Een jaar in pandemie, gebruiken we mondkapjes inmiddels veilig?
Corona is meer dan een jaar in ons land dus we hebben veel kunnen leren over samenleven zonder elkaar te besmetten. In januari schreven op deze site over welke mondkapjes het meest veilig zijn. Worden de veiligste kapjes inmiddels gebruikt of loopt zorgpersoneel en de burger nog altijd rond met virusdoorlatende vodjes?
Onveilige mondkapjes
Veiligheidskundige Jos Putman heeft nog steeds grote zorgen over het verkeerd gebruik van mondkapjes. Hij verdiepte zich uitgebreid in mondmaskers toen corona vorig jaar in ons land opdook. Putman is expert in de vakgroep Persoonlijke Beschermingsmiddelen van de Nederlandse Vereniging van Veiligheidskunde (NVVK). Een kenner bij uitstek. Enkele maanden geleden waarschuwde hij bij Meldpunt voor de vele niet-gecertificeerde en onveilige mondkapjes. Hoe staat het er nu voor?
Drie soorten maskers
Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 in winkels en openbare gelegenheden verplicht. Er zijn drie soorten: De gewone publieksmaskers, chirurgisch medische maskers en beschermende mondkapjes, zoals FFP-maskers.
Minder goedkope troep uit China
In de eerste maanden van de corona-pandemie kwam er een levendige handel in mondmaskers op gang. Ondernemers zagen een buitenkans om snel geld te verdienen, door in China grote partijen op te kopen en naar Europa te verschepen. Putman: ‘Die tijd is gelukkig over. Er zijn nu minder cowboys in die snelle containerhandel.’
Zorgmedewerkers gebruiken verkeerde mondkapjes
Putman is vooral bezorgd over het verkeerd gebruik van mondkapjes in de gezondheidszorg. Bij COVID-afdelingen van ziekenhuizen wordt niet altijd het juiste type masker gedragen. Hij verwijst naar de richtlijn van de Vereniging Medisch Specialisten. Daarin staat dat bij aerosolvormende procedures een FFP2-masker wordt aangeraden. Dat biedt veel meer bescherming dan een chirurgisch masker, type IRR.
Kies de beste bescherming
Maar in de praktijk wordt door zorgpersoneel veelal een chirurgisch masker gedragen. Putman roept op tot voorzichtigheid. ‘Het ziekteverzuim in de zorg ligt door corona op 8 procent. Dat is ongekend hoog. Chirurgische maskers zijn goedkoop en FFP2 maskers zitten oncomfortabel, maar het is van belang om de richtlijn te volgen en voor de meest doelmatige en beste bescherming te kiezen.’
Fraude met FFP2-maskers
Ook de supermarkten maken er soms een potje van. Putman ontdekt bij zijn plaatselijke buurtsuper dat gewone publieksmaskers als dure FFP2-maskers worden verkocht. ‘Dat is pure fraude.’ De vraag is of de NVWA de detailhandel regelmatig controleert. De Inspectie SZW controleert bedrijven en werknemers wel goed, met betrekking tot de Covid-19 maatregelen, weet Putman.
Mondkapje met keurmerk NEN
Nederland heeft per januari een eigen keurmerk, het zogenoemde NEN-keurmerk voor mondkapjes. Kun je er goed door ademen? Heeft het een goede pasvorm? Zitten er geen onveilige stoffen in? Op al dat soort punten wordt het mondkapje gecontroleerd. Inmiddels zijn er vijf leveranciers die voldoen aan alle eisen.
Om de 4 uur vernieuwen
Maar mensen moeten zelf ook goed opletten: Volg de richtlijnen die het ministerie van VWS heeft opgesteld voor het dragen van mondkapjes. Putman: ‘Ik zie veel mensen de hele dag hetzelfde kapje dragen. Of ze gooien hem in de auto, om steeds weer op te doen. Terwijl het advies is dat je na vier uur een nieuw masker moet gebruiken.’ Hier kunt u meer lezen over het veilig gebruiken van mondkapjes.