Corona boostervaccin: wat doet het? En wanneer krijgt u het?
Tegen corona gevaccineerden 60-plussers krijgen binnenkort een uitnodiging voor een zogenoemd boostervaccin. Wat doet dit vaccin? is het hetzelfde als een 3e prik? En wanneer krijgt u het?
Wat is een boostervaccin?
De term boostervaccin doet al enige tijd de ronde. In sommige andere landen worden ouderen al enige tijd geleden gevaccineerd met een extra dosis van 1 van de goedgekeurde vaccins. Het doel van zo’n prik is om de afweer tegen het coronavirus op peil te houden. Zeker bij oudere gevaccineerden is dit van belang, omdat uit onderzoek blijkt dat zij na een afgeronde prikkenserie minder afweer hebben dan mensen uit andere leeftijdsgroepen.
Is een boostervaccin hetzelfde als een 3e prik?
Het boostervaccin wordt ook weleens de 3e prik genoemd. In feite is dat het natuurlijk ook, want wie al 2 keer gevaccineerd is, krijgt bij het zetten van het boostervaccin voor de 3e keer een naald in de arm. Het blijft overigens wel bij deze letterlijke overeenkomst, want er zijn ook een aantal verschillen. Zo is de echte 3e prik uitsluitend bedoeld voor mensen die na 2 vaccinaties mogelijk nog niet voldoende afweer hebben opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan Nederlanders met een afweerstoornis of ernstig zieken. Zij krijgen 3 keer een prik met dezelfde dosis, zodat zij wel voldoende afweer opbouwen.
Een boostervaccin is bedoeld voor mensen die na een afgeronde prikkenreeks in 1e instantie al voldoende afweer hebben opgebouwd. De 3e prik is dus puur bedoeld als extra prikkel en daarom bestaan de boosterprikken van fabrikant Moderna bijvoorbeeld uit een halve dosis. De boostervaccins van Pfizer bevatten wel volledige doses.
Welke vaccins worden ervoor gebruikt?
De boostervaccins die gebruikt gaan worden, zijn mRNA-vaccins. Dat wil zeggen dat het een prik van – we noemen ze hierboven al – Moderna of Pfizer is. Bij een mRNA-vaccin wordt een stukje eiwit van het virus via het vaccin in het lichaam gebracht, waarna het lichaam zelf afweer moet opbouwen. Ook als u bij de 1e ronde 1 van de eveneens goedgekeurde prikken van Janssen of AstraZeneca heeft gehad, krijgt u tijdens de boostervaccinatie-ronde Moderna of Pfizer. Dit kan geen kwaad en u kunt niet zelf kiezen welke u krijgt.
Wanneer kunt u aanspraak maken op een boostervaccin?
Op de website van de Rijksoverheid staat dat 80-plussers als eerste worden uitgenodigd om een boostervaccin te halen. Zij kunnen eind november een brief van de GGD in de bus verwachten en kunnen vanaf 6 december 2021 geprikt worden. Hierna worden alle jongeren 60-plussers uitgenodigd; zij zijn vermoedelijk vanaf januari 2022 aan de beurt. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten, komen in aanmerking voor een dergelijke prik. Het gaat om mensen werkzaam in:
- ziekenhuizen;
- verpleeghuizen;
- kleinschalige woonvormen;
- klinische medisch-specialistische revalidatie;
- huisartsenpraktijken;
- ambulancediensten;
- intramurale gehandicaptenzorg;
- geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ggz-crisisdienst
- wijkverpleging.
Ook personen die in een zorginstelling wonen en boven de 18 jaar zijn, komen in aanmerking voor een boosterprik.
Zijn er voorwaarden?
Iedereen die een 1e prikkenreeks heeft afgerond en 60 jaar of ouder is, kunnen een dergelijk vaccin halen. De enige voorwaarde is dat de laatste coronaprik minimaal 6 maanden geleden gezet moet zijn. Volgens het RIVM heeft het anders vrij weinig nut om u opnieuw te laten vaccineren. Bij vrijwel iedereen van boven de 60 is dit in december 2021 al het geval, maar het is wel handig om dit in het achterhoofd te houden als u zich later heeft laten vaccineren.
Bron: MAX Vandaag
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
https://www.hpdetijd.nl/2021-09-09/niet-een-virus-maar-een-verzwakt-immuunsysteem-is-de-grootste-bedreiging-voor-de-volksgezondheid/