Registeren Inloggen

Haarden- en kachelbranche pleit voor kachel-APK

Overlast door houtstook in Nederland is groot. Omwonenden kunnen niet ventileren en klagen over rook en stank. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) pleit daarom voor een jaarlijkse APK van de kachel. “Want door goed te stoken, verminder je de uitstoot van fijnstof”, zegt woordvoerder Gert Kooij.

In de stank

Het staat gezellig: een brandende open haard of houtkachel. Maar terwijl de één in de warmte zit, zit de ander in de stank. Zoals Marleen en Dieter Pientka. Zij ervaren al jaren overlast van hun buren die thuis een houtkachel of open haard stoken. Maar klagen bij de gemeente helpt niet. Want veel gemeentes pakken de overlast niet aan. Zonde, vindt Gert Kooij van de NHK, want de gemeente heeft wel degelijk instrumenten om overlast door houtrook aan te pakken. Maar het ligt niet alleen aan de gemeentes. Ook de overheid en de stokers zelf moeten zich hard maken om verstandig te stoken, zegt de woordvoerder.

Nieuwe wet

Vanaf 1 januari 2022 is de Europese Ecodesign richtlijn van kracht. Fabrikanten mogen vanaf dan alleen nog geteste en goedgekeurde modellen op de Nederlandse markt brengen. Dat zijn houtkachels en haarden die het milieu zo min mogelijk belasten en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Maar tot nu toe ligt er geen handhavingsplan, laat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport weten.

Opleiding

De NHK is blij met de nieuwe wet, maar roept consumenten met een haard of kachel op om verstandig te stoken. Want goed stoken, zegt Kooij, zorgt voor een minimale uitstoot van rook en schadelijke stoffen. Ecodesign toestellen voldoen aan de hoogste standaarden, maar daarmee alleen ben je er nog niet, vertelt Kooij. Volgens hem zijn er vier pijlers: Een goed toestel, een vakkundige installatie, goede brandstof en een opgeleide stoker.

APK

Kooij pleit daarnaast voor een periodieke keuring voor kachels en haarden. Naast de APK moet elk verwarmingstoestel straks na uiterlijk vijftien jaar worden vervangen. Tot slot wil Kooij dat er een verbod komt op tweedehands haarden en kachels. Net zoals een ongekeurde auto ook niet de snelweg op mag, moeten oude tweedehands toestellen worden vernietigd. De gemeente Utrecht geeft vanaf december 2021 tot en met 2025 subsidie aan Utrechtenaren. Zij die hun rookkanaal onbruikbaar maken, krijgen 2.000 euro, en dat geldt ook voor inwoners die hun open haard laten verwijderen. Degenen die hun oude haard of kachel vervangen voor de modernste variant, krijgen 500 euro.

Lastig onderwerp

Dat houtkachels en open haarden overlast geven, laat Meldpunt in 2019 en in 2021 zien. Het is schadelijk voor de gezondheid en belastend voor het milieu. Maar het probleem is dat houtstookoverlast moeilijk aan te pakken is. In dit artikel leest u waarom.

Geef een reactie

Reactie

    Het wordt dan een probleem voor die gene die alleen de hout/pelletkachel gebruikt voor de verwarming in huis.
    Denkt men daar wel over na.?