Driekwart mantelzorgers overbelast na corona-periode
Bij de helft van de mantelzorgers die in maart te maken kregen met het stopzetten van ondersteuning, is die zorg nog steeds niet op het oude niveau. Deze mantelzorgers zorgen sinds dit voorjaar meer dan voorheen voor hun naaste en voelen zich ook fors zwaarder belast. Dat blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, de belangenorganisatie van mantelzorgers.
Professionele zorg nog steeds niet geheel opgestart
De professionele zorg voor thuiswonenden is nog lang niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, zo geeft de helft (51 procent) van de mantelzorgers aan in de meting van het Nationaal Mantelzorgpanel. Vooral dagbesteding, dagactiviteiten of andere vormen van tijdelijke overname van zorg zijn nog niet of slechts deels opgestart. In iets mindere mate geldt dit voor begeleiding en thuiszorg.
Overspannen
Uit het onderzoek blijkt dat juist deze groep mantelzorgers – waar de zorg nog niet terug is op het oude niveau – de hoogste zorgzwaarte ervaart en ook het vaakst aangeeft de zorg niet meer aan te kunnen. Bijna driekwart van de ondervraagden in deze overbelaste groep (71 procent) ervaart de zorg nu nog zwaarder dan voor corona. Directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL: “Deze mensen staan altijd op áán, die kunnen niet even ontspannen. En dan raak je ook echt overspannen. Veel van hen geven aan het niet meer aan te kunnen.”
“Dagbesteding moet weer open”
Sinds juni kan alle zorg weer worden opgestart. MantelzorgNL geeft aan dat zorg zoals dagbesteding met spoed weer helemaal open moet. Liesbeth Hoogendijk: “De zorgaanbieders moeten echt creatief aan de slag. Hoe kunnen we weer wel de dagbesteding voor iedereen open krijgen.”
Regel ondersteuning mantelzorgers
Het Sociaal Cultureel Planbureau waarschuwde deze zomer al dat mantelzorgers beter moeten worden voorbereid op een mogelijk tweede golf coronabesmettingen. MantelzorgNL doet in Meldpunt een oproep aan gemeenten en zorgorganisaties om dat nu in kaart te brengen. Hoogendijk: “Gemeentes en zorgaanbieders moeten nu gaan kijken welke mantelzorgers het echt te zwaar hebben. Waar moeten we in ieder geval zorgen dat die zorg en ondersteuning goed is, ook als het op een aantal plekken misschien weer moet sluiten.”
“Ik ga door tot ik er bij neerval”
Mantelzorger Yvonne Olbertijn merkt de gevolgen van het wegvallen van de ondersteunende zorg persoonlijk. Ze ziet haar zieke man de afgelopen maanden snel achteruitgaan.