Registeren Inloggen

Wanneer vervang ik mijn hoofdkussen, tandenborstel of vaatdoek?

Wanneer heeft u voor het laatst een nieuw hoofdkussen of nieuwe tandenborstel gekocht? Veelal worden artikelen als kussens, vaatdoekjes, oordoppen, tandenborstels en toiletborstels te lang gebruikt. Hierdoor verliezen ze hun werking of zijn simpelweg zo vies dat ze meer vuil achterlaten dan dat ermee weggepoetst wordt. Controleer met dit artikel of uw producten al ‘over datum’ zijn.

Hoofdkussen vervangen

Om goed te kunnen slapen en nekklachten te voorkomen, heeft u een goed hoofdkussen nodig. Gemiddeld genomen zou u een hoofdkussen na vier jaar moeten vervangen omdat een kussen dan vaak niet meer voldoende ondersteuning geeft. Daarnaast speelt ook hygiëne een rol. Want in die vier jaar heeft u gemiddeld ruim 11.500 uur op uw kussen gelegen. Dat zijn 480 dagen van 24 uur per dag achter elkaar op hetzelfde hoofdkussen.

Veren kussens gaan ongeveer vijf tot zes jaar mee en een latex of donzen kussen vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen tussen de twee en vier jaar en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar. Zolang uw kussen haar vorm behoudt als u er op duwt of het kussen dubbelvouwt en deze weer goed in dezelfde vorm terug komt, is het kussen nog ondersteunend. Qua hygiëne is het verstandig om uw kussen om de paar maanden te wassen en in ieder geval kussenhoezen te gebruiken en deze ook zeer regelmatig te wassen.

[npo_player prid=”WO_MAX_16304927″]

Toiletborstel vervangen

Als uw toiletborstel van kleur vervaagt of steeds zachter wordt, is het tijd deze te vervangen. Sowieso is het verstandig om de toiletborstel na gebruik schoon te maken door de borstel in het water te houden en het toilet door te spoelen. Je kan deze ook in de pot laten staan nadat je een schoonmaakmiddel hebt gebruikt om deze schoon te maken. Advies is om gemiddelde genomen ieder jaar de toiletborstel te vervangen.

Vaatdoek vervangen

Een vaatdoekje wordt, bij te lang gebruik, een bron van bacteriën. Hetzelfde geldt voor een keukensponsje. Het beste is het om de vaatdoek iedere dag te vervangen. Uw vaatdoekje kan na 24 uur al meer dan 4 miljard bacteriën bevatten, dat is meer dan op de wc-bril van een openbaar toilet. Bacteriën op uw vaatdoek kunnen zich ieder half uur verdubbelen in aantal. Was de vaatdoek na gebruik op minimaal 60 graden mee in de wasmachine.

Tandenborstel vervangen

Ook uw tandenborstel is een bron van bacteriën en dient regelmatig vervangen te worden. Gemiddeld om de 10 a 12 weken. TNO heeft al eens onderzocht dat een tandenborstel na 3 maanden ruim 7 miljoen bacteriën kan bevatten. Om uw tandenborstel langer fris te houden zou u deze in ieder geval na gebruik goed uit moeten spoelen onder de kraan, de borstel drogen en rechtop zetten. Als de haren uit elkaar gaan staan dan is de tandenborstel sowieso aan vervanging toe. Zet uw tandenborstel niet tegen de tandenborstel van anderen in het huishouden aan. Anders kunnen bacteriën van de ene op de andere tandenborstel overgedragen worden.

Oordopjes vervangen

Als u last heeft van geluid, is het makkelijk om even een paar wegwerpoordopjes in te doen. Toch gooien we deze vaak na gebruik niet weg terwijl dit om hygiënische en medische redenen wel verstandig is. De oordopjes, van kunststofschuim, hebben de vorm van een cilinder en u moet ze eerst tot een staafje kneden om ze vervolgens diep in uw gehoorgang te schuiven. De dopjes zijn absorberend maar daardoor nemen ze ook makkelijk vuil op en worden snel stug. Ze zijn dan ook echt voor eenmalig gebruik. Als u ze opnieuw gebruikt nadat ze op uw nachtkastje hebben gelegen of op de grond gevallen zijn, dan brengt u bij het opnieuw gebruiken vuil uw oor binnen. Dit kan een verstopte gehoorgang veroorzaken of oorontsteking.

Geef een reactie

Reactie

    Sorry, maar dit is ook weer zo’n nutteloos onderwerp.
    Wordt er door jullie nu echt gedacht dat we zelf niets weten?
    Een kussen vervang je als het niet lekker meer slaapt.
    Vaatdoekjes ruik je vanzelf.
    Tandenborstel vervangen zie je ook vanzelf.
    Onzinnig om overal nutteloze houdbaarheid datums aan
    te gaan hangen.
    Bij voedsel is het vaak overbodig en bij dit soort producten eveneens.
    Doet me ook weer denken aan de tip over overjarige onderbroeken.
    Gr. Riet