Grip houden op uw uitgaven? Zo doet u dat
Vindt u het lastig om grip te houden op uw uitgaven? Met deze tips kunt u beter controleren waar uw geld naartoe gaat, dit in toom houden en zo ook nog wat sparen.
Overzicht maken van uitgaven
De eerste stap is het bijhouden van uw uitgaven. Want volgens budgetcoach Rene Oosterveer begint een gezonde financiële situatie met een goed overzicht. Zo kunt u zien waar uw geld naartoe gaat en hoeveel er binnen komt. Ook is zo duidelijk of u ergens op kunt besparen. Zo’n overzicht kunt u op papier maken aan de hand van uw bankafschriften of u kunt een app gebruiken die dit bijhoudt. De app ”Grip – Huishoudboekje & budget” is er zo een. Deze app houdt uw uitgaven bij en maakt hier een overzicht van. Dit kunt u ook digitaal bijhouden, in bijvoorbeeld een Excel-bestand.
Vooruit denken
Vooruit denken is volgens Oosterveer ook belangrijk. Want onverwachte gebeurtenissen hebben de meeste invloed op uw budget. ”Maak daarom ook een financiële planning voor de komende maanden. Sommige rekeningen komen ook niet maandelijks maar per half jaar of zelfs jaarlijks. Als u daar nu al rekening mee houdt en hiervoor geld apart zet, voorkomt u problemen.”
Niet alleen besparen, ook inkomen vergroten
Nadat u weet wat er binnen komt en wat uw uitgaven zijn, kunt u bijsturen zegt Oosterveer. ”Hierbij denken veel mensen met name aan wat je uitgeeft. Maar aan de kant van inkomsten laten mensen veel geld liggen. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen heeft u wellicht recht op toeslagen. Ook kunnen veel gemeentes inwoners extra geld geven als dat nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor vermindering of kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Maak hier dan gebruik van!”
Goedkopere opties
Als het gaat om uw uitgaven, kijk dan eerst waar u veel geld aan uitgeeft. Volgens het NIBUD bekijkt u vervolgens wat goedkoper kan. Geeft u veel geld uit aan boodschappen? Bedenk dan of u veel A-merken koopt. Kijk daarna van welke producten u echt een A-merk wilt en bij welke dit minder uitmaakt. Koopt u vaak een broodje of koffie onderweg? Maak dit dan thuis en neem het mee. Verandert u vaak van garderobe? Kijk dan eens naar tweedehandswinkels of tweedehandswebshops, dat is vaak een stuk goedkoper. Zijn restaurants of afhaalmaaltijden de boosdoener? Probeer dan een limiet te stellen of kijk of u naar goedkopere restaurants kunt.
50-30-20 regel
Een manier om uw geld bewust uit te geven is de 50-30-20 regel. Dit betekent dat u 50 procent van uw netto inkomen gebruikt voor de vaste lasten. Dus bijvoorbeeld voor uw huur en verzekeringen. Daarnaast gebruikt u 30 procent van uw netto inkomen voor persoonlijke dingen die u wilt of nodig heeft. Bijvoorbeeld boodschappen of uitjes. En de laatste 20 procent van uw netto inkomen gebruikt u dan voor het terugbetalen van schulden, om te sparen en te beleggen.
De grootste fout bij sparen
Wilt u wat geld sparen maar weet u niet hoe? Volgens budgetcoach Oosterveer is de grootste fout bij het sparen dat mensen dit achteraf doen. ”Ze zetten het geld dat ze overhouden opzij. Beter is het om vooraf, dus bij ontvangst van uw geld, al direct geld over te maken naar de spaarrekening. Want dat voorkomt dat u het toch gaat uitgeven.”
Sparen met een doel zorgt ervoor dat u focus houdt. Want ”uw doel komt maandelijks dichter bij en u weet dan waarvoor u het doet. Bedenk ook dat uw vakantiegeld niet helemaal opgemaakt hoeft te worden. Zet dus een deel opzij voor een onverwachte hoge rekening. Het zal rust geven.”
