergeet u zo minder snel om iets op te schrijven.
Eetmeter
Het bijhouden van wat u eet, kan ook digitaal met de ‘Eetmeter’ van het Voedingscentrum. Deze laat zien of u genoeg voedingsstoffen en energie binnenkrijgt, en of u binnen de schijf van 5 eet. Ook is het mogelijk om producten te scannen via een barcode. Dan hoeft u deze niet meer handmatig in te voeren. De app heeft nog iets anders wat erg handig kan zijn. Eet u dingen buiten de schijf van vijf? Dan toont hij gezondere alternatieven. Zo wordt gezonder en beter eten makkelijker.
Kies Ik Gezond?
Een andere app van het Voedingscentrum die handig kan zijn, is de Kies Ik Gezond-app. Deze vergelijkt namelijk producten met elkaar en laat van producten zien of deze gezond zijn of niet. Ook kan deze app laten zien of producten veel zout, suiker, vlees of andere ingrediënten bevatten. Zo kunt u dus zelf bepalen waar u op wilt letten.
Hoelang bijhouden?
Hoelang u uw eetgedrag moet bijhouden verschilt, zegt Selekij. ”Het hangt af van de persoon zelf. Als iemand denkt ‘ik weet nu wel wat en hoeveel ik moet binnenkrijgen’, dan kan diegene stoppen met het bijhouden.” Maar om een goed beeld te krijgen van uw eetpatroon is het wel slim om minimaal 1 maand bij te houden wat u eet. Neem hierbij ook de weekenden mee, want in weekenden is een eetpatroon vaak anders dan doordeweeks. Na deze maand heeft u waarschijnlijk een realistisch beeld van wat u tot u neemt en waar verbeterpunten liggen. Merkt u bijvoorbeeld dat u toch vaker een koekje pakt dan u dacht, dan kunt u daarop gaan letten. Wel kan het even duren voordat dit in uw routine zit, want dat duurt gemiddeld zo’n 100 dagen.
(Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben al een tijdje op deze manier bezig en het werkt goed. Wel langzaam, maar het overgewicht is er ook niet op 1 dag aan gekomen. Kwestie van geduld. Ik houd me aan 1500 calorieën per dag en in het weekend 1800.
Veel administratie maar als je ziet dat het werkt wordt het een sport om het vol te houden.
[…] Een goed begin is het halve werk. Bedenk dus aan het begin van de week hoe uw planning eruit ziet, zo komt u niet voor verrassingen te staan. Plan in wanneer u gaat sporten, zorg dat er gezonde boodschappen in huis zijn en bereid eventueel maaltijden voor. Wat u ook kan helpen om gezonder te leven, is juist reflecteren. Bijvoorbeeld door uw gewoontes en e… […]