Registeren Inloggen

Zo vraagt u een betaalpauze aan bij geldproblemen door corona

Door de corona-crisis kampen veel mensen met minder inkomen. Ze hebben tijdelijk geen of minder werk, terwijl vaste lasten doorgaan. Daarom vragen duizenden Nederlanders om een betaalpauze bij de bank, verhuurder of hypotheek. Maar hoe werkt dat? En kan dit ook bij verzekeringen of telefoonabonnementen?

Betaalpauze

Al zeker 24 banken en andere geld- en hypotheekverstrekkers bieden hun klanten de mogelijkheid van een ‘corona-pauze’ aan. Als ze als gevolg van de virus-uitbraak minder inkomsten hebben, kunnen ze een aanvraag indienen voor een betaalpauze. In de meeste gevallen hoeven ze dan drie maanden geen hypotheeklasten te betalen.

Voorwaarden

Veel banken hebben inmiddels uitgebreide informatie online gezet over de mogelijkheid van een ‘corona-pauze’. Op de websites zijn ook de voorwaarden te lezen waaraan klanten moeten voldoen. Het tijdelijk stopzetten van de maandlasten is gratis. Maar hypotheek- of geldverstrekkers stellen door de bank genomen wel twee eisen.

  1. Uw betalingsachterstand is ontstaan (of ontstaat) na 1 maart 2020
  2. Uw betalingsproblemen zijn veroorzaakt door het coronavirus en de genomen maatregelen.

Zelf aanvragen

Kunt u als gevolg van de corona-crisis uw maandlasten voor hypotheek of consumptief krediet niet meer voldoen, dan moet u zelf contact opnemen. Een aantal banken en andere verstrekkers van hypotheken en leningen heeft daarvoor inmiddels speciale teams samengesteld. Die kunt u ook benaderen als u vreest dat u in de toekomst uw betaalverplichting niet na kunt komen.

Uitleg per bank

Van de grotere banken zetten we op een rij waar klanten online terecht kunnen voor informatie over het aanvragen van een betaalpauze. Klik op de naam van de bank:

Rabobank
ING
ABN Amro
SNS
ASN Bank
RegioBank

De Consumentenbond houdt op hun site een overzicht bij van alle geldverstrekkers die hun klanten een ‘coronapauze’ bieden. Dat varieert van Allianz, Florius en Munt Hypotheken tot Obvion, MoneYou en Aegon. In het overzicht staat ook meer informatie over de duur van de betaalpauze per geldverstrekker. Vaak wordt die in overleg met de klant bepaald.

Uitstel, geen afstel

De bond waarschuwt wel voor haken en ogen die aan een betaalpauze kleven. Uiteindelijk moeten de uitgestelde bedragen worden terugbetaald. En dan gaat het al gauw om honderden tot duizenden euro’s. De maandlasten gaan dan dus tijdelijk omhoog.

Pas op voor BKR-registratie

Duurt een betaalpauze langer dan vier maanden, dan meldt de bank dit ook als betalingsachterstand bij het BKR. Die registratie blijft nog vijf jaar bewaard. Dit kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening.

Meer belasting betalen, of minder terugkrijgen

Ook kan het tijdelijk stopzetten van de hypotheeklasten wegens corona fiscale gevolgen hebben. Wie tijdelijk minder of geen hypotheekrente betaalt, kan die over dat jaar ook niet aftrekken van de belasting. Dat betekent later meer belasting betalen of minder belasting terugkrijgen.

Ook coulance voor huurders

Ook huurders die door corona geldproblemen hebben, kunnen rekenen op coulance. Wie zijn huur niet kan betalen, kan bij zijn verhuurder vragen om lagere maandlasten. Huisuitzettingen zijn tijdelijk taboe. Tenzij de huurder extreme overlast veroorzaakt of bij criminele activiteiten, zoals een wietplantage.

Dat is afgesproken door minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen, de verhuurdersorganisaties en de brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang). Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit. Deel van de afspraken is ook dat tijdelijke huurcontracten gedurende de corona-crisis worden verlengd.

Heeft u problemen met het betalen van andere vaste lasten zoals telefonie, internet of zorgverzekering? Ook hiervoor is het soms mogelijk een betaalpauze aan te vragen. Neem hiervoor zelf contact op met de betreffende aanbieder. Pas op: ook hier betekent een betaalpauze of een tijdelijke verlaging van de betalingen niet dat ze worden kwijtgescholden. Later moet u dit inhalen en worden uw maandlasten hoger.

Petities: stop vaste lasten!

Op internet hebben inmiddels duizenden mensen petities getekend tegen het betalen van vaste lasten tijdens de corona-crisis. Op petities.nl steunen al meer dan 3.500 mensen de oproep: ‘Stop vaste lasten direct’. Dat geldt volgens de initiatiefnemers voor zowel de energiekosten als andere vaste lasten, zoals verzekeringen en kosten voor internet en telefoon. Een vergelijkbare oproep staat op burgerpetities.nl, met inmiddels meer dan 750 ondertekenaars.

Nibud: tips bij geldzorgen

Het Nibud verzamelt ook gegevens die helpen om financieel zo ongeschonden mogelijk door de corona-crisis te komen. Zoals de ‘Geldwijzer Corona’, met handige tips en links. Die vindt u hier. Ook heeft het Nibud een stappenplan ‘Grip op geldzorgen’ ontwikkeld. Dat vindt u hier.

Geef een reactie