Vrijdag op tv: Exen met AOW boos over strenge inspecties
Gepensioneerde stellen die gescheiden leven, maar niet formeel gescheiden zijn, lopen kans de AOW-inspecteurs van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op hun dak te krijgen. Als exen met een alleenstaande-AOW te intensief met elkaar omgaan, worden zij gekort. Is dat terecht?
AOW voor alleenstaande
Magda van Hasselt-Franken (74) en haar man Rien hebben twee kinderen. In 2001 gaan ze uit elkaar. Haar man wil niet officieel, via de rechter, scheiden en daarom komen ze tot een oplossing. Ze blijven formeel getrouwd maar gaan apart wonen: duurzaam gescheiden. Ze hebben hun eigen huis, betalen hun eigen lasten en Rien betaalt Magda alimentatie. Zodra beiden met pensioen gaan, ontvangen ze ieder een alleenstaande AOW, wat bij elkaar bijna 400 euro per persoon meer is dan een gehuwden AOW.
Stille controle SVB
Zonder dat zij het weten zijn inspecteurs van de SVB een onderzoek naar hen gestart. Gekeken wordt of zij niet te veel met elkaar omgaan. Zo wordt hun waterstanden bekeken. Ook staat de SVB bij één van de twee onverwachts op de stoep met een vragenlijst. Onder ander met de vraag hoe vaak ze elkaar nog zien. Daarop volgt het oordeel: hun AOW wordt gekort, omdat zij onvoldoende gescheiden leven. Magda en Rien vinden de beslissing onbegrijpelijk en vechten hem aan.
Boos over inspectie
Bij MAX Ombudsman Rogier de Haan komen meer van dit soort verhalen binnen. En ook Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB krijgt vragen van leden over de bevoegdheden van SVB-inspecteurs. Beiden geven toelichting over deze kwestie in de televisie-uitzending van Meldpunt.
Vogelnest-boete
We bespreken we ook een boete die iemand krijgt van 750 euro voor het verwijderen van een vogelnestje uit een dakgoot. Is dat terecht of buitenproportioneel? En de vrijwilligers van de Laakse Lente moesten de dagelijkse koffiebijeenkomsten voor eenzame Haagse ouderen vanwege corona schrappen. Nu zoeken zij de ouderen op veilige afstand thuis op en Elles de Bruin gaat mee.
Vakantie cancelen
MAX Ombudsman Jeanine Janssen buigt zich over een kijkersvraag. Kan een consument zijn reis naar Mallorca kosteloos cancelen als blijkt dat de horecavoorzieningen op het Spaanse eiland allemaal gesloten blijven?