Registeren Inloggen

Zuiveren luchtzuiveraars corona uit de lucht?

Ze staan steeds vaker in de woon- en slaapkamer: luchtreinigers. Simpele apparaten die zeggen het huis te filteren van pollen, fijnstof en virussen. En dat klinkt aantrekkelijk in deze coronapandemie. Maar kan dat eigenlijk wel?

Hoe werken luchtreinigers?

Googelt u op ‘luchtzuiveraar’ of ‘luchtreiniger’ dan krijgt u tientallen resultaten. De zuiveraars zijn in drie categorieën onder te verdelen: met een HEPA-filter, een UV-filter of Ionisator. In de basis werken ze allemaal hetzelfde. Ze trekken lucht aan, halen die door een filter of ionisator en blazen de schone lucht weer uit. Ze kosten een paar tientjes tot honderden euro’s. En de business is booming. De apparaten worden sinds de coronacrisis beter verkocht. Zo zegt Bol.com tussen maart en oktober 2020 zo’n 93 procent meer luchtreinigers te hebben verkocht dan in die periode vorig jaar. Maar werken ze ook echt?

Halen luchtzuiveraars corona uit de lucht?

Het RIVM bevestigt dat luchtreinigers eventueel aanwezige virussen of bacteriën in de lucht kunnen verminderen. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit soort luchtreinigers in publieke plekken of thuis de overdracht van het coronavirus voorkomen of verminderen. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat een luchtreiniger die elders in een ruimte staat de overdracht tussen twee mensen op minder dan 1,5 meter afstand beïnvloedt. Dit geldt ook voor overdracht via de handen en oppervlakken. Heeft u een luchtreiniger in huis, dan is dit volgens het RIVM geen alternatief voor goed ventileren en luchten.

Is ventileren of luchten beter?

Goed ventileren of luchten helpt corona voorkomen. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. U kunt ventileren door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Daarnaast is regelmatig luchten van ruimtes belangrijk. In de video hieronder legt het RIVM uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Tips voor schone lucht die helpen

Volgens onderzoekers van TNO is vooral fijnstof slecht voor de gezondheid. We ademen ongeveer driekwart van de fijnstof binnenshuis in. Schone lucht begint dus bij goed het huis ventileren. Maar woont u dicht bij een drukke autoweg? Zet de ramen dan niet tijdens de spits open. Een andere belangrijke bron van vieze lucht is het fornuis. Tijdens het koken kan de concentratie fijnstof flink oplopen. Zorg voor een goede afzuiginstallatie. En let ook op het aantal kaarsen dat u ’s avonds aansteekt. Het staat gezellig, maar het vervuilt de lucht binnenshuis. En ook een open haard en roken in huis, zijn funest voor gezonde en schone lucht.

Bron: RTL Nieuws, RIVM, TNO

Geef een reactie

Reactie

    Leuk hoor al die adviezen om vooral in deze coronapandemie vooral goed te ventileren..
    Ik zit rondom in de houtkachel stokende buren !
    Ramen en deuren stijf gesloten houden anders misselijk makende brandlucht in huis !
    En dan wordt het al snel benauwd overdag als geen raam of ventilatierooster open kan.
    En de stokende buren ? Niet mee te praten helaas. Ze hebben n.l. het RECHT om te stoken en doen dit dan ook naar hartelust. In deze tijd van vooral ikke – ikke kun je trouwens ook niet veel anders verwachten helaas..

    Een rookvrije groet toegewenst uit het mooie Drentheland,
    Tjerk