Registeren Inloggen

Naar de tandarts in coronatijd, hoe gaat dat?

Tandartsen en mondhygiënisten mogen hun deuren sinds woensdag 22 april 2020 weer openen om de reguliere mondzorg op gepaste wijze te hervatten. Maar waarom mogen tandartsen wel weer open en kappers niet? En waar moet u rekening mee houden als u de tandarts in tijden van corona bezoekt?

Waarom mag de tandarts alweer open?

De meeste tandartsen en mondhygiënisten zijn de afgelopen weken nooit helemaal gesloten geweest. Wel wordt de reguliere zorg in het begin van de coronacrisis opgeschort en zijn de meeste praktijken enkel open voor spoedgevallen. In de tussentijd wordt er gezocht naar een manier waarop ook de reguliere controles op een ‘coronaproof’ manier kunnen worden uitgevoerd. En dat is gelukt, de Leidraad Mondzorg Corona wordt vastgesteld waardoor mondzorgverleners en -praktijken hun koers kunnen vervolgen.

 

Daarnaast maakt het Outbreak Management Team vanaf heden onderscheid tussen contactberoepen die al voor de coronacrisis met beschermingsmiddelen zoals mondkapjes werken en contactberoepen die deze beschermingsmiddelen niet gebruiken. Dat is ook de reden dat u al wel weer een bezoek kan brengen aan de tandarts, maar nog niet aan de kapper of schoonheidsspecialist.

Strenge maatregelen

Ondanks dat u de tandarts nu weer voor een reguliere afspraak mag bezoeken, gaat een bezoek niet zoals voorheen. In de praktijken gelden strenge maatregelen. Zo moet het personeel zich extra goed beschermen door beschermde kleding, handschoenen en een mondkapje te dragen, dit mondkapje en de handschoenen worden na iedere patiënt weer vervangen. Van de patiënten zelf wordt verwacht dat zij zoveel mogelijk alleen komen en zo kort mogelijk in de wachtruimte van de praktijk verblijven. Sommige praktijken kunnen u ook vragen om zelf een thermometer mee te nemen, zodat u ter plekke kunt aantonen geen koorts te hebben.

Anderhalve meter in de wachtkamer

Ook moet de anderhalve meter afstand regel natuurlijk ook in de wachtkamer worden nageleefd. Dit gebeurt in veel praktijken door de stoelen, die ook regelmatig moeten worden schoongemaakt, uit elkaar te plaatsen. Als het niet mogelijk is om in de wachtruimte anderhalve meter afstand te houden, wordt er een actief deurbeleid gevoerd waarbij de patiënten om de beurt worden binnengelaten. Andere regels zijn dat een eventueel koffiezetapparaat moet worden uitgeschakeld en wachtvermaak zoals tijdschriften en speelgoed moeten worden verwijderd. Zorg er ook voor dat u uw handen desinfecteert bij binnenkomst en bij het verlaten van de praktijk.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken bij de tandarts of mondhygiënist? Doe dit dan altijd telefonisch, zo voorkomt u dat u zich onnodig in de praktijk begeeft. Tijdens het maken van zo’n telefonische afspraak zal de tandartsassistente u een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld of u de afgelopen 2 weken mogelijke symptomen van het coronavirus heeft gehad. Hieronder valt verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid en koorts (meer dan 38 graden celsius).

Langere wachttijden

Houd er ook rekening mee dat u misschien niet op korte termijn geholpen kunt worden als u geen spoedgeval bent. De praktijken zijn de afgelopen weken immers dicht geweest voor reguliere zorg waardoor het nu, tijdens de opstart van die reguliere zorg, de eerste tijd wat drukker kan zijn.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie