Bij deze zorgverzekeraars kunt u geld verdienen door gezond te leven
Een gedragsbeloning krijgen voor gezond leven. Dat kan bij twee verzekeraars in Nederland en het is ontzettend in trek. Zo’n 450.000 Nederlanders maken er gebruik van. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En waarom doen andere verzekeraars niet mee?
Hoe werkt het?
Het betreft Menzis en ASR. Bij beide verzekeraars maakt u gebruik van een app. In die app spaart u punten door weekdoelen te halen. Die doelen stelt u zelf op en kunnen dus ook verschillen in lengte en activiteit. Denk aan een bepaalde afstand lopen, fietsen of aan stoppen met roken. De app meet uw hartslag of het aantal stappen. Als u een weekdoel behaalt krijgt u punten. Die punten kunt u inruilen voor cadeaubonnen of andere beloningen. Op die manier stimuleren ze u gezonder te leven. Dit is voordelig voor verzekeraars, omdat de kans groot is dat ze minder ziektekosten hoeven te betalen.
Menzis en ASR
Het programma van Menzis heet SamenGezond. ASR heeft het platform ASR Vitality. Het programma van ASR is alleen voor verzekerden. Het programma van Menzis is gratis en door iedereen te gebruiken. Beide platformen werken grotendeels zoals hierboven beschreven. Al kunt u bij ASR ook punten verdienen met het invoeren van gegevens. Denk aan de omtrek van uw taille en of u rookt. Daarnaast heeft ASR een medaillesysteem. Na lang sparen kunt u daar korting verdienen op uw premie.
Gebruikers
Iris (achternaam bekend bij de redactie) maakt gebruik van deze gedragsbeloning en ervaart het positief. “Het motiveert me om nog net even dat extra rondje naar de supermarkt te lopen,” zegt ze. “Elke maand verdien ik nu een bol.com cadeaukaart van 20 euro.” Niet alleen Iris is positief over de beloning. Menzis telt 87.000 actieve gebruikers, waarvan 40,6 procent boven de 50 jaar is. ASR kent 45.000 leden.
Solidariteit
Een goed idee zou je denken. Maar andere grote verzekeraars zien vooral nadelen. Naast Menzis zijn CZ, Zilveren Kruis en VGZ de grootste verzekeraars in Nederland. Samen zijn ze goed voor miljoenen verzekerden. Maar zij hebben geen gedragsbeloning. Alle drie om dezelfde reden: solidariteit. Hiermee bedoelen ze een gelijke toegang tot zorg en een eerlijke verdeling van middelen. En bij dat laatste knelt de schoen vinden de verzekeraars.
Buitensluiten
Woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis zegt dat het grote dilemma’s oplevert. “Stel je geeft mensen een voordeel omdat ze 10.000 stappen hebben gelopen. Wat doe je dan met mensen die niet kunnen lopen of die in een rolstoel zitten?” Jascha Hagendoorn van VGZ ziet dit probleem ook. “Je maakt onderscheid tussen groepen, terwijl de zorgverzekering voor iedereen gelijk moet zijn.” En ook CZ ziet de nadelen. “Er zullen mensen buiten de boot vallen. Dat kan tot onbedoelde maatschappelijke effecten leiden, zoals uiteenlopende kosten onder verzekerden,” zegt de woordvoerder. Deze verzekeraars zullen dan ook geen beloningen invoeren, in ieder geval niet op korte termijn. Ze kijken nu naar andere manieren van preventie om te voorkomen dat klanten te veel zorg nodig hebben.
Lees verder
Lees ook het artikel: kan uw zorgverzekering goedkoper? Of de column: wie betaalt de alternatieve zorg?
Bron: NOS