Alleen online onderwijs: Studenten zijn het zat
Nauwelijks colleges en vooral online onderwijs. Fleur (18) is net begonnen aan een studie aan de Erasmus-universiteit maar heeft nog geen moment in de collegebanken gezeten. En dat blijft zo tot Kerst. Haar vader maakt zich zorgen. “Er moeten creatieve oplossingen komen, zeker voor eerstejaars.”
Alleen online kan niet
“De kwaliteit van onderwijs komt in het gedrang als je niet face-to-face onderwijs geeft”, vindt vader Erik Peeters. “Bij directe communicatie blijft de kennis veel beter hangen. Dat kan niet met van tevoren opgenomen video’s of een live online college. Mijn dochter is 18. Ze heeft moeite moeten doen om door een selectie te komen, is uitgekozen om deze studie te kunnen doen. Zij wil haar rugzak vullen met kwalitatief hoogstaand onderwijs, wat zo belangrijk is voor haar toekomst. En dan krijg je dit. Zo maar de mededeling tot eind december alleen maar online onderwijs. Dat kan toch niet?”
Persoonlijke vorming
“De tweede zorg die ik heb is haar persoonlijke en sociale vorming als jongvolwassene. Daar draagt de studie aan bij. Wie ben ik, waar sta ik in het leven? Vrienden maken. Zelfstandiger worden. Ze wilde dit jaar op kamers gaan. Maar nu zit ze alleen naar haar computer te staren, zonder echt contact te leggen.”
Zoek beter naar oplossingen
“Ik begrijp best dat ze moeten improviseren omdat we met corona te maken hebben. Maar helemaal geen fysiek onderwijs geven? Zoek dan beter naar oplossingen om in elk geval een deel van die colleges wel door te laten gaan. Dat doet de rest van de samenleving ook. Doe een inspanning en zeg niet meteen: alleen maar online onderwijs.”
Eerstejaars moeten voorrang krijgen
“Er is door het ministerie met de universiteiten en hogescholen afgesproken dat eerstejaars voorrang moeten krijgen waar wel mogelijkheden zijn voor fysiek onderwijs. Die moeten nog wennen aan alles. Maar dat gebeurt hier dus niet. We betalen collegegeld, dan mag je toch waar voor je geld verwachten: Goed onderwijs. En als dat niet kan, dan betaal je maar een deel van dat collegegeld terug.”
Betaal collegegeld terug
Dat laatste vindt een deel van de studenten zelf ook. De Brabantse pyschologiestudente Sema Keskin is deze zomer een petitie gestart om een deel van het collegegeld terug te krijgen. De petitie is inmiddels zo’n 54.000 keer ondertekend. Ze heeft daarmee het recht heeft om bij de Tweede Kamer haar punt te maken. Maar hoewel ze daar al twee keer heeft aangeklopt, krijgt ze nog geen antwoord.
Studentenvakbond: “Diploma mag niet minder waard worden”
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) vindt opvallend genoeg niet dat het collegegeld verlaagd moet worden. Voorzitter Lyle Muns: “Als je nu aandringt op verlaging van het collegegeld, dan leg je je erbij neer dat er nu niet méér fysiek onderwijs kan worden gegeven. Dan accepteer je als het ware dat je diploma straks minder waard is omdat er een tijdlang kwalitatief minder onderwijs is gegeven.”
Gebruik creativiteit
“De inzet moet juist nu zijn om meer fysiek les te gaan geven en niet meteen te roepen: dat lukt niet, we hebben ruimtetekort als we de anderhalve meter moeten aanhouden. Wees creatief, maak slimmer gebruik van andere grote ruimtes. Probleem is nu dat door 1 ½ meter groepen opgesplitst moeten worden, die passen niet allemaal in de collegezalen. Maar huur dan extra grote ruimtes in, theaterzalen die nu leeg staan bijvoorbeeld.”
#IkWilTerugNaarSchool
Om dat kracht bij te zetten gaat de LSVB op vrijdag 2 oktober in Amsterdam demonstreren onder het motto #Ikwilterugnaarschool. Keurig op 1 ½ meter en met mondkapjes. Inzet is de kwaliteit van het hoger onderwijs, dat moet hoger op de politieke agenda. Wie vragen heeft over de corona-beperkingen in het hoger onderwijs kan terecht bij de LSVB.