Last van ongewenste mail? Dit kunt u er tegen doen
Elke dag zitten ze weer in uw inbox: e-mails van mensen die u niet kent. Of u zich aan wilt melden voor een datingsite of bitcoins wilt kopen. Veel van deze berichten komen van oplichters. In dit artikel leest u wat u tegen ongewenste e-mails kunt doen.
Oplichters
Krijgt u veel ongewenste berichten, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of u heeft uw e-mailadres zelf ergens achtergelaten of u bent slachtoffer van een datalek. Voorkomen is beter dan genezen. Dus laat nooit ergens je e-mailadres achter als dat niet hoeft, waarschuwt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. “Of maak een tweede e-mailadres aan met een nepidentiteit. Bijvoorbeeld Pietje Puk. En gebruik dat mailaccount voor onbenullige zaken op internet. Op sites waar je een e-mailadres achter moet laten.” Veel internetproviders geven u de optie om gratis een aantal extra mailadressen (aliassen) aan te maken. Maar bent u slachtoffer van een datalek, dan bent u verder van huis. Onbevoegden kunnen dan uw e-mailadres en persoonlijke gegevens zien.
Bitcoins
Gerard de Jong krijgt in 2 weken maar liefst 79 mailtjes van verschillende afzenders, speciaal gericht aan hem. Of hij bitcoins wil kopen. Gerard trapt er niet in en dat is maar goed ook. “Als je in één keer doelgericht zoveel e-mails ontvangt van verschillende aanbieders, dan zou het kunnen zijn naam en e-mailadres via een datalek openbaar zijn geworden. Als dit onder hackers wordt gedeeld, springen criminelen daarop in.” vertelt Ruwhof. “Met deze informatie kunnen criminelen je gericht benaderen. Ouderwetse spam is meestal ongericht en massaal. Dit is veel specifieker.” En dat verklaart waarom in veel van de e-mails Gerard persoonlijk wordt aangeschreven.
Stap 1: klik nergens op
Krijgt u ongewenste e-mail, dan zijn er vaak verschillende links in die mail waar u op kunt klikken. Klik nooit op de link waar ze u naar toe willen lokken. Daarnaast is er onder aan de mail vaak een link om u af te melden of uit te schrijven. Maar dat is niet altijd verstandig, waarschuwt Ruwhof. “Kijk goed naar de domeinnaam. Is die .nl of .com? Als die .com is klik er dan niet op. Doe je dat wel, dan ziet de spammer dat het e-mailadres bestaat en gaan ze door met lastigvallen.” Eindigt de domeinnaam op .nl dan is het risico minder groot, maar dit zegt ook niet alles volgens de ethisch hacker. Het is een risicoafweging. Blijft u na het afmelden nog steeds mails ontvangen, meld dit dan bij de Autoriteit Consument en Markt.
Stap 2: weer de mails af
Blijven de mails binnenstromen, kijk dan eens goed naar uw spamfilter. Deze filter is een stuk software dat spam en computervirussen probeert te herkennen en te verwijderen uit een set e-mails. Sijmen Ruwhof vertelt. “Je kunt tegen je spamsoftware vertellen dat bepaalde mails ongewenst zijn. En dat hij alle soortgelijke mails moet blokkeren. Hoe dat moet, is afhankelijk van je gebruikte computer en je mailaccount.” Bent u niet handig met de computer, schakel hier dan een computerdeskundige in. Er zijn verschillende aanbieders die professionele ondersteuning bij computer problemen bieden. Zoals Computerzorg, PC Hulplijn, HCC, MyCom en Mac-Helpdesk.nl.
Stap 3: blokkeer de afzender
Wat u wel makkelijker zelf kunt doen, is de mail die u niet meer wilt ontvangen naar de spamfolder verplaatsen of ongewenst maken. Hieronder vindt u de gebruiksaanwijzing voor de meest gebruikte e-mailaccounts.
Gmail: open of selecteer de mail en kies bovenaan:
– het ‘Uitroepteken’-icoontje om spam te rapporteren
– voor ‘Meer’ en dan ‘berichten zoals deze filteren’ om bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen te blokkeren
– Blokkeren van afzender: zie Google’s stappenplannen voor ongewenste mail voor verschillende systemen
Outlook.com (Live/Hotmail)
– Rechtsklik op de mail en kies ‘Geavanceerde opties’ -> ‘Regel maken’ om bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen te blokkeren
– Zie voor meer opties de tips van Microsoft voor ongewenste mail.
Outlook 2010/2013/2016/2019:
Rechtermuisklik op het mailtje en kies onder ‘Ongewenste e-mail’ voor ‘Afzender blokkeren’ of kies voor ‘Regels’ voor meer opties bij het blokkeren.
Ik krijg dreigmail van iemand die mijn wachtwoord heeft. Wat moet ik doen?