Is investeren in bitcoin geschikt voor ouderen?
De bitcoin begint volwassen te worden. Grote Amerikaanse bedrijven en investeringsfondsen investeren miljarden in de digitale munt. Maar is de bitcoin ook iets voor de oudere belegger? Experts Bert Slagter en Daan Kleiman leggen het uit.
Beleggen
Het is een bekend gegeven: de rente op spaargeld is praktisch nul. Gepensioneerden kijken daarom naar beleggingen. Ze overwegen bijvoorbeeld te investeren in bitcoin. De avontuurlijke digitale munt was de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws. Grote Amerikaanse bedrijven zoals Tesla, investeringsfonds Grayscale en betaaldienst PayPal investeerden miljarden dollars in de bitcoin. Maar is de digitale munt ook geschikt voor oudere beleggers?
Niet links laten liggen
Bert Slagter is hier optimistisch over. Slagter is expert in de bitcoin en medeoprichter van ‘LekkerCryptisch’, een onafhankelijk journalistiek platform dat is uitgegroeid tot een toonaangevende crypto-community. ‘Investeerders van 55 jaar en ouder, en zeker in een managementfunctie bij een bedrijf, kunnen bijna niet meer om de bitcoin heen,’ zegt Slagter. ‘Nu grote institutionele partijen in de VS de eerste stappen hebben gezet, kun je de bitcoin niet meer links laten liggen.’
Geen hype meer
De cyptobranche is namelijk volwassen geworden. In 2017 leek de bitcoin nog het meest op een kortstondige hype. De koers vloog dat jaar omhoog, maar kelderde binnen enkele weken met tientallen procenten. Die tijd ligt achter ons, denkt Slagter. ‘De bitcoinmarkt is fundamenteel anders geworden. Ik vergelijk de opkomst van de bitcoin wel eens met de opkomst van het internet in de jaren ’90. Sommigen gingen zich daarin verdiepen, anderen lieten het links liggen. Er zijn intussen steeds meer internettoepassingen gekomen, denk aan streaming video. Dat zal ook bij de Bitcoin gebeuren.’
Toezicht
En er is nog een pluspunt: Nederlandse bitcoin bedrijven kwamen onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB). Het eerste bitcoin bedrijf van Nederland is Bitonic, dat in 2012 werd opgericht. Bitonic is in het DNB-register opgenomen en voldoet aan wettelijke kwaliteitseisen. . Daan Kleiman is bitcoinspecialist en o.a. verantwoordelijk voor de strategie. Hij ziet de publieke belangstelling voor bitcoin toenemen. ‘Het zijn jongeren, ouderen en alles er tussenin. Senioren zijn doorgaans meer vermogend en hebben dus meer last van het ontbreken van rente op spaarrekeningen. De hype van 2017 was veel ongezonder. Je ziet nu ook nog koersschommelingen, maar de impact van manipulatie op de koers is afgenomen omdat men er meer voor de lange termijn inzit in plaats van korte termijn prikkels.’ Kleiman vindt de toenemende consumentenbescherming op zich een positieve ontwikkeling voor de branche. ‘Dat zorgt voor minder malafide bedrijven’. Bitonic verkoopt alleen Bitcoins. Andere digitale munten, zoals Ethereum en Dodgecoin raadt Kleiman niet aan om te kopen.
Beginnerstips
Voor beginnende beleggers geven beide experts dezelfde tip: Doe je huiswerk. Onderhoud je kennis over de bitcoin door zelf onderzoek te doen. Kleiman: ‘Bitcoin is best een ingewikkeld product. Er kleven ook risico’s aan. Het is vergelijkbaar met aandelen. De koers kan volatiel zijn.’ Bitonic heeft bitcoin.nl, een educatieve site voor starters. ‘Mensen moeten niet bang worden, maar ze hebben echt een eigen verantwoordelijkheid hier in. Het is niet zoals vroeger dat een bank je bij alles bij de hand neemt.’ Slagter verwijst naar ‘Beginnen met Bitcoin’ en Satoshi Radio dat podcasts met grondige analyse van de bitcoinwereld aanbiedt. Er komen soms technische termen voorbij in de afleveringen. Want de bitcoinwereld heeft zijn eigen technische vocabulaire.
Cryptosenior
Er is ook een speciale website voor ouderen en de digitale munt: CryptoSenior, een website van de 62-jarige Rob van Vliet. Hij kreeg veel vragen van leeftijdsgenoten over de digitale munt en dus besloot hij CryptoSenior te starten. Een website met heldere uitleg over de technische termen, in simpel Nederlands. Zijn vrouw Carla redigeert de teksten op de site. Van Vliet: ‘Wij zijn uitdrukkelijk geen financieel adviseurs. Maar we proberen een duidelijk overzicht te geven voor mensen die nog maar net beginnen in deze wereld.’
