Hoogste prijsstijging boodschappen sinds 2013
De prijzen van consumentengoederen stijgen in januari 2019 met 2,2 procent. Dat is de hoogste stijging na september 2013. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Prijzen boodschappen
In januari stijgt het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dit lage tarief geldt onder andere voor besteding in restaurants, boodschappen en reizen met het openbaar vervoer. In totaal zo’n 22% van alle uitgaves die we doen. De aanpassing van het lage btw-tarief houdt het volgende in. Voor iedere 100 euro aan boodschappen, waarop het lage btw-tarief van toepassing is, betalen mensen 2,83 euro meer aan btw. Of de consument deze kostenstijging terugziet, is ook afhankelijk van andere factoren. Denk aan inkoopkosten, personeelskosten en hoeveel procent winst per product een winkel wil maken.
Belastingen
Daarnaast stijgen er in januari ook een aantal belastingen. Het gaat onder meer om de belasting op leidingwater en de motorrijtuigenbelasting. Gemeentelijke heffingen stijgen ook, net als de accijnzen op autobrandstoffen en tabak. Sigaretten worden in januari echter niet duurder omdat winkels nog oude voorraden verkopen van voorgaande jaren. Aan de andere kant daalden een aantal belastingen. Zo worden sommige sporten vrijgesteld van btw en daalt in januari de hondenbelasting.
Energie
De prijzen van energie stijgen in 2019 ook. In de eerste maand van dit jaar is de energieprijs ruim 20% hoger dan in 2018. De verhoogde energiebelasting heeft hier een grote invloed op. Ook de verhoging van de leveringskosten van stroom is verantwoordelijk voor de prijsstijging.
(BRON: CBS)