Boos over coronadiscriminatie: “Ik ben 70-plus maar nog topfit”
Ziekenhuisafspraken worden afgezegd, 70-plus-vrijwilligers moeten thuis blijven en het theater gaat alleen open voor jonge mensen. Tijdens corona doen verschillende partijen het voorstel om ouderen anders te behandelen. Is dat een zorgzaam gebaar of leeftijdsdiscriminatie? Deze ouderen zijn boos.
Vrijwilligerswerk verboden
Niek van Solingen is 72 jaar en voelt zich nog topfit. Juist daarom zit het hem niet lekker dat hij zich niet meer wekelijks als vrijwilliger mag inzetten voor Stichting Hendrick de Keyser. Die beheert in heel het land panden van bijzondere historische of architectonische waarde.
Boven de 70: risicogroep
‘Hendrick de Keyser’ baseert zich op een landelijk protocol van de Museum Vereniging, gebaseerd op RIVM-adviezen. Nier-, hart- en longpatiënten die bij de specialist onder behandeling zijn, en mensen met levensgevaarlijk overwicht (morbide obesitas) vormen een risicogroep. Net als ‘personen vanaf 70 jaar’. Het wordt alle medewerkers en vrijwilligers in deze risicogroepen daarom ‘ontraden’ naar hun museum te komen.
‘Mag ik dat zelf bepalen?’
‘Ik voel me betutteld’, zegt Niek. ‘Leeftijdsdiscriminatie’, zegt zijn vrouw Ellen Wildschut, die Meldpunt mailt. Maar is het niet goed dat organisaties denken aan het welzijn van ouderen? Niek: ‘Ik ben gezond. Mag ik zelf bepalen of het verantwoord is om aan de slag te blijven? Dat is toch ook goed voor me?’
Ziekenhuisafspraak afgezegd
Meldpunt krijgt meer meldingen van ouderen die zich betutteld en gediscrimineerd voelen. In de uitzending van 22 mei wordt Henk Fens genoemd. Zijn ziekenhuis zegt een afspraak af die niks met corona te maken heeft. Reden: hij is boven de 60 en zou door corona ’te veel risico lopen’. Vreemd, vindt hij: het ziekenhuis beweert ook dat het veilig is voor wie geen corona heeft.
60-min? Dan wél naar museum of theater
Vaak hebben boze ouderen het over D66 in Amsterdam. Die politieke partij stelt dat de hoofdstad leeftijdsgrenzen ‘niet moet schuwen’. Dan kunnen mensen die niet in de kwetsbare groep vallen weer naar buiten. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan museum, café, kapper of theatervoorstelling. Jacco Vonhof van MKB Nederland lanceert het idee van een 60-min-economie. Wie zestig jaar en ouder is blijft binnen, wie jonger is krijgt meer ruimte. Hij oogst bijval maar ook hoon.
Manifest tegen ouderen als tweederangsburgers
Een hoop voorbeelden daarvan zijn te lezen onder een artikel op MAX Vandaag over het manifest van ouderenbond KBO-PCOB, MAX en de ChristenUnie. ‘Geen wederopbouw zonder de mensen die dit land hebben opgebouwd!’ heet dat manifest. Het is een dringend appèl om tijdens de corona-crisis geen keuzes te maken waardoor ouderen tweederangsburgers worden. U leest het manifest hier.
‘Ouderen binnen blijven? Een schande’
Het is Elske uit het hart gegrepen. ‘Ik ben bijna 76 ,woon alleen en ben gezond. Ik doe veel vrijwilligerswerk, onder andere taallessen aan laaggeletterden en buitenlanders. Dit werk doen in mijn woonplaats vooral ouderen. En dan moeten wij binnen blijven zodat jonge mensen van hun terrasje en etentje kunnen genieten’, reageert ze op MAX Vandaag. ‘Ik vind het een schande dat men het alleen al durfde voor te stellen.’
Discriminatie
Uw mening
Wat vindt u van alle corona-maatregelen met gevolgen voor ouderen? Oké, of juist niet? En hebt u voorbeelden? Laat het weten op ons forum.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben 70 jaar en vrijwilliger in het Openlucht Museum te Arnhem als trambestuurder.
Het museum volgt de richtlijnen van het RIVM en daarom mag ik niet naar het museum. Net voordat de Corana crisis uit brak waren de opnamen voor het nieuwe thema “ontmoet mij “ voor dit jaar afgerond. Voor dat thema heb ik gefigureerd en daardoor sta ik op posters en vlaggen en op de website van het museum, maar het ontmoeten is er niet bij. Ik ben kerngezond en zou graag mijn vrijwilligerswerk weer willen oppakken.
Ik voel mij door de maatregelen van het RIVM gediscrimineerd, als je vandaag 69 bent en je wordt morgen 70 dan ben je opeens een risico en mag je niks meer, je kinderen en kleinkinderen niet meer zien die je een dag daarvoor nog kon knuffelen. Hoe leg je dat uit aan een tweejarige. En wij hebben toch ook onze eigen verantwoordelijkheid. Als je gezond bent en niks mankeert laat ons dan gewoon ons vrijwilligerswerk doen.
Wie gaat het voor ons opnemen?
Ik heb tot 68 als icu verpleegkundige gewerkt, gezond geleefd.
Was tot de crisis vrijwilliger Hospice, vrijwilliger Rode Kruis, instructeur Rode kruis, oppasoma ,mantelzorger 3 personen, en nu wordt ik uitgekotst, inderdaad zoals iemand zegt voor de jongeren die het blijkbaar veel moeilijker hebben , daar ze niet op reis ,terrasje kunnen pakken ,naar festivals kunnen.
Er zitten nog steeds ouderen onvrijwillig geïsoleerd thuis en n verpleeghuizen.
En nu ik ka van mijn pensioen geen reisjes maken en op terrasjes zitten.
Als vrouw in zorg begonnen met 17 jaar ,begon de pensioenopbouw pas met 25 jaar, trouwde je kreeg je ontslag, 6 daagse werkweek , enz
Ik begin die klagende jongeren een beetje zat te worden
Kon u wel eens gelijk in hebben, ook ik ben vrijwilliger, heb altijd vrijwilligerswerk gedaan, mijn ouders verzorgd,mijn moeder werd ruim 100 jaar, ook mijn schoonouders. Graag gedaan, een kinderclub gehad meer dan 12 jaar met nog een andere vrouw. Altijd in oudercommissies gezeten, toen mijn kinderen op school waren.U wilt het vast niet geloven, ben nog steeds vrijwilliger, voor de Zonnebloem, 7 gasten, allemaal erg leuk, bel ik nu stuur volgeschreven kaarten en breng af en toe een verrassing. Krijg van de jeugd om me heen alleen klachten dat er niets meer mag, als ik vraag wat dan niet? zeggen gewoon ouwe meut waar bemoei je je mee !! Ik lach maar eens vrolijk en wens ze een prettige dag. Jammer dat ik dat mee moet maken, ben pas 76,
Ik ben 78 jaar , gelukkig nog steeds fit ! mede door het feit dat ik al meer dan 25 jaar 1 dag in de week alleen een stevige wandeling ga maken van circa 25 km 5,5 tot 6 km per uur ! óók nu in de corona tijd ! Gewoon doen met wel afstand houden , maar dat is in mijn geval niet actueel want ik kom bijna niemand tegen !! Vrijwilligers werk ??? laat men eerst maar eens het minimumloon naar 14 euro stellen !! als men toch vrijwilligerswerk doet gewoon blijven doen met inachtneming van de o.a. corona regels !! maar wel actie voeren om een rechtvaardige uur tarief van 14 euro per uur ! geld ook voor de AOW !
