Registeren Inloggen

Kunt u betalen met beschadigd geld?

Contant geld mag dan wel minder gebruikt worden dan vroeger, het is nog steeds een belangrijk betaalmiddel. Maar als één van de briefjes beschadigd is, kunt u er dan nog mee betalen? En wat moet u doen als dat niet kan?

Beschadigd geld

Geld dat in uw portemonnee zit, heeft iemand anders hoogstwaarschijnlijk al eens eerder vastgehad. En dat doorgeven van munten en briefjes kan zorgen voor de nodige beschadigingen. Zo vouwt de 1 de briefjes dubbel, wast iemand het per ongeluk mee in de wasmachine, en maakt weer een ander er per ongeluk scheurtjes in. De vraag is vervolgens: kunt u eigenlijk wel betalen met beschadigd geld? In essentie wel, maar in de praktijk kan dit anders liggen. De website van de Rijksoverheid vermeldt het volgende: “Beschadigde bankbiljetten en euromunten blijven wettige betaalmiddelen. Voorwaarde is wel dat u meer dan de helft van het eurobiljet in bezit heeft. Een winkelier mag beschadigd geld weigeren.”

Kunt u er niet meer mee betalen? Dit kunt u doen

Wat kunt u doen als uw beschadigde geld wordt geweigerd in de winkel? Dan kunt u ervoor kiezen om het geld in te leveren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent niet dat u dat geld kwijt bent, want u krijgt er nieuwe biljetten voor terug. Wel zijn er enkele voorwaarden. Zo moet u de helft van het originele biljet in uw bezit hebben en mag u het geld niet met opzet hebben beschadigd. Een woordvoerder van DNB laat aan MAX Vandaag weten dat er geen methode is waarmee achterhaald wordt of het geld met opzet beschadigd is. Er zijn volgens de woordvoerder echter wel vaak tekenen die dit kunnen aantonen.

Ook moet u voordat u de biljetten kunt inleveren een aanvraagformulier invullen. Vervolgens kunt u het formulier en het geld naar DNB brengen of toesturen per post. Als u ervoor kiest om het geld per post op te sturen, moet u een duidelijke kopie van uw identiteitsbewijs bijvoegen. Let op: om uw identiteitsfraude te voorkomen, is het belangrijk dat u uw BSN-nummer doorkrast. Gaat u liever zelf langs bij DNB, dan moet u eerst een afspraak maken. Dat kunt u doen door op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur te bellen naar 020-524 2727.

Houd er rekening mee dat deze stappen doorlopen niet automatisch betekent dat uw beschadigde geld wordt ingeruild door DNB. Uw aanvraag kan immers ook afgewezen worden als u niet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Munten

Heeft u beschadigde euromunten in uw bezit? Ook die kunt u inleveren. De procedure is hetzelfde als bij biljetten, maar er zijn wel een aantal aanvullende eisen. Zo moet u de munten eerst afspoelen en afdrogen en ze per type in zakjes verdelen. Muntjes van 2 euro mogen dus niet ingeleverd worden tussen stukken van 1 euro.

Meer dan 2.000 euro?

Komt de waarde van het geld dat u inlevert boven de 2.000 euro uit? Dan moet u eerst een omwisselverzoek sturen per mail of post voordat u actie kunt ondernemen. Het e-mailadres dat u hiervoor kunt aanhouden is omwisselverzoek@dnb.nl.

Het postadres is al volgt:

DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

Geld gevonden? Denk eerst hieraan voordat u het in eigen zak stopt

(Bron: De Nederlandsche Bank, Rijksoverheid, Rabobank, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie