Registeren Inloggen

De donkere dagen in januari, zo houdt u een goed humeur

Na de gezellige feestdagen met lichtjes, kransjes, bubbels en cadeaus, valt januari rauw op ons dak. De dagen zijn nog altijd donker, kort en koud, maar er is geen feest om ons daar van af te leiden. Hoe komt u de donkere dagen van januari door, zonder in een winterdepressie te zakken?

Zoek hulp

Voor de een is de tijd rond de feestdagen een gezellige periode, voor de ander is het een donkere, sombere tijd die zo snel mogelijk voorbij moet gaan. Een slecht humeur kan een tijdelijke winterdip zijn, maar ook een depressie. En dan is professionele hulp nodig. Het is belangrijk daar vroeg bij te zijn. Zet de schroom opzij en praat erover met familie en vrienden, raadpleeg de huisarts of bel de Luisterlijn 0900 – 0767

Groene groente en vette vis

Is professionele hulp niet noodzakelijk, maar zit de winterdip wel in de weg? Er zijn praktische tips die het gemoed flink kunnen verbeteren. Allereerst, let op wat u eet en drinkt. Niet teveel alcohol en koffie, en richt u op gezonde voedingsstoffen. Deze hebben een positief effect. Vooral groene groenten zoals broccoli, erwten en spinazie bevatten veel vitamine B dat goed is voor de stemming. Ook vette vis, zoals zalm en makreel, en noten en zaden hebben een heilzame werking omdat ze Omega 3 bevatten. Dat stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine in onze hersenen en daar worden we vrolijker van.

Voldoende licht

Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht uw woning en uw werkplek bereikt. Voor veel mensen biedt een lichtlamp of zelfs lichttherapie uitkomst. Voor dat laatste moet u wel eerst overleggen met de huisarts. Ook beweging is heel erg goed voor uw humeur. Daarvoor hoeft u niet naar de sportschool. Dagelijks een wandeling maken van een half uur, helpt u zich een stuk fitter en vitaler te voelen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Tip: doe dit midden op de dag als het licht het sterkst is.

Fantaseren goed voor humeur

Even ertussenuit naar de zon is ook goed voor uw gemoed. Zelfs het fantaseren hierover is goed voor uw stemming. Denk aan leuke dingen die u wilt gaan doen en maak plannen. Of kruip helemaal in een spannend boek of avontuurlijke film of televisieserie.

Wees creatief met contact

De gemaakte plannen delen met anderen kan uw stemming nog verder verbeteren. De mens is namelijk een sociaal dier. Kunt u vrienden of familie niet vaak zien vanwege drukte of een verre afstand? Bedenk dan creatieve manieren om toch met hen in contact te zijn. Bel elkaar vaker of kom als familie virtueel bij elkaar met groepsapps als WhatsApp, Teams of Zoom.

Bijslapen

Zorg tot slot voor een goede nachtrust. Te weinig slaap heeft een negatieve invloed op onze stofwisseling, het immuunsysteem en verstoort onze emotionele stabiliteit. Het kan zorgen dat gevoelens van angst en depressie en zelfs psychiatrische stoornissen worden versterkt. Bovendien, nog even onder dat warme dekbed kruipen en een beetje bijslapen is ook uzelf verwennen. Zorg wel dat u niet door het daglicht waarvan er toch al zo weinig is heen slaapt. Dan kunt u beter wat eerder naar bed.

De spannendste sporten die ideaal zijn voor ouderen

(Bron: Thuisarts, MentaalVitaal, Arts en Zorg. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie