Over paar maanden misschien medicijntekort
“Kan ik door corona straks mijn medicijnen nog wel krijgen?” Dat is de vraag die mensen veel stellen. Er is nu nog voldoende voorraad. Maar over een paar maanden misschien niet meer. Daarom trekken we aan de bel,” zegt de Haagse apotheker Aris Prins.
Nachtsluis
“Hier in apotheek Duindorp komen helemaal geen klanten meer binnen”, vertelt Aris Prins. Prins is apotheker en voorzitter van de apothekersbond KNMP. Hij heeft samen met zijn vrouw twee apotheken in Den Haag. “De publieksruimte is gesloten. Klanten worden geholpen via de nachtsluis, waar ze met maximaal twee personen in mogen. Daar staat ook het pinapparaat. In onze andere apotheek in het Statenkwartier hebben we geen nachtsluis. Daar is de publieksruimte nog wel open. We laten maximaal vier mensen binnen. Meer apothekers doen dat, sommigen hebben plexiglas spatschermen opgetuigd, net als bij benzinepompen, zodat ze beschermd worden. De medicatie gaat er gewoon onderdoor.
Calamiteitenplan
We willen onze medewerkers aan het werk houden, maar we willen ze ook beschermen. Dat betekent dat er minder contact is met klanten. We vragen mensen om met pin te betalen. Bezorgers sturen betaalverzoekjes en medicijnen worden op gepaste afstand gegeven. Aan de huisartsen hebben we gevraagd om geen recepten meer op te sturen voor mensen die hun medicijnen nog op voorraad hebben. Tijdens de lunchpauze werken we vooruit. We maken de medicijnen alvast klaar zodat mensen minder lang in de apotheek hoeven te zijn. Aan onze klanten vragen we om alleen naar de apotheek te komen als het echt nodig is. Ik bezorg nu zelfs hoestdrankjes, wat we normaal natuurlijk niet doen. Alles om drukte in de apotheek te voorkomen.
Paracetamol
Iedere dag is weer anders. Nu de scholen en alle horeca dicht zijn merken we dat mensen het coronavirus wel serieuzer nemen. We krijgen heel veel vragen. Zoals, moet ik paracetamol of ibuprofen slikken als ik me niet lekker voel. Bij voorkeur geen ibuprofen zeggen wij als apothekers. Met als gevolg dat de paracetamol niet aan te slepen is, het lijkt wel wc-papier. Wij geven mensen geen zes pakken paracetamol mee. Ieder gezin krijgt maximaal twee doosjes. Van andere medicijnen geven we een voorraad mee van maximaal 3 maanden. Dat kan natuurlijk veranderen als er een tekort ontstaat.
Tekort aan medicijnen
In Duindorp maken veel mensen zich zorgen over hun medicijnen. Kan ik die straks nog krijgen? Op dit moment hebben we nog geen tekorten. Maar over een paar maanden misschien wel. Dat willen we voorkomen, daarom hebben we op 12 maart een brief gestuurd naar (pas afgetreden) minister Bruins om snel maatregelen te nemen. De grondstoffen voor veel medicijnen komen uit China, de medicijnen worden gemaakt in India. In China is de corona crisis begonnen, veel fabrieken liggen daar plat, we kunnen dus meer tekorten verwachten. Wij apothekers gaan voor zekerheid. We houden het wel een paar maanden vol, maar we willen geen risico nemen.
Alternatieve medicijnen
Er is al tien jaar een tekort aan medicijnen. Vorig jaar hadden we tekort van 1492 producten. Gelukkig slagen de apothekers er in 99% van de gevallen in om een alternatief te vinden. Een ander merk medicijn dat dezelfde werking heeft. Of we importeren het uit een ander land. En soms kunnen we het zelf maken. We zitten nu in een crisis waarvan we niet weten hoe lang hij duurt. Omdat we zelf in goede tijden al tekorten hebben, moet er nu wel wat gebeuren.
Grotere voorraden
Op lange termijn kunnen we kijken of we de productie van belangrijke medicijnen weer naar Europa kunnen halen. We zijn nu wel heel erg afhankelijk van landen die ver weg liggen. Dit kost tijd, daar hebben we nu niets aan. Wat kan wel? Meer voorraden aanleggen, al is dat zeker nu ook niet meteen geregeld. Daarom moet er nu actie ondernomen worden. Zodat we straks niet met lege handen zitten.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gebruik 7 verschillende medicijnen per dag, en houd nauwkeurig per middel mijn eigen voorraad bij op de computer. Normaal plaats ik bij de huisarts een verzoek tot aanvulling van een middel, als mijn voorraad minder is dan voor één week. Nu doe ik dat al bij 2 weken, dan heeft de apotheek wat meer tijd om het middel eventueel in voorraad te halen.