Terminaal zieke vrouw krijgt geen versnelde vaccinatie
Er zijn bijna vijf miljoen prikken gezet. En het vaccinatietempo moet omhoog. Maar sommige terminaal zieke patiënten proberen al maanden tevergeefs versneld gevaccineerd te worden. Zoals kankerpatiënt Martine van Trommel, die uitgezaaide borstkanker heeft.
Terminaal ziek
De 67-jarige Martine van Trommel uit Zutphen is wanhopig. Drie jaar geleden werd uitgezaaide borstkanker bij haar geconstateerd. Ze kreeg drie chemokuren. Haar vooruitzichten zijn niet goed. Martine heeft niet lang meer te leven. Ze wilde nog graag een reisje maken met haar dochter, die een tijd in Afghanistan verbleef als militair. Maar toen kwam de coronapandemie.
Tevergeefs
Maandenlang heeft Martine aan haar artsen een medische verklaring gevraagd. Ze wilde daarmee versneld gevaccineerd worden. Maar helaas, ze valt niet binnen de categorie ‘medisch hoog-risico’ patiënten, zoals die is opgesteld door de Gezondheidsraad. Mensen met onder andere morbide obesitas, leukemie en syndroom van down krijgen wel eerder een prik. Artsen verwezen haar naar de GGD. Maandenlang probeerde Martine contact te zoeken met de GGD. Maar die kon niets voor haar doen.
Geen urgentie
Meldpunt spreekt met Martine. ‘Ik word van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl ik ongeneselijk ziek ben’, zegt ze. Huisarts Toosje Valkenburg uit De Bilt reageert op Martine’s zoektocht. ‘Dit is natuurlijk heel schrijnend. Ik merk ook in mijn praktijk dat mensen vol vragen zitten over dit vaccinatiebeleid.’ Volgens Valkenburg ontbreekt het aan slagkracht en urgentie. ‘Moet je eens kijken naar de Engelse vaccinaties. 21 miljoen prikken in een paar maanden. Daar word ik jaloers van.’
Oorlogstijd
GGD- directeur publieke gezondheid Jaap Donker begrijpt de emotie. Hij reageert bij Meldpunt. ‘Wij staan klaar om grootschalig te vaccineren. Het is als oorlogstijd, deze pandemie. Maar we blijven afhankelijk van de levering van de vaccins’. De GGD krijgt dagelijks honderden telefoontjes van mensen die gevaccineerd willen worden. Het callcenter had enkele storingen, waardoor de wachttijd ook nog eens flink kon oplopen.
Lege prik-hal
Meldpunt gaat langs bij de priklocatie in De Jaarbeurs in Utrecht om te zien hoe het met het vaccineren gaat. Daar worden momenteel 1100 prikken per dag gezet. Het centrum kan vijfduizend vaccinaties per dag aan. Maar de vaccins zijn er niet voor een dergelijk aantal. Momenteel wordt met Pfizer geprikt in Utrecht. De openingstijden zijn afgelopen week verlengd. Maar de hal is nog steeds leeg, als Meldpunt langskomt. Het publiek reageert daar verbaasd op.
Versnelde vaccinatie
Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde afgelopen dinsdag aan dat mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie de komende maanden versneld gevaccineerd worden. Het gaat om personen die jaarlijks een griepprik krijgen. Die groep is ongeveer één miljoen mensen. Maar helaas zitten daar nog niet alle kankerpatiënten bij. De Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties( NFK) roept die mensen op zich te melden bij hun huisarts. De NFK roept al maanden op tot versnelde vaccinatie voor álle kankerpatiënten.
Eindelijk een afspraak
Huisarts Toosje Valkenburg vreest dat ze nog meer vragen van patiënten gaat krijgen door het zwalkende vaccinatiebeleid. Ook door deze nieuwe regel kunnen mensen buiten de boot vallen. Eind mei moeten alle mensen met een medische indicatie geprikt zijn. Martine van Trommel heeft deze week te horen gekregen dat ze 4 mei aan de beurt is voor vaccinatie. Niet vanwege haar ziekte, maar vanwege haar leeftijd.