De AOW zou voldoende moeten zijn voor een basisbestaan, maar zonder een behoorlijk aanvullend pensioen is daarvan geen sprake. Hoewel het Nederland economisch voor de wind gaat is er een groep AOW’ers die hiervan niet meeprofiteert.
Economisch onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek stelde eind 2017 dat 176.000 huishoudens met alleen AOW een zwakke inkomenspositie heeft. De onderzoekers stellen nu dat deze groep tot over de 200.000 is gegroeid vanwege de toegenomen vaste lasten.
Volgens het instituut voor budgetvoorlichting Nibud gaat bij de laagste inkomensgroepen meer dan de helft van het budget op gaat aan vaste lasten. Zij kunnen zich geen tegenslagen permitteren en hebben daar zorgen over.
De 81-jarige Jet Pennings uit Gemert is gewend om zuinig te leven. Ze heeft geen pensioen opgebouwd maar probeert met alleen haar AOW-uitkering rond te komen. Dat lukt haar, maar ze ligt soms ook wakker van de geldzorgen: wat als er iets in huis kapot gaat? Hans van Dijk is cliëntondersteuner bij ouderenbond KBO Brabant. Hij helpt ouderen met hun huishoudboekje. Van Dijk ziet een groeiende groep ouderen die door de toenemende vaste lasten financieel niet meer uitkomt. Martin Visser, econoom en financieel journalist van De Telegraaf herkent de signalen ook. Hij stelt dat de cijfers van het Centraal Planbureau en het Nibud te algemeen zijn waardoor deze groeiende groep AOW’ers met financiële problemen buiten beeld blijft.
Verder in Meldpunt:
MAX Ombudsman Rogier de Haan springt in de bres voor een aantal klanten van ING die door hun bank gedwongen worden om digitaal te bankieren. Zij hebben in het verleden een machtiging gegeven voor de maandelijkse afschrijving van 35 euro om hun servicekosten te betalen. Maar nu de servicekosten onlangs met 5 euro zijn gestegen, moet ook de machtiging worden verhoogd. Volgens ING kan dit alleen via het internet, maar deze klanten hebben geen computer. Rogier de Haan vindt dat ING deze mensen moet helpen en haalt verhaal bij de bank.