Zijn de boodschappen duurder door corona?
Op het forum van Meldpunt klagen veel consumenten over de prijzen in de supermarkt. Het lijkt wel alsof die tijdens corona zijn verhoogd. Klopt dat? En waarom doen supermarkten dat als ze zoveel omzet draaiden in deze periode? We zochten het uit en geven u bespaartips.
Zijn de boodschappen duurder?
9 juni 2020, zo tegen het einde van de lockdown, komt de website Inprijsverhoogd.nl met het volgende bericht. Albert Heijn verhoogt al 5 weken de prijzen op A-merken. Op dat moment lijkt alleen AH dit te doen. De andere supermarkten voeren wel prijsverhogingen door, maar het aantal prijsverhogingen loopt vrijwel gelijk met het aantal prijsverlagingen. Albert Heijn reageert op navraag van het Algemeen Dagblad dat dit misschien kan kloppen, maar dat klanten ook veel huismerk kopen en dat de website Inprijsverhoogd.nl de prijzen hiervan niet in de analyse meeneemt.
Lage prijzen compenseren
Thijs van der Tuin van Inprijsverhoogd.nl legt aan RTLnieuws uit dat AH de eerste weken van corona juist weinig prijsverhogingen doorvoerde. “Ze wilden niet overkomen als profiteurs van de crisis. Mogelijk is AH dit nu aan het compenseren.”
Prijzen stijgen overal
Een week later, 16 juni, heeft RTL prijzen via boodschappenlijstjesvergelijker hiiper genalyseerd. Hiiper neemt wel huismerken mee in de analyse. De prijzen van 90.000 producten zijn onderzocht. Van januari 2020 tot juni 2020 stijgen de prijzen van deze producten gemiddeld genomen met 1.2 procent. In dit geval is niet Albert Heijn de supermarkt met de hoogste prijsstijgingen, maar Spar. Bij deze winkel stegen de prijzen met 1.8 procent. Picnic, Jumbo en Jan Linders volgen. AH staat op de vijfde plek met de gemiddelde prijsstijging van 1.2 procent.
Waarom zijn boodschappen duurder?
De gemiddelde prijsverhoging van 1.2 procent is normaal, zegt retaildeskundige Paul Moers tegen RTLnieuws. De verhogingen lopen gelijk op met de inflatie. Corona heeft hier dus weinig mee te maken.
Blijft dit zo?
Een gevolg van corona is wel dat Nederlandse boeren het voedsel dat ze geproduceerd hebben niet kwijt kunnen. De boeren produceren vooral voor het buitenland. Nederlanders eten maar een klein deel van de groente, zuivel en vlees die wij hier produceren. Tijdens corona ligt de export voor een groot deel stil en ontstaan overschotten. Op dit moment merken we dat nog nauwelijks aan de prijs in de supermarkt. Dit heeft te maken met contracten die supermarkten sluiten met boeren, deze zijn nog niet afgelopen. Maar de kans dat de prijzen van deze producten van eigen bodem uiteindelijk gaan dalen is aanwezig.
Bespaartips
Wilt u nu al goedkoper boodschappen doen? Dan hebben we twee tips voor u. Als u dicht bij de grens met Duitsland woont, is het de moeite waard daar een supermarkt op te zoeken. Vanaf 1 juli 2020 verlaagt de Duitse overheid het BTW-tarief op veel boodschappen, meldt het AD. Een andere manier is om uw boodschappenlijstje in te vullen op de website van Hiiper. Deze website vergelijkt de prijzen van uw boodschappen en vertelt u in welke supermarkt uw lijstje het goedkoopst is. Let wel op, persoonlijke bonusaanbiedingen en lokale kortingen worden niet in de berekening meegenomen.
Bron: RTLnieuws, AD, IPVdata
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als men gezond wil eten: groenten, vers fruit, vis, vlees, brood, melkproducten, eieren etc. én wil voorzien in persoonlijke hygiëne én een schoon huis op ptijsstelt:JA dan zijn boodschappen behoorlijk duurder geworden.
Als men het karretje volgooit met bier, ongezond eten (chips, ijs, frites, snacks, koek, snoep, limonade) en niet veel nodig heeft om aan de persoonlijke standaard op het gebied van persoonlijke hygiëne of een schoonhuis: NEEN dan kun je o.b.v. o.m.de aanbiedingen voor hetzelfde geld de boodschappen hslen.