Fietsersbond en Rover vinden NS-proef ‘fietsreserveren’ mislukt
Online een plek reserveren om je fiets mee te kunnen nemen in de trein. Daarmee hield de NS de afgelopen maanden een experiment. Maar de Fietsersbond en reisorganisatie Rover noemen het experiment mislukt.
Fietsreserveren experiment mislukt
De Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover roepen de NS op geen vervolg te geven aan de proef met “fietsreserveren” in de trein. Want het verplicht reserveren van een fietsplek leverde volgens hen veel problemen op voor reizigers “tijdens alle momenten van de reis”. De twee belangenorganisaties noemen de proef “een digitale schijnoplossing voor een fysiek probleem: te weinig ruimte voor fietsen in de trein”.
Fietsen in top-5 klachten
Het experiment met verplicht reserveren vond plaats van 10 juli tot en met 15 september. De NS wil de maatregel invoeren omdat het meenemen van fietsen in de top-5 klachten van treinreizigers staat. Maar Rover en de Fietsersbond zijn al vanaf het begin tegen het plan.
Veel klachten
Rover en de Fietsersbond ontvingen bijna tweehonderd klachten over het experiment. Vooral dat een reservering geen garantie bood op een daadwerkelijke plek voor de fiets, leidde tot veel bezwaren. “Bij het plannen van de reis kwamen veel reizigers technische drempels en systeemfouten tegen. Reizigers die hun overstap niet haalden, waren niet zeker van een beschikbare plek in de volgende trein”, aldus de twee organisaties.
Gereserveerd maar geen plek
“De reiziger is verplicht te reserveren, maar NS is uiteindelijk niet verplicht de plaats ook aan te bieden”, aldus directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond. “De fietsreservering blijkt dus niets waard en de pilot is wat ons betreft mislukt.”
Ook klachten zonder fiets
De NS laat weten dat alle ervaringen en binnengekomen klachten worden verzameld en geëvalueerd. “Er kwamen ook klachten binnen van treinreizigers die zelf geen fiets bij zich hadden”. Dat zegt een woordvoerster van NS. En reizigers die hun fiets mee wilden nemen in de trein konden er volgens haar soms niet terecht. Omdat er koffers in de weg stonden.
“We zijn blij dat Rover de reacties deelt”, aldus de NS-woordvoerster. “We gaan nu intern onderzoeken wat er wel werkt en wat niet bij de verplichte fietsreservering.” Volgens haar komt er in de tussentijd geen nieuwe proef met reserveren voor fietsen in de trein.
Bron: ANP
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Achterlijke proef. De conductrice vertelde bij instappen dat ze 9 vrije plaatsen had in de trein terwijl wij en anderen er al vijf met fietsen bezetten. Ook de reservering werkt slecht.