Waarde bitcoin explodeert, investeren of niet?
De koers van van de bitcoin is geëxplodeerd. In november en december 2020 stijgt de waarde van deze digitale munt van 15.000 dollar naar 30.000 dollar. Maar wat moeten wij met deze informatie? Investeren of niet? Een waarschuwing vooraf: geld lenen kost geld. En bij een investering kunt u uw inleg verliezen.
Wat is een bitcoin?
Een bitcoin (BTC) is de eerste digitale munt die in 2009 in omloop kwam. De munt is niet tastbaar en bestaat alleen op het internet. Het is een wereldwijd betaalmiddel. De eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. De transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, dus zonder tussenpersoon.
Meer bedrijven investeren
De bitcoin had jaren een louche imago, maar steeds meer grote gerespecteerde bedrijven investeren hierin. De digitale munt wordt door steeds meer bedrijven geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Zo kunt u de bitcoin gebruiken om mee te sparen, beleggen, onderling uit te wisselen of om mee te betalen. Bijvoorbeeld pizza’s via Thuisbezorgd.nl. En ook betaaldienst PayPal gaat betalingen bij webwinkels in cryptovaluta faciliteren. Maar reken u niet rijk als u zelf bitcoins koopt.
Niet zonder risico’s
Investeren in een bitcoin heeft namelijk risico’s. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt hier al jaren voor. Bij crypto-investeringen kan de waarde namelijk heel snel op en neer gaan. Ook is het niet altijd duidelijk welke partijen de bitcoins uitgeven en beheren. Als een partij failliet gaat, is er geen garantiestelsel. Centrale banken ondersteunen alleen hun eigen valuta’s. Zo wordt de euro gedekt door de ECB en de dollar door de Fed. Maar niemand dekt de bitcoin of andere cryptomunten. U loopt dus het risico om inleg te verliezen. Wilt u ondanks de risico’s wél investeren? Dan begint dit met het aanschaffen van een zogenaamde ‘wallet’.
Waar bewaart u bitcoins?
Bitcoins bewaart u zoals geld, in een portemonnee. Ook wel ‘wallet’ genoemd. Voordat u bitcoins koopt, moet u dus eerst een wallet aanschaffen. Als u een mobiele telefoon heeft en in de App Store of Play Store zoekt op ‘bitcoin wallet’ vindt u veel van deze portemonnees. Cryptohandelaar Vincent van der Sanden raadt de ‘BRD Crypto en Bitcoin wallet’ aan. “Na het installeren kun je via deze wallet makkelijk bitcoins versturen en te ontvangen.” vertelt Van der Sanden. “Bij het aanmaken van een wallet op de mobiel is het wel heel belangrijk de backup sleutels tot de wallet goed op te schrijven en veilig te bewaren.” Want wie toegang heeft tot uw wallet kan uw transacties bekijken en uw bitcoins uitgeven. Heeft u nu geen mobiel, dan kunt u bitcoins ook ontvangen en bewaren op een hardware wallet: een USB-stick. Bijvoorbeeld de Ledger Nano of Trezor. Ook kunt u de gegevens online laten beheren door een vertrouwde derde partij, een zogenaamde portemonneedienst (wallet service).
Waar koopt u een bitcoin?
Als u een wallet heeft, kunt u aan de slag. Volgens Van der Sanden kunt u het beste bitcoins kopen bij een Nederlandse handelsite, ook wel ‘exchange’ genoemd. Dit is een soort warenhuis waar u verschillende digitale munten (cryptomunten) kunt kopen. Maar let wel op, zegt de bitcoinexpert. “Belangrijk is dat er een KvK inschrijving is, dat het bedrijf goed te vinden is en telefonisch bereikbaar. Een groot aantal van de exchanges zijn telefonisch niet bereikbaar terwijl er wel een telefoonnummer op de website staat.” Klopt het bedrijf dan wel?
Kopen via iDeal?
Kopen gaat volgens Van der Sanden gemakkelijk. Heeft u een exchange gevonden, vul dan het bedrag in euro’s in en kies de cryptovaluta die u wilt kopen. U ziet vervolgens direct hoeveel u betaalt en hoeveel digitale valuta u ontvangt. Klik op “kopen”, selecteer uw bank en volg de betalingsinstructies via iDeal. Zodra u de transactie bevestigt, staat de valuta vrijwel direct in uw wallet.
Welke exchange is veilig?
Als u googlet op ‘bitcoin kopen’ ziet u veel reclames voor verschillende exchanges. “Je kan de betrouwbaarheid van zo’n exchange op de site Trustpilot goed doorlezen en de rating van een bedrijf bekijken op Google.” zegt Van der Sanden. “Verder zijn Nederlandse partijen relatief betrouwbaar en zijn er naar ik weet nog geen scams bekend op de Nederlandse markt. Bij Engelse websites loop je dit risico veel meer. Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn.” Binance en Kraken zijn grote en betrouwbare exchanges, maar het gebruik is volgens Van der Sanden niet echt klantvriendelijk. “Je komt daar terecht op een ‘beurs’ en moet professional zijn om dat te begrijpen. Verder is het af te raden daar geld te laten staan. Uiteindelijk is spreiding heel belangrijk.”
Wanneer cashen?
U bepaalt wanneer u de bitcoin weer verkoopt en de opbrengst casht. Probeer het goede moment te kiezen, want de koers van bitcoins is beweeglijk. Dat maakt de valuta voor investeerders zowel aantrekkelijk als ook risicovol. Een ander risico bij het investeren in bitcoins is dat u wordt opgelicht. “Door slim ontwerp en cryptografie is het netwerk veilig. De kans dat het netwerk ooit wordt gehacked lijkt op dit moment verwaarloosbaar.” zegt bitcoinexpert Van der Sanden. Maar dat betekent niet dat het niet mis kan gaan.
Hoe voorkomt u dat u wordt opgelicht?
Houdt uw inloggegevens altijd voor u zelf. Geef nooit de privégegevens van uw wallet, de zogenaamde ‘private key’ aan een ander. In Meldpunt besteden wij in april 2020 aandacht aan het verhaal van Danny. Hij wordt door een mooie dame overgehaald op te beleggen in bitcoins. Maar zij heeft het wachtwoord en Danny raakt hierdoor al zijn spaargeld kwijt. Op deze pagina kunt u deze uitzending bekijken.