Pgb voor kwart van ontvangers niet genoeg
Een kwart van alle Nederlanders met een persoonsgebonden budget (pgb) kan niet voldoende zorg inkopen. Het budget is soms zo klein, dat niet al het benodigde zorgpersoneel er van betaald kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisaties MantelzorgNL en PerSaldo.
De 2 organisaties vragen bijna 1.900 mensen die een pgb beheren naar het uitgavepatroon. Daaruit blijkt dus dat 25 procent niet in staat is om de benodigde zorg in te kopen. Dit heeft volgens MantelzorgNL en PerSaldo onder meer te maken met het personeelstekort in de zorg. Er is al weinig zorgpersoneel en de mensen die er zijn, kunnen vaak veel meer verdienen door als zzp’er aan de slag te gaan. Daardoor is het voor hen doorgaans onvoordelig om klussen aan te nemen die vanuit de pgb betaald worden.
Minder marktwerking
In Nederland wordt er per gemeente bepaald wat het maximale pgb-tarief is. Zo kan het voorkomen dat iemand in Zierikzee meer krijgt dan iemand in bijvoorbeeld Rotterdam. De hoogte van het budget is al jaren een punt van zorg, maar vooralsnog is er nog geen oplossing. Wel heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekend gemaakt dat hij de marktwerking in de zorg wil aanpakken. Nu is de zorgsector in een stad of dorp vaak nog versnipperd. Er zijn veel kleine organisaties actief en er werken – zoals al gezegd- ook veel mensen voor zichzelf. De minister wil de hoeveelheid kleine zorgaanbieders terugdringen en per gebied 1 organisatie verantwoordelijk maken voor de zorgverlening. Daardoor wordt volgens hem de verleiding om als zpp’er aan de slag te gaan ook minder groot.
Geen concurrentie
Voor mensen met een pgb kan dit een goede ontwikkeling zijn, want hierdoor is er geen concurrentie tussen zorgorganisaties en zpp’ers meer. Het is goed mogelijk dat daardoor de prijs voor zorg naar beneden gaat of in elk geval stabiliseert.
Bron: ANP, NRC, archief.