Sompig kartonnen rietje drinkt niet lekker: Dit zijn de alternatieven
Een milkshake of frappuccino drinken met een kartonnen rietje. Veel mensen vinden het een drama. Na tien minuten is het rietje al slap en sompig en voelt het vies aan in je mond. Vanaf 3 juli is wegwerpplastic in de Europese Unie verboden. Maar zijn er geen betere alternatieven dan karton?
Wegwerpplastic verboden
Weggooiplastic is vanaf 3 juli in de Europese Unie verboden. Dit merkt u doordat bedrijven de afgelopen tijd al langzaam overschakelden op alternatieven zoals karton of hout. Goed voor de toekomst van de planeet, maar comfortabel is anders. Het karton van de rietjes wordt sompig en houten lepels voelen stroef. Zijn er geen betere alternatieven?
Sorry maar kartonnen rietjes zijn niet de oplossing. Het is nu kiezen tussen een frappuccino atten of halverwege met een zompig dichtgezogen rietje zitten waar niks meer doorheen komt. En niemand die iets doet.
— Mark van der Molen (@MarkvdMolen) June 16, 2021
Rietje van goud en edelstenen
Het oudste rietje dat ooit is gevonden is gemaakt van goud en edelstenen. Het stamt uit 3000 voor Christus en werd waarschijnlijk gebruikt om bier mee te drinken. Er zullen in die tijd vast ook rietjes van riet gebruikt zijn, maar strootjes werden echt mode vanaf 1800. De rietjes van raaigras waren goedkoop en zacht, maar gaven wel een grassmaak af aan je drankje. Een sigarettenpapierfabrikant vond dat maar vervelend. Hij rolde wat papier om een potlood, lijmde het vast, en was tevreden over hoe zijn cocktail smaakte met dit zelfgemaakte rietje. Niet veel later werd zijn sigarettenpapierfabriek een papieren-rietjes-fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de plastic rietjes in zwang. Die werden al gauw zo populair dat de papieren rietjes schaarser werden. Rietjes van riet of stro zijn er de afgelopen jaren nauwelijks meer.
Rietjes van riet
Maar dat verandert sinds het verbod op plastic rietjes nadert. Via bekende webwinkels zijn nu meerdere merken rieten rietjes te koop. Ze zijn vooral gemaakt van tarwestro. Het grote voordeel van deze rietjes is dat ze goedkoop zijn of zelfs gratis als je ze zelf plukt. Je hoeft ze daarom niet af te wassen maar kunt ze weggooien bij het gft-afval. Ze worden niet zo snel papperig als papieren rietjes. Ook zien ze er natuurlijk en authentiek uit omdat ze allemaal net een andere vorm of maat hebben. Het nadeel van deze rietjes is dat ze over het algemeen wat smaller zijn. Je hebt dus twee rietjes per keer nodig om lekker te kunnen drinken, en dikke smoothies drinken met rieten rietjes is lastig. Dikkere rietjes van stro bestaan wel maar zijn nu nog moeilijk verkrijgbaar.
Rietjes van bamboe
Iets dikkere en vooral stevigere rietjes zijn de rietjes van bamboe. Deze rietjes zijn duurder en bedoeld om meerdere keren te gebruiken. Je moet ze dus afwassen, maar dat is bij een bamboe rietje alleen mogelijk als je een bijbehorend ragertje aanschaft. Bamboe is een materiaal dat weinig energie kost om te laten groeien. Als je de rietjes zat bent kunnen ze op de composthoop. Het is dus een erg duurzame vervanging van het plastic rietje, maar door het afwassen wel wat onhandig.
Rietjes van RVS of glas
Makkelijker schoon te houden dan een rietje van bamboe is een rietje van roestvrij staal of glas. Ze zijn er in een oneindig aantal kleuren en modellen. Het grootste voordeel van het rietje van staal of glas is dat ze ook verkrijgbaar zijn in hele dikke varianten die ideaal zijn voor smoothies of milkshakes. Het nadeel is dat je ook voor deze rietjes een ragertje nodig hebt. Een stalen rietje kan bovendien erg heet worden als je het ook gebruikt voor warme dranken. Het kost meer energie en grondstoffen om een rietje van staal of glas te maken dan van bamboe, dus het is alleen duurzaam als je de rietjes nog jarenlang vaak gaat gebruiken.
Rietjes met handige snufjes
Wegwerpplastic mag niet meer, maar duurzaam siliconen wel. De rietjes van Hip kun je open klikken zodat je ze makkelijk kunt afwassen zonder dat je een rager nodig hebt. Er bestaan ook opbergdoosjes voor die je aan de sleutelbos kunt hangen. Handig voor wanneer je op het terras een papieren rietje krijgt voorgeschoteld. Het voordeel van siliconen is dat het buigt, belangrijk voor wie wegens ziekte op bed ligt of door een handicap moeilijk kan drinken. Ook een stalen uitschuifrietje past aan de sleutelbos en heb je zo altijd bij je.
Eetbare rietjes
Eetbare rietjes worden gemaakt van snoep of bijvoorbeeld pasta. Ze blijven vrij lang goed in een drankje, maar dat moet dan wel koud zijn. Waarschijnlijk zal niet iedereen zijn rietje van snoep willen opeten, en een rietje van pasta is ongekookt niet erg lekker. Maar in ieder geval verteert het makkelijk mocht het per ongeluk in het milieu belanden.
Bron: The Atlantic
Extreme warmte komt steeds vaker voor: blijf koel met deze tips
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Allemaal leuk en aardig, die alternatieve rietjes. Maar er wordt totaal geen rekening gehouden met de lich. gehandicapten die vaak op rietjes aangewezen zijn om zowiezo nog te kunnen drinken. We hebben alles al geprobeerd, metaal, glas, siliconen, en geen enkel rietje voldoet echt. En dat is echt een groot probleem, en niemand die daar rekening mee heeft gehouden. Het enige wat wij dus kunnen doen, is een zo groot mogelijke voorraad plastic rietjes aanleggen. Zodat onze zoon daar nog even mee vooruit kan.
Waarom worden er geen rietjes gemaakt van afbreekbaar plastic?
Waarschijnlijk omdat ze niet zomaar afbreken! Ze moeten gecomposteerd worden, en daarvoor zijn bepaalde bacteriƫn nodig. Anders zouden ze alsnog in het milieu blijven rondslingeren.