- Dit onderwerp bevat 24 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 7 maanden geleden door .
houtrook
Wij hebben enorm veel last van bewoners van 3 huizen verderop die 7 dagen per week, van 7 tot 23 uur hun houtkachel stoken. De houtkachel staat in de aangebouwde serre, waardoor de kachelpijp erg laag is, op 3,5 meter. Dat betekent dat de rook die eruit komt altijd in onze tuin blijft hangen, en wij geen ramen of deuren open kunnen zetten om te luchten, want dan stinkt het in huis zo erg alsof we in eigen huis aan het stoken zijn.
De bewoners zijn al wel aangesproken, maar vinden dat we ons niet moeten aanstellen.
Daarbij heb ik de pech dat ik astmatisch ben, en hier misschien naar verhouding veel meer last van heb. In deze Corona tijd niet echt handig, want ik hoest me blauw, en door de extra slijmvorming word ik benauwd. Dus met mondkapje de winkel in is niet echt een pretje en door het hoesten word ik ook ongeveer de winkel uitgekeken.
Heb intussen al een aantal instanties geinformeerd, de woningcorporatie, de gemeente, ggd, stookalert, stichting houtrookvrij.
We hopen dat de overheid hier eindelijk eens serieus naar gaat kijken en goede regels hiervoor maakt, want dit is voor ons geen leven zo. Als de bewoners alleen ’s avonds zouden stoken, dan kan ik overdag tenminste nog eens de tuin in. Nu kan ik dat helemaal niet, terwijl ik een buitenmens ben. En we zijn echt niet de enige in de buurt die hiervan last heeft. Heb dit nagevraagd, en denk dat alleen bij ons in de straat er al meer dan 30 bewoners last van de houtrook hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat het genot van 2 mensen, zoveel overlast veroorzaakt, en daar wettelijk nog niets tegen gedaan kan worden.
-
-
Johan12meer dan een maand geleden
Ik voel helemaal met u mee, want wij hebben een soortgelijke situatie. Het zou al beter zijn als er een systeem was bijv een app met een kaart op gemeentelijk nivo waarop te zien is of er wel of niet in de gemeente gestookt mag worden. Dan is het bij bijv. windstil weer voor iedereen duidelijk of het wel of niet mag. De app kan ook het indienen van een klacht vergemakkelijken en handhavers kunnen er hun voordeel meedoen. Gemeenten moeten het wel willen invoeren. En dat is weer afhankelijk van uw politieke partij. Dus…
meer dan een maand geleden-
Directtrackmeer dan een maand geleden
Die app is er: http://www.stookwijzer.nu (let op .NU) opgesteld voor landelijk gebruik met medewerking van RIVM en Gemeente Nijmegen.
meer dan een maand geleden -
Johan12meer dan een maand geleden
Die stookwijzer werkt contraproduktief. We hebben nu al een paar dagen flinke koude oostenwind en de stookwijzer geeft ZW2 aan en wijst stoken af.
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
De app, maar ook bij kijken via PC of tablet werkt alleen goed als je je cache leegmaakt. Anders blijft het programma hangen in oude waarden. Dom inderdaad. Overigens brengt oostenwind geen schone lucht (Ruhrgebied en Duitse bruinkoolvervuiling). Om daar nog houtstookvervuiling aan toe te voegen is hoogst onverstandig. Dergelijke aspecten zitten ook niet in de app.
meer dan een maand geleden -
Johan12meer dan een maand geleden
Kortom een echt goede app die aan alle eisen voldoet kan een beetje helpen.
meer dan een maand geleden -
J S Koolschijnmeer dan een maand geleden
Hout stoken is niet verboden. Maar als de buurman zijn houtkachel dagelijks en de gehele dag gebruikt om zijn gehele woning te verwarmen, is hij verplicht om ervoor te zorgen dat zijn rookgassen op dakhoogte (bovenste verdieping) het pand verlaten.
