Zo trapt u niet in een nepbelegging via een datingsite
Op datingsites zijn oplichters actief. Ze raden u aan een belegging te doen, bijvoorbeeld in bitcoins. Vaak ‘mislukt’ de belegging, en vraagt de oplichter u nog eens geld over te maken. Lees in dit artikel hoe u een oplichter kunt herkennen en wat u kunt doen om te voorkomen dat u uw geld kwijtraakt aan deze persoon.
Tips van een leugenonderzoeker
Datingfraude komt al jaren voor. Nieuw is het om deze vorm van datingoplichting te combineren met beleggingsfraude. Het overkomt de 47-jarige Danny. Hij wordt stapelverliefd op de Koreaanse Zhang. Als snel verleidt zij hem tot het doen van beleggingen. Met een dramatische afloop. Forensisch psycholoog en leugenonderzoeker Dr. Sophie van der Zee en Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk geven u tips om dit soort oplichting te voorkomen. In een eerder artikel beschreven we uitgebreid wat de kenmerken zijn van een datingoplichter.
Google image
Check de foto van de persoon met wie u contact heeft op Google image. U kunt de foto van deze persoon invoeren, Google checkt op welke websites deze foto voorkomt. In het geval van Zhang zien we de foto’s terug bij een make-up webshop in Vietnam. De foto’s zijn waarschijnlijk gestolen van een model. De oplichters halen foto’s en filmpjes van internet af, bijvoorbeeld van Facebookprofielen die niet goed zijn afgeschermd.
Mijn toekomstige man
De oplichters strooien met complimenten. Als iemand u al heel snel haar toekomstige man of vrouw noemt, is dat verdacht. Waarom zou je zoiets zeggen tegen elkaar als je elkaar nog nooit hebt gezien? Dat moet u wantrouwend maken.
Houdt het geld op uw rekening
Vraagt uw nieuwe liefde u om geld over te maken? Doe dit nooit voordat u iemand aan de telefoon gesproken hebt. Zegt iemand dat hij niet kan bellen? Houdt dan voet bij stuk en trap niet in de val.
Vraag hulp
Deel uw liefdeservaring altijd met anderen. En vraag hulp van vrienden of familie als u twijfelt. Zij zijn objectief en kijken zonder roze bril naar uw nieuwe vlam. Mensen die hulp vragen, worden minder snel opgelicht.
Zet niet alles online
Op websites als Facebook kunt u veel informatie over uzelf kwijt. Bent u gescheiden of weduwe? Heeft u kinderen? En wat zijn uw hobby’s? Wees terughoudend in het geven van informatie. Criminelen lezen deze gegevens en spelen zo op uw situatie in.
Veroordelend
Veel mensen uit de omgeving van het slachtoffer begrijpen het niet. Ze veroordelen de gedupeerde. Niet alleen familie en vrienden maar ook via social media. Het advies is: lees die facebookreacties niet. Voor de omgeving is het belangrijk te weten dat ze de slachtoffers niet moeten veroordelen. Zo jaag je iemand rechtstreeks de armen in van de oplichter. Het slachtoffer voelt zich niet gehoord, de oplichter is tenminste wel lief. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om een anderen te helpen hieruit te komen.
Bent u ook het slachtoffer van dating- en beleggingsfraude?
Neem dan contact op met uw bank. Soms kan het overgeboekte bedrag nog teruggehaald worden. Doe ook altijd aangifte bij de politie. En neem tot slot contact op met de Fraudehelpdesk. Dat kan op het telefoonnummer 088 786 7372. U kunt de fraude ook schriftelijk melden via het contactformulier van de Fraudehelpdesk
Meer over daten
Lees ook dit artikel waarin een leugenonderzoeker uitlegt wat de kenmerken en trucs zijn van een datingoplichter. Online daten gaat ook vaak goed. Lees: Martha (82) en Nanne (84) vinden elkaar via online daten: ‘Deze tijd is een cadeautje’. Of lees meer over de ervaringen van het MAX Opinie Panel met datingsites op deze pagina.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] Wat kunt u zelf doen om datingfraude te voorkomen? Lees het in dit artikel. […]
[…] Iemand die op zoek is naar liefde en denkt dit gevonden te hebben, kan nog weleens wegdromen. Kritisch blijven en de realiteit onder ogen zien kan hierdoor lastig zijn op sommige momenten. Helaas spelen oplichters hier feilloos op in. En het rottige is: datingfraude brengt niet alleen financiële schade, maar ook emotionele. […]