Niet voor iedereen
Van Vliet investeert zelf in cryptogeld, naar eigen zeggen met veel plezier. De bitcoin is niet voor iedereen geschikt, denkt hij. ‘Door acties van zogenoemde whales (grote investeerders), overheden die maatregelen aankondigen en media die soms negatief schrijven over de cryptomunten kan de koers een onverwachte schommeling maken. Daar moet je wel tegen kunnen.’ Bert Slagter raadt mensen aan om het eerst eens met een paar tientjes te proberen. ’Leren door het te doen. Bij een Nederlandse bitcoin bedrijf, met een goede helpdesk. Dan is het allemaal nog goed te overzien.’
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Is Bitcoin geschikt voor jongeren? Is het geschikt voor mensen van middelbare leeftijd? Ik vind dat de titel zou moeten zijn: “Is Bitcoin geschikt als investering?”
Sinds de start in 2009 stijgt de waarde van Bitcoin gestaag. In andere landen maakt Bitcoin een steeds groter deel van de beleggingsportefeuille uit. In landen met onderdrukkende regimes zijn crypto valuta steeds meer in zwang. Ook als de landelijke munt eenheid steeds minder waard wordt.
Grote bedrijven gebruiken ook steeds meer een netwerk waarin Bitcoin een rol speelt. Bitcoin maakt gebruik van de Blockchain technologie, een soort van grootboek waarin niets meer te veranderen is. Er kan alleen aangevuld worden, maar niets gewijzigd, zoals bij “normale” databases.
Bij Bitcoin zijn heel veel servers wereldwijd betrokken die met elkaar bepalen of iets klopt, of dat iemand probeert te frauderen. Door het enorme aantal “nodes” is het moeilijk de meerderheid ervan te hacken. Bijna onmogelijk, zelfs.
Bitcoin is de meest bekende crypto valuta en hier is moeilijk mee te frauderen.
Ik denk dat investeren in Bitcoin zeker de moeite waard is. Tegenstanders denken dat het een “bubbel” is, maar de blockchain technologie en Bitcoin worden wereldwijd steeds meer gedragen en gebruikt. Mij lijkt het geen bubbel.
Tegenstanders zeggen dat er niets tegenover staat aan waarde, maar de euro heeft ook geen koppeling meer met goudvoorraden. De euro wordt elke dag bijgedrukt, zoveel als nodig is. Bij Bitcoin is er een eindige hoeveelheid, namelijk 21 miljoen.
Bitcoin is te volatiel, vinden velen. Maar andere koersen schommelen ook. Als geen enkele koers meer zou fluctueren zou “men” dat ook weer niet leuk vinden.
Als je investeert op korte termijn van bijvoorbeeld een paar weken noemt men dat handelen. Je kunt Bitcoin makkelijk verhandelen op Nederlandse beurzen, of Europese. Tegenwoordig kun je heel eenvoudig vanachter je eigen computer “traden” of “daytraden.” Ook met Bitcoin, maar natuurlijk ook met buitenlandse valuta paren of wat dan ook. Op steeds meer beurzen kan er gehandeld worden in crypto valuta.
Omdat Bitcoin flink fluctueert in prijs kan je er thuis flink mee verdienen als je ermee handelt. Maar je moet wel stalen zenuwen hebben.
Een van de makkelijkste manieren van investeren is elke maand een bepaald bedrag in te zetten om Bitcoins aan te kopen. Of de prijs nu hoog is of laag. Kijk dan bijvoorbeeld over een jaar of tien wat je er dan mee doet. De kans is groot dat de waarde ervan veel groter is dan nu.
Maar zorg er wel voor dat je je “wachtwoord” niet kwijtraakt. Want anders blijven je Bitcoins voor eeuwig samen met andere zwervende Bitcoins ergens dwalen in het Blockchain domein. Onbereikbaar tot in eeuwigheid.
En dat wil je toch niet?
Het is en het blijft Gokken ! én juist dat druist in tegen een menswaardig bestaan voor ieder mens !! immers veelal bij toeval kan men geluk hebben om rendement te halen , dit gaat weer ten koste van andere beleggers waardoor deze weer minder tot zelfs niets meer over heeft .
Het systeem is asociaal en mensonwaardig ! dus ik doe daar niet aan mee ! dan maar niet financieel rijk worden , ten nadelen van de medemens !!
Wederom een vreemd advies over bitcoin.
Eenvan de meest vervuilende handelingen op deze wereld.
Hoe meer bitcoins hoe hoger het CO2 gehalte, hoe meer energie er nodig is.