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
dakhoogte? Waar staat dat? Bouwbesluiten zijn overal verschillend. TNO aanbevelingen (10m. boven de nok, minstens 1,80m boven de nok) worden genegeerd. Het gaat niet om de lengte van de schoorsteen t.o.v. de kachel maar om de plaats waar de uitstoot van stank, rook en fijnstof plaats vindt, nl. boven de turbulentie rond het huis. De kachelbranche verkoopt fabeltjes over de lengte van de schoorsteen i.v.m. trek, het gaat om aerodynamica. De stoker wordt door de verkopers op het traject dikke ikke (heb het gezellig) en de buren kunnen stikken (letterlijk) gezet. In Kassa was een voorbeeld van een flat naast een woonhuis waar gestookt werd. Er is maar één oplossing: stoppen met kappen en kappen met stoken. Met resthout zijn veel mooie dingen te doen, bijv. minder kunststof gebruiken.
meer dan een maand geleden -
J S Koolschijnmeer dan een maand geleden
…boven de turbulentie rond het huis. En laat dat nou ongeveer op dakhoogte zijn! Wat stookt u als u in een vrijstaand huis op een open plek midden in een bos woont? Ik wil de rook ook niet in mijn tuin hebben, en fijn stof daalt overal neer zelfs als het regent. Die aerosolen hè?
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Ik kan helaas geen plaatje toevoegen, dan kon ik zichtbaar maken wat ik bedoel. Lucht die een obstakel passeert veroorzaakt vóór en achter het object(huis) een circulerende werveling. Wat op dakhoogte naar buiten komt stijgt niet op maar wordt door de wervelingen mee naar beneden genomen, zelfs als je alleen woont een onwenselijke situatie. Deze discussie is begonnen ‘in een woonbuurt’. Als je geen gas of elektriciteit hebt zul je wel hout moeten stoken. Ik verwijs dan graag naar MAX maakt mogelijk dat goed werk doet in Moldavië en een project van een Nederlandse professor in India om houtstook terug te dringen.
meer dan een maand geleden -
J S Koolschijnmeer dan een maand geleden
Hoe komt het dan dat ik bij windstil weer rook uit een schoorsteen op de nok van een dak meters recht de hoogte in zie gaan?
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Dat komt alleen voor als er echt 0 wind is, het romantische kerstplaatje. De enige stuwing komt dan inderdaad uit de schoorsteen. Zo gauw de uitstoot het minste beetje van de schoorsteen weggeblazen wordt begint snellere afkoeling en turbulentie.
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
10m boven de nok van het huis dus.
meer dan een maand geleden
-
-
Voortmeer dan een maand geleden
Dag mevrouw Eefsjaardema
Ik las uw klacht/opmerking over de buren in de straat die een houtkachel (openhaard, allesbrander etc.)
Ik ben het helemaal met u eens. Het lijkt wel of het steeds erger wordt met het stoken. Als je aan het wandelen gaat ruik je overal die stank van de houtrook. Ook bij mij in de straat zijn er enkele die hout stoken en wij (ook veel buren) hebben hier vreselijk overlast van. Houtstoken in een woonwijk kan gewoon niet. De rook van de hout stook in een woonwijk slaat altijd naar beneden, komt dat de wind alle richtingen tussen de huizen waait en bijna altijd naar beneden slaat en dan hebben de buren in de omgeving daar overlast van. Mijn overbuurman heb ik aangesproken en die heeft de schoorsteenpijp verlengt maar ook dat helpt niet de rook blijft naar beneden komen. Ook wij kunnen geen raam open zetten of in de tuin lopen. Ik heb dit al regelmatig aan DEN HAAG ( kamerleden en verantwoordelijke ministeries, longfonds etc. ) aangeschreven. Echter die zijn alleen maar bezig met de pakjes sigaretten blanco en duurder te maken daar hebben ze al hun tijd kennelijk voor nodig. Ook de verantwoordelijke ministers van volksgezondheid en milieu maken zich niet druk om die stinkende hoog vergiftige rook van het hout stoken. Maar als een boer een stapeltje hout verbrand op zijn erf krijgt hij een dikke bekeuring ????? Die hot stook geeft veel overlast veel giftige rook (minstens zo giftig als sigarettenrook) maar geen hond die zich druk om maakt dat mensen hier ziek van worden.
Ik begrijp het ook niet. De mensen die hout stoken zijn meestal nog vreselijk eigenwijs en hebben niks met de buurt te maken die moeten zich niet zo aanstellen. Programma’s als MAX, Kassa en Radar moeten hier veel meer aandacht aan besteden en de verantwoordelijke in het bestuur om de tafel roepen en zo een dikke lobby opzetten om dit verboden te krijgen. Helpt gelijk om de milieudoelstellingen te halen waar ze voor getekend hebben.
