Help mee afval opruimen na overstroming van de rivier
De uiterwaarden van de grote rivieren en de oevers van de Maas zijn nog lang niet opgeruimd na de hoogwaterperiode in juli. Vrijwilligers zijn daarom nog steeds welkom bij natuur- en waterbeheerders om mee te helpen met het oprapen van plastic, schroot, hout en ander zwerfafval dat is achtergebleven nadat het water zakte.
Opruimacties
Natuurmonumenten, Schone Rivieren en MaasCleanup organiseren zaterdag weer speciale opruimacties. Rijkswaterstaat heeft een kaart gemaakt van gebieden waar vrijwilligers op eigen houtje veilig aan de slag kunnen gaan langs Maas, Waal, Rijn, IJssel, Lek en Merwede.
Nog geen plannen dit weekend? Onze boswachters kunnen nog steeds hulp gebruiken. Kom met vrienden of familie een paar uurtjes helpen het hoog water afval uit de natuur te halen. #Limburg Delen = 💚 https://t.co/kWVVy7lMRA pic.twitter.com/kT8ZD7a4L5
— Natuurmonumenten (@Natuurmonument) August 11, 2021
Veel plekken nog onveilig
Op de kaart staan veel paarse stippen, die aangeven dat het daar nog niet veilig genoeg is. Vooral langs de grote rivieren zakt de hoge waterstand heel langzaam. De rivieroevers zijn daar onbetrouwbaar. Op andere plekken liggen nog gevaarlijke spullen die eerst weggehaald moeten worden. Oranje gebieden op de kaart zijn nog niet geïnspecteerd en daarom ook verboden.
Dode dieren
Schone Rivieren, een samenwerkingsorganisatie van gemeenten en milieugroeperingen, waarschuwt de opruimers. Ze moeten de meldkamer Water van Rijkswaterstaat bellen als ze gevaarlijke stoffen of voorwerpen tegenkomen, hele grote spullen of een dood dier. Mocht het snelstromende rivierwater een menselijk lichaam meegevoerd hebben, dan moet het gebied direct ontruimd worden nadat de politie is gebeld.
IVN Natuureducatie organiseert op 4 september een opruimdag in de uiterwaarden van de Waal, waar het nu nog te nat is.
Bron: ANP, Rijkswaterstaat