“De boom van de gemeente hangt in mijn tuin”
Ruzie met de buren is altijd vervelend. Maar wat nu als de buurman de gemeente is? Die beheert een grote boom op een grasveld, maar de takken hangen in de tuin van meneer Huisman. Huisman wil dat de gemeente snoeit, maar dat is lelijk, vindt de gemeente. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft advies.
Donkere tuin
“De heer Huisman woont in een rijtjeshuis in een prettige straat. Achter zijn huis ligt een grasveld van de gemeente. En op dat grasveld staat een grote boom. Deze boom is al jaren de bron van een sluimerend conflict tussen de heer Huisman en de gemeente. De takken hangen namelijk een aantal meters boven de achtertuin. Het maakt alles wat donkerder in de tuin. De heer Huisman heeft daarom herhaaldelijk gevraagd aan of ze de takken kunnen terugsnoeien. Maar de gemeente is niet van plan om iets aan de situatie te doen; terugsnoeien zou voor de gezondheid van de boom niets uitmaken, maar het zou er wel minder fraai uitzien.
De gemeente moet snoeien
De heer huisman komt er dus niet uit met de gemeente. Uiteindelijk vraag hij ons wat nou eigenlijk zijn rechten zijn. Zit er niets anders op dan onder het bladerdak van de gemeente te blijven zitten of is er nog iets mogelijk? De wet is duidelijk over dit soort situaties. Daarin staat namelijk dat je niet hoeft toe te staan dat takken van de boom van de buren boven je perceel hangen. Dat betekent niet dat je elke overhangende tak meteen mag verwijderen; dat mag pas nadat je de buurman hebt aangemaand om de overhangende takken weg te halen. Als deze daar geen gevolg aan geeft, mag je zelf de schaar erin zetten.
Boom is niet beschermd
Er zit wel een grens aan dit terugsnoeirecht. Het moet niet ontaarden in ‘misbruik van recht’. Dat kan het geval zijn als de boom een beschermde status heeft. Of als terugsnoeien de gezondheid van de boom aantast. Maar van dit alles is bij deze boom geen sprake. Het enige bijzondere aan de situatie is de buurman zelf; dat is namelijk geen mens van vlees en bloed, maar de gemeente. Toch maakt dit voor de wet geen verschil; buurman is buurman.
Zelf snoeien en rekening opsturen?
De heer Huisman heeft de wet dus achter zich. Maar zelf terugsnoeien vindt hij veel te gevaarlijk want de takken hangen meters hoog. En het inhuren van een hovenier kost veel geld. Wat nu? Omdat het logisch is dat hier een professional aan de slag zal moeten, mag de heer Huisman de rekening opsturen naar de buurman, de gemeente dus. Die zal de redelijke kosten moeten betalen. Maar een betere oplossing is dat de gemeente de boom nu eindelijk zelf gaat snoeien. De gemeente heeft daar immers zelf de juiste mensen en apparatuur voor.
In een week opgelost
We legden onze bevindingen voor aan de gemeente. Wat jaren onbespreekbaar was, was nu in een week opgelost: de gemeente heeft de boom teruggesnoeid, de heer Huisman is bevrijd van zijn bladerdak. Bovendien zijn er afspraken gemaakt voor de toekomst, want de boom blijft groeien natuurlijk.”
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe herkenbaar.
Bij ons stond ook een boom die én boven mijn tuin hing én bij wat wind tegen mijn ramen tikte én onder de dakpannen kroop.
Ook werd de voortuin omhooggedrukt, net als onze én de gemeentelijke bestrating0h.
Jarenlang hebben wij een strijd gehad: alleen als er meerdere malen een officiële melding werd gedaan, kwam de Gemeente snoeien of weer een paar tegels een beetje fatsoeneren.
Het ergste was een uitspraak van de Gemeentelijke ‘boombeheerder’: bij het plaatsen van de bomen in 1990 had de Gemeente er geen rekening mee gehouden dat de bomen zo groot konden worden.
Bij ons kwam de oplossing geheel onverwacht: aan de overzijde kwam nieuwbouw en heel veel bomen (ook onze overlastgever) werden zonder pardon gekapt.