HOOP DAT DE consumenten programma’s eens hun nek willen uitsteken en dit vaak aan de kaak gaan stellen. Ook moeten MEER burgers die er overlast van ervaren dit kenbaar gaan maken, het van de daken schreeuwen zodat DEN HAAG eens wakker wordt.meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Helemaal mee eens. Minstens zo erg is de criminele haardenindustie. Zij weten dat houtstook 3000 doden per jaar in NL kost en een veelvoud daarvan aan patiënten met long- hart- hersen- en hoge bloeddruk klachten. Desondanks voeren ze de promotie op via beterstoken.nl Absolute misleiding, zoaols indertijd de tabaksindustrie dat met sigaretten deed. Kleine kinderen en ouderen zijn het meest gedupeerd doordat hun longen PM<2,5 fijnstof niet tegenhouden. Dankzij mama, papa en buurman sorteren zij voor als patiënt met onderliggend lijden voor de volgende pandemie. V.w.b. schoorsteenhoogte: TNO heeft berekend dat een schoorsteen 10m boven de nok van een dak moet uitsteken om geen hinder te veroorzaken. 1,80m boven de nok is het absolute minimum. Is er geen club die opkomt voor gedupeerden. Ik wil niet de zielige klager uithangen. De stoker begaat een misdrijf, weliswaar nog niet in wettelijke zin. Je kunt in NL beter naast een drugscrimineel wonen dan naast houtstokers, aan criminelen volgens de wet wordt tenminste wat gedaan.
meer dan een maand geleden -
Henk Terpstrameer dan een maand geleden
Beste mensen,
Onze overheid geeft het slechte voorbeeld. Gaat Bio centrales promoten met subsidie . Men brengt onder het zelfde dogma bio brandstof bij de pompen. E10 benzine, aangelengd met 10 % palmolie en soja olie. Hele bossen worden er gekapt om dat te verbouwen. Ik noem het spottend afgewerkte sla olie. De calorische waarde is lager dan benzine of dieselolie. Je tankt dus 10% afgewerkte sla olie.
Dat zult u na 5 a6 maal tanken van goede brandstof merken aan een lager verbruik. Goedkoop is dus letterlijk duurkoop van die 2cnt. voordeel wat u dacht te behalen. 2 % zuiniger en schoner rijden levert meer op.
Dan mijn diesel ervaring als levenslange LPG rijder. Tankte op de doorgaande route diesel. Kreeg rode lampjes. Werd bij een toen nog dealer “hersteld”. De lampjes weg gedrukt. Als ik gas gaf, was het lampje er weer. Tot mijn dochter, die een keer achter mij reed zei. “Pap, je auto rookt meer dan je Trabant. ” Tweetakt!. Wat blijkt, met de bio TROEP in de tank vervuilt de EGR klep. Ook een stompzinnig bedacht systeem in Brussel. Zoek maar op.
Na 10 000 km. was hij al voor 90 % vervuild. Met remreiniger reinigen was de beste optie. Ik kon er relatief, gemakkelijk bij. Een buurman met een Skoda was duizend € kwijt voor vervangen EGR.
Na het tanken van goede brandstof, heb ik al zes jaar geen problemen meer.
Nu de buurman met zijn stinkende houtkachel. Hij stookt geen droog hout. ! Zijn verbrandings temperatuur is te laag. < 100 C. Waarschijnlijk heeft hij zijn CV installatie via de houtkachel geïnstalleerd. Gelet op de stook tijden. Ook zijn schoorsteen is te laag. Boven de nok van het huis is de norm. Zou het eens opzoeken in de gemeentelijke verordening. Succes, Henk.meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Het Max Planck instituut heeft berekend dat door fijnstof vervuilde lucht in NL 19% van de COVID-19 patiënten een zwaarder ziekteverloop ondervinden ofwel 1 op de 5 Corona overledenen hebben dat te danken aan slechte luchtkwaliteit. 1 houtkachel produceert 40% van de fijnstof in een woonomgeving.
