- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 12 maanden geleden door .
Bankrekening nummer gebruikt door onbekende
Onlangs kwamen wij erachter dat via de automatische incasso een Tele2 abonnement was afgesloten en dat er besteld was bij Ebay. We hebben direct melding gedaan bij de instanties en konden tot 8 weken terug storneren. Anno september 2020 is het voor iedereen mogelijk om willekeurig een bankrekening nummer in te vullen die niet van hen is en hiermee contracten aan te gaan en te shoppen bij webwinkels. Tele2 nam het serieus en het ging direct naar de afdeling fraude, maar het feit dat er geen enkele check, of controle is bij het aangaan van een langlopend contract is pure waanzin. Ebay reageerde iets anders, het intressert Ebay namelijk helemaal niets en vindt dit niet hun probleem. Ze weigerde te lezen en bleven maar in een cirkeltje melden dat er niets via mijn Ebay account was bestelt, wat ook klopte, en dit was ook niet mijn aangifte bij hen. Ze namen het niet serieus en weigerde mee te werken. Het rekeningnummer wat gebruikt was is nooit door ons geregistreerd bij Ebay, noch hebben we daar ooit iets bestelt. Hun reactie, zoek het zelf maar uit met de politie en de bank. Op een gegeven moment gingen ze een mail sturen in het Spaans. Schokkend hoe ze omgaan met mensen die fraude melden en hoe zij fraude faciliteren en hier werkelijk niets aan doen. Ebay was niet geintresseerd in het bank rekening nummer waar het om ging, om te onderzoeken welk account(s) hieronder viel. Dat de Nederlandse wet dit ook toestaat en geen halt toeroept aan dit probleem vind ik nog veel erger. Want uiteindelijk loont misdaad in Nederland, dit is weer een prachtig voorbeeld.
-
-
Gerard67meer dan een maand geleden
Beste Tessavanweelie , goed van u dat u dit schrijft en dus vermeld op dit forum . De fraude neemt steeds meer bizardere vormen aan niet te geloven . Wel goed dat alle mensen dit lezen zodat zij zijn gewaarschuwd . @Dagmar 27 , je hebt 100% gelijk iedere week transacties chekken om te kijken of er gekke dingen gebeuren op je rekening is de enige mogenlijkheid om dit soort fraude de nek om te draaien . Beide bedankt voor deze info .
meer dan een maand geleden -
Wil59meer dan een maand geleden
Beste allen:
Elke week je transacties op je rekening checken is absoluut niet de enige manier of mogelijkheid om elke vorm van fraude, hoe vindingrijk ook, te voorkomen.
Om elke vorm van fraude op je/een bankrekening te voorkomen zou een ieder bij zijn of haar bank eens een goedkeuringslijst (White-list) horen te maken van de rekeningnummers die ‘automatisch’ mogen incasseren.
Daarmee worden ongewilde transacties van elk ander rekeningnummer welk niet voorkomt in de gemaakte lijst met goedgekeurde bankrekeningnummers voorkomen en zullen niet/nooit door de bank worden uitgevoerd.Het zogenaamde periodiek ‘checken’ of er al dan niet ‘vreemde’ transacties op de bankrekening hebben plaatsgevonden behoort tot het verleden en zijn dan ook geheel overbodig.
Het trage storneren na een ongewenste incasso is dan ook niet meer nodig omdat er geen ongewenste transacties kunnen plaatvinden.Al een behoorlijk aantal jaren geleden heb ik bij mijn bank het tegenovergestelde van een ‘White-list’ gemaakt, dat heet dan een ‘Black-list’… dan kan er dus niemand van mijn rekening incasseren.
Anders gezegd: in mijn bankomgeving heb ik dus aangegeven dat er niemand van mijn rekening kan en mag incasseren.
Dat betekent dat ik wel energie moet steken in al mijn betalingsverplichtingen.Er is niet wettelijk geregeld dat een ‘automatische incasso’ verplicht kan worden gesteld.
Sommige incassanten willen mij nogal eens willen laten geloven dat automatische incasso verplicht is of kan worden gesteld.
Wettelijk is het zelfs zo geregeld dat, naast automatische incasso, 1 gratis alternatieve betaalwijze behoort te bestaan. Op internet is daar voldoende jurisprudentie over te vinden.
Elke keer op tijd een handmatige overboeking doen om aan mijn betalingsverplichting te voldoen is een mogelijkheid, ikzelf vond meer voldoening in het aanmaken van periodieke betaalopdrachten in mijn bankomgeving.
Zo houd ik zelf de ‘regie’ over m’n eigen geld op m’n eigen rekening.Hiermee blijf ik de baas over m’n eigen rekening en bepaal ikzelf hoe en wanneer er transacties op mijn rekening plaatsvinden.
Tot op de dag van vandaag functioneert dat prima, heb ik een -meer dan- uitstekend zicht op al mijn inkomsten en uitgaven en geeft een gerust gevoel dat er nooit ongewilde, ongewenste en ‘vreemde’ transacties kunnen plaatsvinden.Overigens, bij een aanbieder van een product, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering, kan ik, bij het ontbreken van een andere betaalmogelijkheid op internet dan ‘automatische incasso’, met een gerust hart een vinkje plaatsen bij die -mij ongewenste- betaalwijze.
Uiteraard zorg ik er wel voor dat ik later aan mijn betalingsverplichting voldoe…Let wel, het is geenszins mijn bedoeling om te vertellen hoe een ander ‘het kan en/of hoort te doen’… uiteindelijk is het een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid, maar soms verbaas ik mij weleens over de goed gevulde publieke tribune’s van consumentenprogramma’s met zwaar gedupeerde slachtoffers van frauduleuze handelingen op hun bankrekeningen terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om die situaties te kunnen voorkomen… ik vind dat verdrietig om te zien en spijtig om te merken dat die voorlichting ook niet genoeg gegeven word door die financiele instellingen die zo goed beloven om onze belangen te behartigen…
meer dan een maand geleden
-