Vanaf 16 juli mag je 2e AstraZeneca omboeken naar Pfizer
Het is vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad op.
Betere bescherming
Die oordeelde maandag dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca niet alleen mogelijk is, maar bovendien net zo goed als of zelfs beter beschermt dan twee doses AstraZeneca. Wel kunnen ontvangers van twee verschillende vaccins vaker bijwerkingen krijgen zoals koorts, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn of spierpijn. Een eerste prik van Pfizer en een tweede prik van AstraZeneca wordt afgeraden door de Gezondheidsraad, omdat deze combinatie minder bescherming geeft dan twee Pfizer-prikken.
Heb je een afspraak voor een 2e AstraZeneca-prik? Dan ben je snel en veilig klaar door die te laten staan. Wie liever een 2e prik van Pfizer wil, kan vanaf 16 juli omboeken bij GGD. Heb je de afspraak omgezet, mail dan je huisarts om dit te laten weten. 👉 https://t.co/j3Q6K1r5aU pic.twitter.com/cy6OGq2tnv
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) July 6, 2021
Tweede prik weer AstraZeneca is sneller
De Jonge schat in dat de meesten die een prik AstraZeneca hebben gehad ook een tweede dosis van dat vaccin zullen halen. Hij raadt hen ook aan dat te doen, omdat zij daardoor waarschijnlijk sneller volledig gevaccineerd zijn. Volgens hem beschermen twee doses van AstraZeneca “net zo goed” als een mix van AstraZeneca en Pfizer.
Geen vertraging met vaccineren
Ook verwacht hij niet dat deze wijziging voor vertraging van de vaccinatiestrategie zal zorgen. Er liggen volgens hem genoeg doses Pfizer klaar om zowel deze groep als de jongeren die nu in aanmerking komen voor vaccinatie te prikken.
In juli minder vaccinaties
In juli wordt er wel minder snel gevaccineerd dan in juni omdat er in deze maand minder doses worden geleverd. Vorige maand ging het om ongeveer 1,5 miljoen vaccinaties per week, deze maand zal dat aantal onder de miljoen liggen. Volgens de minister heeft inmiddels driekwart van de bevolking een eerste prik gehad en is “richting de 50 procent” volledig gevaccineerd.