meer dan een maand geleden -
Voortmeer dan een maand geleden
Dag mensen. Ik zie dat er heel veel mensen zijn die overlast ondervinden van de hout stook in de woonwijken. En dit is natuurlijk nog maar een heel klein topje van de ijsberg van de mensen die er overlast van hebben maar niet van zich laten horen. Met de gedachte natuurlijk er wordt in NL toch niets aan gedaan. Er moet toch een methode zijn dat we dit WEL onder de aandacht brengen van instanties die zgn. bezig zijn voor de schone lucht voor iedereen. Zoals bv het longfonds (die zich kennelijk alleen maar druk maken om het roken (ook slecht) onbetaalbaar te maken) en de mensen in DEN HAAG die kennelijk ook onder een steen leven, kijk maar naar de te late maatregelen en onduidelijkheid die ze scheppen in de Covid-19. We zullen ons moeten verenigen en zo een vuist maken om deze giftige en overlast gevende en milieu vervuilende hout stook te verbieden. Wat ik al zei de consumenten programma’s moeten hier ook veel meer aandacht aanbesteden om via de TV dit scherper onder de aandacht krijgen en DEN HAAG er toe te zetten om structurele maatregel te nemen, misschien geheel verbieden of een dik filter op de pijpen en wat dacht je van milieubelasting als je hout stookt. Maar wat ik al zei er zullen veel ministers en kamerleden zelf een openhaard hebben dus die lopen niet zo hard om dit te verbieden.
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Behalve politici zullen ook veel artsen een houtstook apparaat hebben. Het wordt nog steeds verkocht als een statussymbool dat aangewakkerd wordt door programma’s als BinnensteBuiten en andere interieurrubrieken. Toen sigaretten roken nog een statussymbool was waren er ook veel artsen die rookten.
meer dan een maand geleden -
J S Koolschijnmeer dan een maand geleden
Zolang er nog een dik percentage accijns de staatskas bereikt hoef je van de overheid geen medewerking te verwachten.
meer dan een maand geleden -
Voortmeer dan een maand geleden
Hier misschien een tip om de gemeente te dwingen tot handhaven als overlast ervaart van de stinkende ongezonde rook uit de schoorstenen van uw buren uit uw buurt;
Artikel 7.22 Bouwbesluit 2012
PDF downloaden Doorsturen Bewaren Juridische vraag?Bwb-id:BWBR0030461
Officiële titel: Besluit van 29 augustus 2011 houdende vaststelling van voorschriften met betrekking tot het bouwen, gebruiken en slopen van bouwwerken (Bouwbesluit 2012)
Citeertitel: Bouwbesluit 2012
Soort regeling: AMvB
Wetsfamilies: Woningwet
Bouwbesluit 2012
Eerst verantwoordelijk ministerie: Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesGeldigheidsdatum:22 januari 2021
Ingangsdatum:31 december 2020
vorige volgende Download PDF-versie
Stuur deze amvb door via email
Stel een juridische vraag
Voeg toe aan favorietenHoofdstuk 7. Voorschriften inzake het gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen Afdeling 7.3. Overige bepalingen veilig en gezond gebruik, nieuwbouw en bestaande bouw Artikel 7.22. Restrisico gebruik bouwwerken, open erven en terreinen Onverminderd het bij of krachtens dit besluit of de Wet milieubeheer bepaalde is het verboden in, op of aan een bouwwerk of op een open erf of terrein voorwerpen of stoffen te plaatsen, te werpen of te hebben, handelingen te verrichten of na te laten of werktuigen te gebruiken, waardoor: a. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid; b. overlast wordt of kan worden veroorzaakt voor de gebruikers van het bouwwerk, het open erf of terrein; c. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze stank, stof of vocht of irriterend materiaal wordt verspreid of overlast wordt veroorzaakt door geluid en trilling, elektrische trilling daaronder begrepen, of door schadelijk of hinderlijk gedierte, dan wel door verontreiniging van het bouwwerk, open erf of terrein, ofd. instortings-, omval- of ander gevaar wordt veroorzaakt.
een bouwwerk is dus ook een woning, dit artikel geeft aan dat het is verboden rook, walm etc. te verspreiden. U kunt de gemeente op grond van dit artikel het verzoek te doen te handhaven als u overlast ervaart van rook van een openhaard. Als u dit verzoek doet is de gemeente verplicht tot handhaving/onderzoek te doen.
