Registeren Inloggen

VIDEO: Danny opgelicht door Koreaanse dame van datingsite

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting: datingfraude in combinatie met beleggingsfraude. Criminelen doen zich voor als een nieuwe liefde. En halen hun slachtoffers over om online te beleggen. Vaak voor een gezamenlijke toekomst. De 47-jarige Danny trapt in de val en raakt al zijn spaargeld kwijt.

Bitcoins

Via Tinder ontmoet Danny de Koreaanse Zhang en raakt verliefd. Zhang is een mooie dame en eigenaar van een goedlopend cosmeticabedrijf. Ze heeft een oom die bij een bank werkt en goed is in beleggen. Zhang haalt hem over om te beleggen in bitcoins. Van de winst kunnen ze samen een mooie toekomst opbouwen. Maar Danny raakt duizenden euro’s aan spaargeld kwijt.

Nieuw!

Een nieuwe vorm van oplichting, zegt Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk, de instantie die slachtofferschap probeert te voorkomen. Criminelen benaderen hun slachtoffers via datingapp Tinder, het spelletje Wordfeud of Instagram. Toevallig kent die nieuwe liefde vaak iemand die expert is in beleggen. En dan volgt de vraag: doe je mee? De Fraudehelpdesk ontving 5 meldingen over deze nieuwe vorm van oplichting. De emotionele en financiele schade is groot. De slachtoffers raakten gezamenlijk tienduizenden euro’s kwijt.

Gezamenlijke toekomst

Ook voor rechtspsycholoog Sophie van de Zee, verbonden aan de Erasmus School of Economics is de combinatie van deze twee fraudevormen nieuw. Volgens Van der Zee halen de criminelen hun slachtoffers over door het gebruik van verschillende tactieken. Zo zoeken ze naar overeenkomsten en verwijzen vaak naar een gezamenlijke toekomst. Criminelen vragen hun slachtoffers om te investeren in cryptovaluta, een digitale munt. Voor criminelen handig, want hierdoor zijn ze bijzonder slecht te traceren. In het tv-programma Meldpunt legt Van der Zee uit hoe criminelen te werk gaan. De Fraudehelpdesk geeft tips hoe je niet in de val van de gehaaide criminelen trapt.

Meer weten?

In dit artikel leest u precies welke psychologische trucjes criminelen gebruiken om u geld afhandig te maken. En in dit artikel leest u hoe u oplichting kunt voorkomen en wat u moet doen als u toch opgelicht bent.

Geef een reactie

Reactie

    […] Als u een Facebookaccount heeft, herkent u het ongetwijfeld. Een vriendschapsverzoek van een knappe dame of heer aan de andere kant van de wereld. Als u er geen link mee heeft, dan is het vaak een nepprofiel. Deze nepprofielen zijn niet alleen op Facebook actief, maar ook op allerlei andere sociale platformen. Via datingplatform Tinder kwam Danny in contact met een nepprofiel. Hij werd door dit profiel opgelicht en raakte geld kwijt. […]