Vrijdag op tv: Mantelzorgers lopen vast door starre overheid en taaie regels
De bijna 5 miljoen mantelzorgers die iedere dag zorgen voor hun naasten hebben last van de regelzucht van de overheid. Ze hebben moeite met de onbegrijpelijke brieven vol ambtelijk taalgebruik. Ook de respijtzorg, die mantelzorgers wat lucht moeten geven, is niet op orde. Er moet structureel geld bij om het wankele kaartenhuis overeind te houden, zegt belangenvereniging MantelzorgNL.
Je wilt een overheid die je steunt
Een op de drie Nederlanders van boven de zestien jaar is mantelzorger. Daarvan verlenen 830.000 intensieve zorg. Ingrid Keestra is een van hen. Ze verzorgt veertien jaar lang haar moeder totdat die komt overlijden. Mevrouw Keestra loopt in die tijd tegen een betonnen muur van regels en regeltjes aan. De gemeente lijkt zorg vooral te zien als een kostenpost die klein gehouden moet worden. Mevrouw Keestra krijgt brieven vol ambtelijke taal. “Wat bedoelen ze nou?” vraagt ze zich geregeld af. “Je wilt een overheid die je steunt, niet eentje die je tegenwerkt.”
Bijna een half miljoen overbelaste mantelzorgers
Stire Kaya behoort tot de groep van bijna een half miljoen overbelaste mantelzorgers. Zij verzorgt dag in dag uit haar moeder met dementie. Daarnaast doet ze de administratieve rompslomp die kleeft aan de mantelzorg. “Je kunt dat uiteraard ook niet doen, maar dan krijg je geen steun”, zegt Kaya.
De overheid moet in actie komen
Volgens Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL moet de overheid in actie komen “Anders gebeuren er ongelukken.” Tweede Kamerlid Lucille Werner pleit voor een actievere houding van de gemeenten. Beiden zijn te gast in de televisieuitzending en zoeken met Elles de Bruin naar oplossingen.
Hertrouwde vrouwen die geen nabestaandenpensioen krijgen
Verder in Meldpunt: hertrouwde vrouwen die pas nabestaandenpensioen van hun ex krijgen, als ze opnieuw scheiden. Sommige pensioenfondsen sluiten één bepaalde categorie gescheiden vrouwen uit van het recht op het nabestaandenpensioen van hun ex. Het gaat hier om vrouwen die na hun scheiding weer hertrouwd zijn. Alleen een einde aan het nieuwe huwelijk kan dit veranderen. Tot op de dag van vandaag komt het voor dat hertrouwde vrouwen hierdoor geen nabestaandenpensioen krijgen.
Nabetalingen door pensioenfondsen
Eerder liet Meldpunt zien dat de pensioenfondsen van Unilever en KLM deze regel met terugwerkende kracht schrapten. Dat gebeurde na klachten hierover van de MAX Ombudsman. Dat leidde tot miljoenen euro’s aan nabetalingen. Recent deed Pensioenfonds ABN AMRO na zo’n klacht hetzelfde. Waarom krijgt Lidy Movig dan nog steeds niets? Haar overleden ex-man werkte jaren voor ABN AMRO. MAX Ombudsman Rogier de Haan legt de zaak voor aan het pensioenfonds en vertelt over de uitkomst in Meldpunt.