Registeren Inloggen

PGO: De nieuwe gezondheidsapp of -site met al uw medische gegevens

Al uw medische informatie overzichtelijk in één systeem dat u zelf kunt kiezen. Consumenten moeten door de Persoonlijke Gezondheidsomgeving meer regie krijgen over hun gezondheid. Wat is de PGO, hoe kunt u het gebruiken en is het veilig?

Geen overzicht over medische info

Iedereen die wel eens een uitgebreid medisch onderzoek heeft ondergaan kent het probleem. Uitslagen van verschillende zorgorganisaties zijn versnipperd opgeslagen. Ziekenhuisonderzoeken, laboratoria-uitslagen, een consult van de huisarts, het medicijnoverzicht van de apotheek, ze zijn her en der op aparte systemen of portals op te zoeken. Dat ze niet overzichtelijk bij elkaar staan kan nadelig zijn voor de patiënt en de zorgprofessionals die een onderzoek uitvoeren.

Eén persoonlijke gezondheidsomgeving

De overheid vindt daarom dat mensen toegang moeten krijgen tot een persoonlijke gezondheidsomgeving. Dit moet een digitaal hulpmiddel zijn, waarbij alle gezondheidsgegevens bij elkaar in een app of op een website komen te staan. U kunt via deze persoonlijke gezondheidsomgeving dan uitslagen van een bloedonderzoek bekijken, zien welke medicijnen u gebruikt of nalezen wat een arts verteld heeft.

Vrije keuze voor een app of site

Eerder heeft de overheid via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) een poging gedaan om gezondheidsinformatie aan elkaar te koppelen. Maar de Eerste Kamer stopte het gebruik van dit digitale systeem vanwege beveiligings- en privacy-bezwaren. De overheid geeft nu de gelegenheid aan bedrijven om een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te maken. Burgers kunnen zelf kiezen welke PGO ze gebruiken, en bedrijven die zo’n app of website maken moeten aan strenge eisen voldoen.

‘De regie ligt bij de patiënt’, zegt Bruno Bruins in 2018 over dit plan, wanneer hij minister van Medische Zorg is. ‘We maken afspraken over een standaard waarmee al die patiëntgegevens gebundeld kunnen worden. Versleuteld, zodat de privacy beschermd is.’ En het gebruik van een PGO moet gratis zijn, vindt het ministerie van VWS.

Gezondheidscoach

Op dit moment zijn er al ruim 30 bedrijven die een PGO aanbieden. Quli is een van die bedrijven. Directeur Hans ter Brake noemt diens PGO enthousiast ‘de nieuwe cockpit van je gezondheid’. PGO’s bieden een kans om alle mogelijke meetwaarden over je gezondheid te koppelen en op één plek op te slaan. ‘Denk aan slaap- sport- en bloeddrukgegevens. Daardoor kan het een baanbrekende, digitale gezondheidscoach worden, waarmee mensen de regie over hun gezondheid nemen.’  Quli heeft de ambitie voor miljoenen Nederlanders een PGO te gaan verzorgen. Ook het medisch concern Philips heeft plannen om een PGO aan te bieden.

Veiligheidslabel MedMij

De stichting MedMij heeft een speciaal label voor PGO’s opgesteld. Daarmee wordt geregeld hoe gevoelige, persoonsgebonden gezondheidsgegevens op een veilige manier worden uitgewisseld. Marc van Dijk, directeur van stichting MedMij: ‘PGO-aanbieders en leveranciers van ICT-systemen van zorgaanbieders moeten aan een streng eisenpakket voldoen om het label te krijgen. Wanneer een PGO het MedMij-label heeft en ook de zorgaanbieder is aangesloten op MedMij, ontstaat er een veilige verbinding.  Je kunt het label een beetje vergelijken met iDeal. Als je dat logo op een webshop ziet, weet je als klant dat je veilig kunt betalen, welke bank of bankrekening je ook gebruikt.’

Huisarts Wouthuis is enthousiast

Momenteel lopen er verschillende proeven met PGO’s. Waarnemend huisarts Stephanie Wouthuis werkt er vanaf februari van dit jaar mee. Patiënten in haar praktijk in Utrecht kunnen lab-uitslagen met uitleg ontvangen in hun PGO. Wouthuis: “De patiënten zijn wel enthousiast. Ik zie dat mensen het fijn vinden om regie te hebben over hun eigen gezondheid.” Ze is er zelf ook positief over. “Uiteindelijk al je gezondheidsinfo op één plek. Daar droom ik van.”

Kan ik al een PGO gebruiken?

In juli 2021 zijn bijna 5.000 huisartsen aangesloten op MedMij. Dat betekent dat patiënten van die praktijken een PGO kunnen kiezen en hun gegevens kunnen ophalen en opslaan in hun PGO. Bij veel GGZ-klinieken komen eind dit jaar en begin volgend jaar ook gegevens beschikbaar voor PGO’s. De planning van andere zorgaanbieders kunt u vinden op deze website. Als u op zoek bent naar een PGO-aanbieder, kunt u de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie bezoeken.

Coronavertraging

Door corona heeft het beschikbaar maken van PGO’s vertraging opgelopen. En het ministerie van VWS koos er ook nog eens voor om vaccinatiegegevens in een ander, nieuw systeem op te slaan. Tot woede van de PGO-aanbieders. Hans ter Brake: “Dat is een gemiste kans. Coronatestuitslagen en vaccinatiebevestigingen hadden gemakkelijk in een PGO gekund. Ook fieldlabs hadden met een PGO kunnen gaan werken.”

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik heb van het ziekenhuis in Breda “MijnAmphia” dat werkt via “MyChart”.
    Voor de onderzoeken en uitslagen werkt het goed. Hoewel ik veel termen begrijp zijn er toch voor mij regelmatig te vakspecialistische woorden.
    Door al dat privacy gedoe is het omslachtig als bijvoorbeeld apotheekgegevens naar het systeem gestuurd moeten worden. Als het gaat om gegevens van anderen, zelfs als het je partner betreft zijn er veel privacy beperkingen.
    Ik ben blij met hetgeen MijnAmphia biedt. Mijn grootste probleem is hoe gegevens snel ter beschikking komen in geval van nood en vooral vanuit het buitenland. Als je alleen op stap bent en je krijgt een ongeluk of ernstige aanval en je bent niet in staat om zelf een alarmnummer te bellen en je te identificeren, wie vindt dan snel belangrijke gegevens. En zelfs al is je partner of een bekende bij je, hoe weet die dan wie waar gebeld moet worden? Eigenlijk zouden van iedereen via het paspoort-, identiteitskaartnummer of rijbewijsnummer over de hele wereld medische gegevens oproepbaar moeten zijn. Gelukkig was ik in Nederland en liep ik naast mijn zwager die medisch specialist is, toen ik een hartstilstand kreeg. Maar het had evengoed kunnen gebeuren als ik op bezoek was bij mijn zoon in Amerika of op vakantie in Egypte of zelfs net over de grens in België.

    Er gaat geen dag voorbij zonder dat je niet lastig word gevallen van de app’s , de ene keer dit en de volgende dat . Ik doe niet mee met die app-gekkigheid en ben het geenszins van plan ook .😁😁😁