Deze ring rond de prullenbak is voor uw flesjes met statiegeld
Niet voor iedereen is statiegeld genoeg motivatie om een fles te bewaren uit het afval en bij de supermarkt in te leveren. Deze mensen kunnen hun statiegeldfles “weggooien” in een ring rond de prullenbak. Wie een zakcentje nodig heeft, kan deze flessen op een waardige manier verzamelen en zo helpen met het afvalprobleem.
Doneerring
Hoe vaak gooit u een flesje van water of frisdrank dat u onderweg hebt gekocht in de prullenbak? Zonde, want ook op kleine flesjes zit vanaf 1 juli 2021 statiegeld van 15 cent. Niet voor iedereen is 15 cent genoeg motivatie om het flesje mee naar huis te nemen en later in te leveren bij de supermarkt. Daarom komen gemeente Breda en gemeente Eindhoven met een pilot: de doneerring.
Zakcentje
De doneerring is een metalen ring met gaten die om een prullenbak heen wordt geplaatst. In de ring kunnen mensen hun flesje met statiegeld neerzetten. Iemand die wel een zakcentje kan gebruiken kan de flesjes gemakkelijk pakken en bij de supermarkt inleveren, zonder in de prullenbak te hoeven grabbelen.
Prullenbakken in Breda en Eindhoven met ring
In Duitsland hebben tientallen steden al langere tijd prullenbakken met een doneerring, of in het Duits: een Pfandring. The Happy Activist, een platform dat duurzame initiatieven van gewone mensen wil uitlichten, vond dat dit er ook in Nederland moest komen. “Wij maken gemeentes enthousiast de ring rond de prullenbak te installeren”, zegt Matthijs Jaspers van Happy Activist. “Tussen 20 en 25 gemeentes tonen al interesse. In Breda hangen ze sinds een week, en in Eindhoven plaatsen we ze volgende week.”
Statiegeld op kleine flesjes bekend maken
Mathijs wil met de ring bereiken dat het statiegeldsysteem op plastic flesjes meer ruchtbaarheid krijgt. “Het is belangrijk dat die flesjes niet in het afval terecht komen. En het lijkt mij mooi als schoolkinderen of sportverenigingen die geld inzamelen voor een goed doel of evenement de doneerring gaan gebruiken. Zo is het een win-winsituatie. Je gaat zwerfafval tegen, je helpt het recycle-proces, en helpt kwetsbaren in de samenleving aan een extra zakcentje.”
Is de doneerring effectief?
Moeten alle prullenbakken in Nederland een doneerring krijgen? Nu nog niet, vindt Jaspers. “De steden die nu ringen plaatsen willen we onderzoek laten doen. Worden de ringen volgezet? Worden ze ook weer geleegd? Levert de ring problemen op en hoe lossen we dat op? We hebben namelijk nog niet echt cijfers over de effectiviteit van de ring.”
15 cent voor een waterflesje van AH to go
Breda heeft rond 12 prullenbakken doneerringen hangen en de eerste indruk van het gebruik is positief. “We hebben de doneerringen geplaatst aan prullenbakken in de straat die van het station naar het winkelcentrum loopt”, vertelt Anton Lips. Hij is manager openbare ruimte in Breda en daarmee verantwoordelijk voor het groenbeheer en het schoon houden van de stad. “In die straat zitten veel kleine supermarktjes waar mensen kleine flesjes en blikjes kopen. Dat willen ze als het leeg is ergens kwijt, en als ze denken: die 15 cent boeit me niet, dan kan het in de doneerring.”
Het eerste gebruik valt niet tegen. “We zien er soms flesjes in staan die later weer verdwijnen. Maar mensen weten nog niet goed genoeg wat het is.” De ring valt namelijk niet erg op want hij is netjes in dezelfde kleur als de prullenbak geschilderd. “We vragen er aandacht voor door middel van posters, en binnenkort met etiketten die we aan de prullenbak hangen. Maar het meeste zwerfafval komt in het voorjaar en de zomer, dus dan doen we weer een campagne.” Gemeente Breda hoopt dat de ring veel gebruikt gaat worden, zeker als er volgend jaar ook statiegeld komt op blik. Of dat zo is wordt door het team van Lips in het voorjaar van 2022 geëvalueerd. “Als het een succes wordt, komen er meer doneerringen in de stad en buitenwijken.”
Lokale actie
Matthijs Jaspers van Doneerring hoopt dat de ring ooit om elke prullenbak heen hangt. “Ik heb weinig vertrouwen in de landelijke politiek maar lokaal wordt het idee opgepakt. Partij voor de Dieren heeft het in meerdere gemeentes aangekaart. Nu richten we ons op steden, hierna willen we dat sportverenigingen en het bedrijfsleven er mee aan de slag gaan.
De pilot is voor mij al geslaagd als mensen de ring gaan herkennen en gebruiken. Het is een tof product dat de samenleving op meerdere manieren helpt.”
De eerste 15 exemplaren van onze @doneerring hangen nu in Breda! Daar begint de pilot met deze statiegeld-ringen die we samen met @fritzkola in Nederland introduceren. Iets voor jouw gemeente? Ga naar https://t.co/hJSVcTpD8Y pic.twitter.com/9Up4vPBXnD
— The Happy Activist (@happyactivistnl) November 8, 2021