Registeren Inloggen

Levensreddende zorg wordt uitgesteld

Zo’n 200.000 behandelingen in de Nederlandse gezondheidszorg zijn uitgesteld door de coronapandemie. Verschillende patiëntenorganisaties en medische vakorganisaties luiden de noodklok. De werkdruk in de ziekenhuizen is enorm. Er overlijden steeds meer mensen op de wachtlijst.

Knieoperatie

Hardlopen is zijn lust en zijn leven. Dat zit er voor de 74-jarige Roel Botter voorlopig niet meer in. Augustus 2020 hoort hij dat zijn kraakbeen weg is. Roel moet een knieprothese krijgen. Maar zijn operatie wordt na de diagnose almaar uitgesteld. Dat komt door corona. Roel wacht al negen maanden. Intussen kan hij amper honderd meter lopen. Ook slikt hij veel pijnstillers.

Donornier

Roel is niet de enige wachtende. Valerie van de Flier is 42 jaar en nierpatiënt. Ze heeft cystenieren. Dat is een progressieve ziekte. Cysten met vocht verdringen hierbij gezond nierweefsel. Het is een levensbedreigende, erfelijke aandoening. Valerie moet wachten op een donornier. In juni vindt ze een donor. Maar de transplantatie wordt door corona al vijf maanden uitgesteld.

Iedere dag telt

Dat is ingrijpend. Want iedere dag telt bij deze niertransplantatie. Het vooruitzicht op goedwerkende nieren wordt slechter bij langer uitstel van de operatie. Intussen moet Valerie een uur per dag dialyseren. Dat moet om te overleven. Het doorspoelen van de nieren is pijnlijk.

Overleden

De Nierstichting zegt dat er in 2020 in totaal 80 mensen overlijden. Allemaal staan ze op de wachtlijst voor een transplantatie. Directeur Tom Oostrom: “Het is een zeer zorgelijke situatie. Het personeel houdt het niet meer vol. Patiënten moeten steeds langer wachten. Mensen hebben meer schade door het langere wachten op een operatie.”

Orthopeden

We bellen met een aantal organisaties in de gezondheidszorg. Ook de orthopeden slaan alarm. Sjoerd Bulstra is voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging, de NOV. Hij zet de gevolgen op een rijtje: “We hebben dit jaar 60 duizend ingrepen minder kunnen doen. Dan gaat het bijvoorbeeld om scoliose-operaties. Maar er zijn ook knie- en heupoperaties. Op al deze deelgebieden ontstaan achterstanden. En we kunnen die door personeelsgebrek niet snel inhalen.”

Ongekend grote achterstand

De hartspecialisten zien ook een grote groep wachtenden. Dit jaar zijn er 4 duizend operaties minder gedaan. De IC-capaciteit is lijdend bij een bypass of hartklepoperatie. Maar die is er niet meer. Want er is een pandemie. Jerry Braun is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgen. Hij spreekt van een “ongekend grote achterstand in operaties.”

Kankerpatiënten

In de kankerpatiëntenzorg zijn er gelukkig minder uitgestelde behandelingen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, NFK, geeft aan dat er nog geen medisch onverantwoord uitstel is. “Het is nu passen en meten. Het is wel spannender dan bij de vorige coronapieken. Dat komt door het grote personeelstekort,” zegt een woordvoerder.

Boostervaccins

De situatie in de Nederlandse zorg is onthutsend. Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland is dan ook zeer bezorgd. Ze pleit voor een versnelde boostervaccinatie. Ook voor mensen jonger dan 60 jaar. In de video bij dit artikel geeft Veldman uitleg over de problemen in de gezondheidszorg.

Record

Daarnaast is er de dramatische situatie in de Nederlandse verpleeghuizen. In november 2021 is in 895 verpleeghuizen een coronabesmetting vastgesteld. Een record. Conny Helder, van brancheorganisatie Actiz, vertelt dat het ziekteverzuim met 1 procent is gestegen naar 8,7 procent. “Dat betekent dat op 500.000 medewerkers er 5.000 extra ziek zijn.”

Geef een reactie

Reacties (2)

    De vader van mijn schoondochter woont in België en daar wordt hij binnen 2 weken aan z’n knie geopereerd. De Nederlandse zorg is uitgehold en zijn de maatregelen die MP en Hr de Jonge vanavond bekend gemaakt hebben, hun eigen schuld. Al jaren is er op de zorg bezuinigd en nu loopt de zorg vast. De mensen die overleden zijn door uitgestelde zorg daar is de politiek verantwoordelijk voor.

    Je wordt dus alleen maar geholpen als je corona hebt en heb je een andere ziekte dan kun je het dus wel vergeten. Dat is wat het beleid van de jaren Rutte ons heeft gebracht. Een kapot bezuinigde zorg, verkocht aan zorgverzekeringen.
    Moet je eens kijken als Rutte een ernstige ziekte zou krijgen. Die zal wel geholpen worden, die hoeft niet te wachten.
    Ziekenhuizen die gesloten werden die nu zo hard nodig zouden zijn. En als Rutte nog een periode aan de macht komt gaat ie gewoon door. Zijn plannen voor nog meer bezuinigingen liggen al klaar. En mensen blijven gewoon op hem kiezen, dus staan ze achter dat beleid.