52 weken uitdaging
De 52 weken uitdaging is een manier om langzamerhand steeds meer geld te sparen. De eerste week zet u 1 euro opzij, de tweede 2 euro. Dus u zet het bedrag opzij van de week waarin u zit. Op deze manier heeft u na een jaar 1378 euro gespaard.
Potje
Een heel simpele manier om een beetje geld te sparen is om een potje neer te zetten in huis. Doe daar dan al uw kleingeld in. Als u dit elke keer doet wanneer u kleingeld heeft, spaart u onbewust toch een leuk bedrag. Als u voornamelijk met een pinpas betaalt kunt u ook kleingeld sparen. Rond dan de bedragen naar boven af wanneer u afrekent en maak het bedrag wat u erbij rekende over naar uw spaarrekening.
Lijstjes maken
Maak voordat u wat gaat kopen een lijstje van wat u nodig heeft of nog heel graag wilt. Neem dit lijstje dan mee tijdens het winkelen en probeer alleen te kopen wat op het lijstje staat. Op deze manier doet u minder spontane inkopen en geeft u minder geld uit.
Geld opnemen
Maar wat nou als u zich niet houdt aan uw uitdaging of de lijstjes? Pin dan een bedrag en neem dat mee wanneer u boodschappen gaat doen, uit eten gaat of gaat winkelen. Laat uw pinpas thuis. Op deze manier kunt u niet meer geld uitgeven dan dat u bij u heeft.
Hulp nodig?
Bijna iedereen kan grip hebben op zijn geld en sparen, zegt Oosterveer. Het vraagt volgens hem alleen wel discipline en keuzes maken. ”Budgetteren is te leren. En als het toch niet lukt, vraag dan op tijd hulp. Want het betalen van incassokosten en aanmaankosten zijn zonde van het geld. Er zijn steeds meer werkgevers die een budgetcoach inzetten voor medewerkers. Vraag bij je werk eens hoe dat is geregeld. En vaak is deze hulp voor medewerkers gratis.”
(Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Temeer redenen om contant geld te behouden én te blijven accepteren.
Zie ook:
6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is
VR 17 SEP 2021
Consumentenbond: “Politiek, dwing gratis geld opnemen af”
vr 02 jul 2021
Mijn inlognaam moet zijn Gé van Dongen. Graag correctie.
De actie van u vind ik uitstekend, ook al ben ik 82 jaar.
Ik heb het formulier voor maandbegroting gedownload. Dat komt toch automatisch in Excel. Een kopie heb afgedrukt.
Succes
Wij hebben al een aantal jaren geleden onze bank opdracht gegeven om alle(!) incasso’s te blokkeren. Dit, omdat een groot telecombedrijf, ondanks andere afspraken, tóch maandbedragen bleef incasseren. Je geld krijg je wel terug, maar niet zonder slag of stoot.
Wij hebben alles in Excel staan en kunnen direct zien wat iets kost en wanneer betaald wordt en dus ook wat er onder de streep overblijft en dus ook gericht kunt sparen. Tegenwoordig worden eerst alle ‘potjes’ gevuld en daarna de andere uitgaven.
Het was een grote stap terug, maar nu is het een grote stap vóóruit. Één keer per maand een dik uur rekeningen doen, en als er iets tussendoor komt is internet bankieren een super handige tool.
Wij hebben weer grip op ons geld en wij maken uit wie zijn geld krijgt en wie later als een factuur niet klopt of onterecht is. Niet eerst (automatisch) betalen en er na een hoop gedoe.
Ik heb gezegd. Uhg…
Geld sparen is niet moeilijk maar je moet het wel bewust doen. Bijvoorbeeld kies vaste tijdstippen en vaste bedragen, maar er kan meer zo ervaren wij (2-persoons huishouden, gepensioneerd)
Als maandelijks de AOW en het pensioengeld op de betaalrekening wordt ontvangen, wordt per automatische incasso een vast bedrag naar de spaarrekening overgemaakt.
Wekelijks kiezen wij aan de hand van de weekreclames van de supermarkten welke producten wij kopen. Vaak zijn zelfde artikelen per supermarkt verschillend in de aanbieding, dan wel verschillend geprijsd. Bedenk ook dat Albert Heijn als regel duurder is dan Jumbo en dat bv.paprika’s bij de ene of de andere supermarkt niet of nauwelijks kwalitatief van elkaar verschillen maar wel in prijs. Het zelfde kan gezegd worden van huismerken en duurdere merken.
