Helpen tijdens de coronacrisis? Hier kunt u zich melden!
Terwijl er door de coronacrisis steeds meer mensen thuiszitten, loopt het zorgpersoneel op hun tenen. Veel mensen die geen werk meer hebben, willen wel wat doen. Wilt u bijspringen in de zorg, maar heeft u geen zorgdiploma’s? Dan kunt u hier terecht.
Extra handen nodig
In de tweede coronagolf neemt de druk op de ic’s toe. Het werk op een Intensive Care is zwaar en artsen en verpleegkundigen zijn nog nauwelijks bijgekomen van de eerste golf. De zorg heeft al tijden te maken met een personeelstekort, maar door de toestroom van covid-patiënten en het hoge ziekteverzuim, wordt de werkdruk steeds hoger. Extra handen zijn nodig. Het liefst met een zorgdiploma, maar als die er te weinig zijn, zijn er ook andere mogelijkheden. In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, besluit Marieke Koenen, Teamhoofd Chirurgie, te werken met buddy’s die juist niet uit de zorg komen. “We dachten: we moeten het niet zoeken uit een poule van artsen en verpleegkundigen, die hebben we nodig aan het bed en die hebben we al tekort”.
Buddy Crew
En zo werd de Buddy Crew van de het St. Antonius Ziekenhuis geboren. Tijdens de eerste golf plaatste Koenen een open vacature en daar werd massaal op gereageerd. “Na twee weken, kregen we 180 brieven van mensen die wilde helpen”, vertelt Koenen. Uit deze brieven is een selectie gekomen van 35 buddy’s en inmiddels is het team uitgebreid naar 75 mensen. Op steeds meer afdelingen in het ziekenhuis willen ze buddy’s hebben. Ze verrichten hand- en spandiensten zodat zorgpersoneel zich kan richten op de echte zorg. De verschillende achtergronden van de buddy’s zorgen voor een bijzondere dynamiek. Voor zover bekend, zijn er nog maar weinig ziekenhuizen die dit soort vacatures open hebben staan. Maar er zijn meer initiatieven waar u zich bij kunt melden.
Nationale Zorgklas
Sinds eind april draait namelijk de Nationale Zorgklas. Dit is een traject waarin mensen zonder vooropleiding versneld online trainingen volgen voor een vacature in de zorg. Het initiatief komt van branchevereniging Actiz (ouderenzorg) en NU’91, de vakbond van verzorgenden en verpleegkundigen. Afhankelijk van uw instapniveau en de vacature waar u op solliciteert, volgt u enkele dagen tot een week trainingen over veiligheidsvoorschriften en corona. Eerst meldt u zich aan bij een werkgever die een vacature heeft en daarna volgt u de online trainingen van dit initiatief. Op de website van de Nationale Zorgklas kunt u op een formulier aangeven wie u bent en gekoppeld worden aan een zorgorganisatie. Momenteel worden er trainingen gegeven aan mensen uit verschillende sectoren zoals de luchtvaart, horeca en cultuur. Via dit initiatief kunt u gekoppeld worden aan allerlei verschillende zorgorganisaties. Van ouderenzorg tot ziekenhuis.
Rode Kruis – Ready2Help
Een andere optie is om u aan te melden voor het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Vóór de coronacrisis zaten er zo’n 40.000 helpers in het bestand, maar na de eerste coronagolf is dit aantal meer dan verdubbeld. De vacatures voor hulpaanvragen zijn heel afwisselend. Van het ombouwen van sportzalen voor dak- en thuislozen tot het begeleiden van patiënten bij een huisartsenpost. Veelal gaat het om kortlopende projecten of initiatieven waar direct handjes nodig zijn. Nu de tweede golf steeds verder aanzwelt zijn er weer vaker vrijwilligers nodig. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt: “Je merkt dat er van alle kanten langzaam weer aanvragen binnenkomen om te ondersteunen. Hoe meer mensen we in ons bestand hebben om op te roepen, hoe beter. Dan is er een grotere kans dat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.
Meer hulp, sneller terug naar normaal
Marjon Moed is theatermaker en werkt sinds een aantal weken als buddy op de ic van het St. Antonius Ziekenhuis. In de uitzending van Meldpunt op vrijdag 23 oktober vertelt ze haar verhaal. Haar motto luidt: minder crisis in de zorg, zorgt voor meer drama op het toneel. Hoe beter we de zorg ondersteunen, hoe sneller we er weer doorheen zijn. Lees of bekijk het verhaal van Marjon op deze pagina.