We zijn nog net zo gelukkig, ondanks de coronacrisis
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn we in 2020 niet ongelukkiger geworden. Dit ondanks de coronacrisis. Sterker nog, het welzijn is heel licht toegenomen.
Waar blijkt dat uit?
Het CBS heeft onderzoek gedaan onder 7836 volwassenen. Daarbij zijn vragen gesteld over allerlei aspecten van hun leven. Denk aan sociale contacten, werk, en woonomstandigheden. In 2020 was 66,2 procent tevreden met hun leven. In 2019 was dat nog 64,7 procent. Op alle vlakken is verbetering te zien behalve bij het sociale leven.
Hoe komt dat?
Een hoop mensen raken hun baan kwijt en overal lezen we berichten over sterfte door corona. Dus hoe kan het welzijn gelijk zijn gebleven? Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS, zegt tegen het NOS Radio 1 journaal dat mensen om zich heen gaan kijken. Doordat het bij anderen niet zo goed gaat, realiseren zij zich dat het bij hen zelf juist best wel goed gaat. Verder noemt zij de hogere inkomens en het doorbetalen van lonen dankzij de steunmaatregelen van de overheid als oorzaak. Wel benadrukt ze dat het onderzoek gaat over de gemiddelde Nederlander. Een horecaondernemer zal zich niet zo snel herkennen in het onderzoek.
“De lockdown is heerlijk”
Een aantal mensen in het onderzoek van het CBS kan de lockdown die de crisis met zich meebracht wel eens fijn hebben gevonden. Zij zien vooral de voordelen die de lockdown met zich meebrengen. Uit onderzoek van hoogleraar Meike Bartels van de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt namelijk dat 1 op de 5 Nederlanders de lockdown ‘stiekem’ heerlijk vindt. Productievere werkdagen, minder verplichtingen en meer tijd voor het gezin worden vaak gezien als positieve veranderingen. Ook patiënten van psychologen die last hebben van voortdurende stress, genezen sneller dan normaal.
Introvert of extravert?
Of je de lockdown fijn vindt of niet wijten psychologen vooral aan het onderscheid tussen introverte en extraverte personen. Persoonlijkheden worden tijdens een lockdown uitvergroot. Introverte mensen vonden de periode van rust heerlijk. Zij bloeiden op, konden goed thuiswerken in hun eentje en hadden geen behoefte aan festivals. Extraverte mensen hadden er moeite mee. Zij hebben anderen nodig om energie te krijgen. Extravert was altijd de norm, maar tijdens de pandemie is dat verschoven naar introvert.
Wat nu?
Naar verwachting nemen mensen mee wat ze geleerd hebben van de crisis. Zo hebben mensen nieuwe hobby’s opgepakt en hebben ze zichzelf beter leren kennen. De vraag is alleen hoe u dat vasthoudt als verplichtingen straks weer een grotere rol spelen. De belangrijkste tip is vasthouden aan uw autonomie. Stel u niet afhankelijk op en ga eerder weg van een feestje als u geen zin meer hebt. Zorg daarnaast ook voor voldoende ontspanning. U hebt gelukshormonen nodig als tegengif tegen stress.
Lees meer
Lees ook hoe anderen de pandemie en de lockdown doorkomen. In dit artikel leest u over de familie Laheij. Zij haalden hun oma in huis. En is een quarantaine het perfecte moment om te daten? Dat leest u hier.
Bron: CBS, NPO Radio 1 en NOS
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kan niet zeggen dat ik gelukkiger ben sinds de crisis. Ik ervaar veel meer stress, ook al heb ik persoonlijk niet veel last van de maatregelen maar ik lijd mee met de mensen die dat wel hebben, vooral als de maatregelen alle onderbouwing missen. Met de ouderen in de verpleeghuizen die onrecht aangedaan wordt want niet alle ouderen willen blijven leven, integendeel, maar dementerende mensen hebben geen inspraak, die moeten doorlijden. Dat maakt me boos, ik kan me daar heel druk om maken.
En dan iedere dag die dreigende berichten, de hele dag horen dat je je moet laten testen, hoeveel besmettingen er zijn, dat je de corona-app moet installeren om anderen te beschermen, dat als je je moet laten vaccineren en als je dat niet doet dat je geen vrijheden krijgt. Mensen worden tegen elkaar opgezet. De enorme psychologische druk die gebruikt wordt voor die vaccins. Jongeren (mijn kinderen dus ook) die meestal niet ziek worden van corona worden straks onder druk gezet om zich te laten vaccineren met een vaccin waarvan nog lang niet duidelijk is wat dit op langere termijn zal doen, maar als ze weigeren dan krijgen ze geen vrijheden, dus ook mijn kinderen, die dat vaccin eigenlijk niet willen, zullen daarom overstag gaan.
Al die negatieve berichten de hele dag door via media, steeds weer de dreigingen van RIVM, de berichten dat mensen zoals Ab Osterhaus en Jaap van Dissel stinkend rijk zijn geworden door hun aandelen in de farmaceutische industrie. En niet alleen zij.
Ik kijk niet meer naar praatprogramma’s, kijk zelden naar het nieuws, probeer leuke programma’s te kijken ’s avonds en dan komt tijdens de reclame weer die berichten van de rijksoverheid over testen en vaccineren. Ik word onderhand zieker van alle berichten dan dat ik van corona zou worden.
Dus nee, ik ben zeker niet gelukkiger, integendeel.