Vrijwilligerswerk is dat ook maar u heeft gelijk dat dit niet moet zijn om personeel uit te sparen. Personeel heeft recht op een eerlijk salaris, daarvoor dachten wij in Nederland te wonen. Iedere vluchteling heeft recht op BBB,bij de wet geregeld, dus ook ieder werkend mens heeft recht op loon waarmee men zich kan handhaven. Ik heb wel respect voor uw sportactiviteit, sorry, kan ik niet opbrengen hoewel ik wel hele dagen bezig ben als vrijwilliger, kan mijn gasten nu toch niet in de steek laten? Ik heb er zeven die ik regelmatig bel,nu, vroeger bezocht, nu volgeschreven kaarten stuur en af en toe een verrassing. Ik heb respect voor u, zo fit, ik iets minder en ook nog pas 76.
Ben vrijwilliger bij de Zonnebloem, al jaren, kan nu niet meer bij mijn gasten langs komen, ik mis ze erg, zij mij ook, bel wel regelmatig, stuur volgeschreven kaarten, verzin leuke dingen als verrassing voor Pasen, breng een mandje met planten de week voor Pinksteren. Eenzaamheid oplossen is moeilijk, deze regering doet haar werk niet en leest vooral niet wat de mogelijkheden zijn en ook niet hoe het virus werkt. Dit kan iedereen die zijn verstand gebruikt nagaan. Zoveel informatie, ook via YouTube, o.a. Dokter die Covid-19 voorspelde beantwoordt alles, echt aan te raden, weten wij het ook.Deze jonge man,34j, is internist endocrinoloog en hospice care.
Ook via café Weldschmerz, Willem Engel en Maurice de Hond, erg leerzaam, neemt ook veel onrust weg.
Fijn om te horen dat er zoveel topfitte 70 plussers zijn die vrijwilligerswerk doen. Maar de cijfers liegen niet m.b.t. de leeftijdsgroep die het meeste risico loopt. Misschien moet het niet zo gezien worden dat men gediscrimineerd wordt omdat 50 minners op het terras willen zitten, of op vakantie willen, maar gewoon nog MOETEN werken of naar school kunnen gaan. Als gepensioneerde, zoals mijn ouders ook zijn, is thuis blijven makkelijker uit te voeren als voor ondernemers, werkenden en studerenden. En ook wij missen het gewone leven, net als gepensioneerden, maar ik snap wel dat de jeugd zich minder makkelijk op kan sluiten terwijl het onder bepaalde leeftijd eigenlijk niet tot opname ic komt.
Senicide-Protocol
Het senicide-protocol van de intensivisten is een schrijnend schandaal waarmee medici zich keren tegen hun meest kwetsbare en machteloze en nutteloze patiënten. Junioren verspreiden corona en senioren sterven aan corona. Junioren dringen voor bij de vaccinaties tegen corona en senioren sterven aan corona. Junioren stellen een senicide-protocol op om junioren voorrang te verlenen voor de intensive care en om senioren voorrang te verlenen voor het mortuarium. Senioren hebben het angstaanjagende fascisme van Adolf Eichmann, Reinhard Heydrich en Josef Mengele overleefd, maar ze moeten nu hun laatste levensdagen doorbrengen in totale eenzaamheid en in voortdurende doodsangst en dat mede door toedoen van politici en medici. Senioren mogen sterven en junioren mogen erven. Medici dienen zich te beperken tot de geneeskunde en ze dienen zich niet in te laten met het op niet-medische gronden selecteren van slachtoffers. Het senicide-protocol van de intensivisten hoort in de papierversnipperaar thuis.
Het is niet normaal dat heet leeftijdsdiscriminatie
De hele Coronatijd heb ik mij aan de regels gehouden en heb nu mijn mijn eerste vaccinatie gehad en voel mij heel erg fit, fiets heel veel en heb een goed en leuk leven en ik hoop dat hier wat aangedaan word
Allemaal protesteren
Theo van der Breggen