Oplichters herkennen op datingsites, zo doet u dat
Een 40-plusser verliest gemiddeld 17.000 euro als hij of zij in de fuik van een dating-oplichter loopt. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk over 2020. Dit bedrag is twee keer zo hoog als vorig jaar. Daarom is er een voorlichtingscampagne voor mensen die daten van onder andere het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Wij delen de handigste tips.
Het draait om vertrouwen
Dateoplichters winnen het vertrouwen van het potentiële slachtoffer en overladen hem of haar met complimenten. Vervolgens wordt om geld gevraagd. Het overkomt Silvia en Henk. Allebei werden ze prooi van hun online minnaars. Ze worden voor vele euro’s opgelicht. Naast financiële schade, lopen zij ook emotionele schade op. Ze schamen zich en verliezen het vertrouwen in de andere mensen. Benieuwd naar het hele verhaal van Silvia en Henk? Bekijk dan de video hieronder.
https://www.youtube.com/watch?v=5zv2RS4UOhY
Hoe herken je een oplichter?
De oplichter bouwt in de loop van weken of maanden een emotionele vertrouwensband op. Vervolgens vraagt hij of zij om geld voor een noodgeval. Vaak wordt aangedrongen om de communicatie naar een andere app te verplaatsen, zoals WhatsApp of e-mail. De verzoeken om geld beginnen met relatief kleine bedragen die vervolgens oplopen. Tot slot komen de berichten vaak vanuit het buitenland. De oplichter beweert niet in staat te zijn persoonlijk te ontmoeten. Wil de minnaar wel afspreken? Dan annuleert hij of zij op het laatste moment de plannen voor een ontmoeting.
Hoe voorkom je datingfraude?
Heb je een leuk persoon ontmoet? Controleer de foto van het datingprofiel via Google Lens of TinEye. Op deze manier kun je zien of de profielfoto ook op andere websites gebruikt wordt. Blijf daarnaast in gesprek via de datingwebsite en niet via e-mail of Whatsapp. En praat met vrienden en familie over met wie je date. De fraudeur probeert de datingpartner namelijk te isoleren zodat makkelijker te beïnvloeden. Vraagt je minnaar om geld? Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Geef daarnaast nooit toegang tot je persoonlijke documenten, zoals een paspoort of rijbewijs.
Toch ingetrapt?
Ben je toch zelf slachtoffer geworden? Doe dan aangifte bij de politie. Blokkeer het nummer en social media accounts. Neem geen contact meer op en stop met het overmaken van geld. Informeer ook de datingsite zodat deze stappen kan ondernemen. Maakt u zich zorgen en heeft u veel stress van wat u is overkomen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Bel 0900 0101 (gebruikelijke belkosten). Wilt u of meer informatie over datingfraude? Kijk op de website van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.
Deze tips komen uit de voorlichtingscampagne ‘Verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met onder andere de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tsja… ik heb maar een reactie. Date zelf ook. Maar zodra iemand om geld vraagt is het klaar. Blijkbaar kan een ander zo verblind raken dat zoiets helemaal niks meer uitmaakt. Sterkte!
We worden in diverse programma’s gewaarschuwd voor oplichters. Waarom leren de mensen daar niet van. Ik date niet, maar zelfs een kennis hoeft niet aan te kloppen voor geld. Een mens in nood kan van mij een bord eten krijgen maar geen geld.