meer dan een maand geleden -
jolanda Haaijemameer dan een maand geleden
Ik heb een houtstoker sinds anderhalf jaar achter me wonen. Die heeft een aanbouw gebouwd en daarin een kachel geplaatst. De pijp komt een meter boven mijn schutting uit. Ik heb geen ramen open en toch komt het in mijn woonkamer, woon al een jaar op mijn slaapkamer ( waar gelukkig de rook niet komt ) omdat het in mijn woonkamer niet is uit te houden. Zodra ik in mijn woonkamer kom heb ik last van mijn ogen, hoofdpijn en droge keel. Natuurlijk ben ik het gesprek aangegaan, foto’s gemaakt, heel boekwerk met mijn bevindingen zoals tijden, weer,dagen. Heb nu ODG de opdracht gegeven om te gaan meten. Dit na de politie bellen, brandweer ,gemeente ,verhuurder. Een jaar van de kastje naar de muur en terug. Ik ben niet tegen houtrook en mensen mogen het van mij best fijn hebben met een kachel of vuurkorf. Alleen als mensen klachten hebben vind ik dat er iets sneller wat aan gedaan kan worden. Hopelijk ben ik er binnen kort vanaf ( en een fikse ruzie erbij met de achterburen ) maar wil graag genieten van mijn eigen huurhuis rookvrij
meer dan een maand geleden-
Directtrackmeer dan een maand geleden
Gefeliciteerd met je buren Jolanda, ik woon temidden van 14 houtstokers. Het is te gek dat de vervuiler in NL niet aansprakelijk te stellen is waar elders het principe ‘de vervuiler betaalt’ geldt. Met de huidige inzichten zou ik niet te makkelijk zeggen dat mensen het fijn mogen hebben als je geen klachten hebt. Je wordt belaagd met PAK’s en fijnstof. Beiden ruik je niet maar tasten wel de gezondheid van de buurt aan.
meer dan een maand geleden
-
-
Ericcameer dan een maand geleden
Insgelijks! We wonen nu 18 jaar in Groningen en nooit last gehad, laatste tijd enorm. Frisse neus halen is er niet bij, veel houtkachel in straat nu. Kachels ook bij beide naaste buren. De ene buurman gebruikt hem toevallig nu niet ivm ziekte waarsch. maar de andere kant heeft het nu overgenomen en stoken vaak. Ze hebben sinds een iets langer dan een jaar 2 houtkachels. 1 in huis en 1 in de schuur. Als het niet waait dwarrelt het het huis binnen, waait het (en dat doet het hier veel over het land) dan waait de rook rechtstreeks in de slaapkamers vd kinderen (ons huis staat ook nog iets verder naar achteren dan die van de buren dus het waait precies naar binnen) Ventilatieroosters in de woonkamer dicht en zelfs afgeplakt want ook daar komt het naar binnen. Ramen sluiten is natuurlijk eigenlijk al te laat wanneer de rook al in huis hangt. Te vaak hou ik ze maar dicht. De was buiten moest al 3x opnieuw in de wasmachine.
Zelfs de kinderen klagen over de stank.Toen ik zag dat ze deze aan het plaatsen waren zei ik “oh nee hè, dat meen je niet… jullie ook al stinkding 🙁
Reactie was dat het toch gezellig is en ze het schoonmaken bij houden en dat houtkachel schone verbranding geeft. Nou geen enkele verbranding is schoon en de rook komt niet in het huis vd verbrander zelfIk vind dit echt heel naar. En bang voor het effect op onze gezondheid. Vooral nu steeds meer bekend wordt over de nadelen. Mijn vader is al lang geleden overleden aan longkanker vanwege sigaretten. Ik rook zelf niet, ook nooit gedaan, maar ik begrijp dat houtkachels deze kans ook vergroten. Zelfs nog meer dan uitstoot van auto’s.
Ik hoop dat de overheid actie onderneemt vanwege overlast, gezondheidseffecten en milieu overlast!!! Want ook dat laatste is aan de hand bij al dat stookgedrag!
meer dan een maand geleden -
Directtrackmeer dan een maand geleden
Op 8 december en 2 januari waren er RIVM stook alerts voor Gelderland en Limburg. Er werd ‘vrolijk’ doorgestookt. Het alert van 2 januari bereikte zelfs het NPO Journaal niet (wordt misschien ook a;l gelobbyd door de industrie). Alleen geabonneerden ontvingen de RIVM email maar dat is weinig effectief als stokers niet geabonneerd zijn. https://gezondidee.mumc.nl/fijnstof-een-sluipmoordenaar
meer dan een maand geleden
-