Hooikoorts-pollen zorgen voor meer kans op corona
Als de pollenconcentraties eind van de maand weer oplopen, heeft dit mogelijk gevolgen voor het aantal besmettingen met corona. Een wereldwijd onderzoek associeert meer pollen in de lucht met meer coronabesmettingen. Dit heeft te maken met een verzwakte afweer die pollen veroorzaken.
Ook wie niet allergisch is
Het coronavirus profiteert net als bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus van de verzwakte afweer door de blootstelling aan pollen. Dat geldt voor hooikoortspatiënten, maar ook voor mensen die niet allergisch zijn. Dat is te lezen in een publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Voor dit onderzoek heeft een team van 150 wetenschappers uit 31 landen pollentellingen gedaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research waren vanuit Nederland bij het onderzoek betrokken.
Verzwakt afweersysteem maakt vatbaarder tegen corona
Tijdens de uitbraak van het coronavirus viel op dat in meerdere landen de versnelling in toename van het aantal besmettingen begon op het moment dat de pollenconcentratie opliep. Onderzoekers vermoeden hierdoor dat ook het coronavirus kan profiteren van een verzwakt afweersysteem door blootstelling aan pollen.
4 procent meer besmettingen door pollen
De studie laat ook zien dat de besmettingcijfers oplopen na een stijging van de pollenconcentratie vier dagen eerder. De besmettingscijfers nemen met gemiddeld 4 procent toe wanneer de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stijgt. Na de invoer van een lockdown halveerde dit effect, maar bleef de versterkende invloed van pollen nog steeds zichtbaar
Letty de Weger, pollenexpert bij het LUMC, legt uit hoe het komt dat pollen het afweersysteem verminderen: ,,Normaal als een virus het lichaam binnendringt, maakt je lichaam remmende stoffen aan. Als pollen via de neus op het slijmvlies van de bovenste luchtwegen komen remt dit de aanmaak van deze virusremmende stoffen. Dat verzwakt je natuurlijke afweer.’’
Blijven testen bij klachten
Hoe groot het verband tussen pollen en corona in Nederland exact is, dat is nog niet te zeggen. De data-inzameling van het wereldwijde onderzoek stopte op 8 april 2020. Toen moest de pollenpiek in Nederland nog komen en ook begon onze lockdown later. Meer onderzoek is dus nodig.
,,Maar,’’ geeft De Weger aan, ,,dit onderzoek geeft nog geen reden tot paniek. Mocht je je willen weren tegen pollen dan is het dragen van een mondkapje een goede manier om je te beschermen. De beste maskers daarvoor zijn FFP2 maskers.’’
Klachten van hooikoorts kunnen verward worden met de klachten van corona. Meestal veroorzaakt hooikoorts alleen geen koorts of reukverlies. Het advies van de overheid ‘denk je aan testen, laat je dan testen’ blijft daarom altijd gelden.