“Buitenlandse” munten die wij bij de kassa terugkrijgen, stoppen wij in een apart “vakantiepotje”. Dat loopt in de praktijk behoorlijk op en bij de dagelijkse inkopen valt het nauwelijks op. Het is bovendien leuk om de verschillen per land van uitgifte te bekijken en het geeft steeds een beetje een ‘vakantiegevoel’.
Een keer per week pinnen wij een vast bedrag dat overeenkomt met de gebruikelijke wekelijkse uitgaven. Dit is de beste controle op de bestedingen. Het bood ons onlangs een aardig inkijkje (hoewel echt aardig ?) in de prijzen die voor 2002 (de guldens) en nu in euro’s voor soortgelijke producten betaald moeten worden. Wat wij toen in guldens pinden, moeten wij nu wekelijks in euro’s pinnen. Dat stemt ontegenzeggelijk tot nadenken.
Ik gebruik mijn pinpas voor uitgaven. Bij de ABNAMRO kun je op de betaalrekening een limiet instellen van 1%, 5% en 10% van de gepinde uitgaven naar de spaarrekening bij de ABNAMRO gaat. Er is uiteraard een maximum gepinde bedrag. Dus 50 euro uitgave = 5 euro naar de spaarrekening. Verder spaar ik zegels van AH (6% rente) en Jumbo. Loopt ongemerkt lekker op. Een idee voor anderen??
Makkelijk gezegd hoor 50 % voor de vaste lasten gebruiken, Onze huur is met aftrek van huurtoeslag nog altijd bijna de helft van ons inkomen, dus dan red je het al niet met de opgegeven 50, 30, 20 formule…….
Wij hebben in de loop der jaren al alle abonnementen, lidmaatschappen etc geschrapt, gaan nooit op vakantie, geen dagjes meer uit, niet meer uit eten, hebben geen auto meer, kopen vrijwel uitsluitend de huismerken i.p.v A merken, gebruiken onze spullen en kleding totdat ze echt versleten zijn …… maar door de alsmaar stijgende prijzen van werkelijk álles gaan wij er elk jaar wéér op achteruit.
Nibud en andere organisaties hebben het altijd over gemeentelijke regelingen waar je aanspraak op zou kunnen maken, maar die regelingen zijne r lang niet in álle gemeentes. En de bedragen en berekeningen kunnen ook nog eens sterk verschillen per gemeente.
Alleen al de norm voor wie er wel of niet als minima huishouden wordt beschouwd….
De ene gemeente rekent uitsluitend de wettelijke minima grens, anderen minima plus 10% , weer ander plus 20% en enkele plus 30%
ook wordt er door veruit de meeste organisaties die bespaar tips geven of adviezen over hoe slim om te gaan met je geld….. géén ekening gehouden met het feit dat mensen chronisch ziek en/of gehandicapt kunnen zijn en daardoor veel extra zorgkosten hebben, waarvoor zij lang niet altijd extra financiele ondersteuning (kunnen) krijgen.
Dergelijke organisaties gaan uit van standaard rekenmodellen, die helaas voor steeds minder mensen gelden en waardoor die mensen dus bar weinig hebben aan al die adviezen.
De 50, 30, 20 regel klinkt goed maar werkt in het echte leven niet altijd! Mijn man heeft Aow en een Pensioen! Als daar alle rekeningen af zijn houden we minder dan 20 % over! Was er de afgelopen 10 jaar netjes geïndexeerd dan was er nu meer te besteden! Sparen in potjes is leuk. Zegeltjes sparen bij de super ook, levert een leuk bedrag eind van het jaar ‘met rente’!!!
[…] Door meteen veel geld opzij te zetten en een dagelijks, of wekelijks, budget op te stellen, kunt u meer grip op uw uitgaven hebben. Want wanneer er weinig geld op uw lopende rekening staat, kunt u minder snel dure en meerdere […]