Geen serieuze tekorten in de supermarkt door corona
Er zullen geen echte tekorten aan voedselproducten en andere levensmiddelen ontstaan in de supermarkten, verwachten diverse deskundigen en betrokkenen. Ja, misschien zullen sommige artikelen tijdelijk minder voorradig zijn. Maar dat zijn niet de belangrijkste producten en er is altijd een alternatief.
Er is genoeg
Het normale aanbod van producten in onze supermarkten blijft overeind, verwacht supermarktexpert Paul Moers. ‘De grenzen zijn niet dicht voor levensmiddelen. Er kunnen van sommige artikelen wel tekorten ontstaan. Pasta bijvoorbeeld. Sommige producten kunnen duur worden, zoals desinfectie-gel. Nu iedereen dat gebruikt, houdt de productie dit niet bij. En als een kweker geen Poolse plukkers kan krijgen kan de prijs van aardbeien stijgen. Maar van de meeste producten is er genoeg.’
Minder Parmaham
Jan Willem Grievink is deskundige voedselketen en consumentengedrag. Volgens hem valt het tekort aan artikelen mee. ‘Het kan zijn dat je moeilijker parmaham kunt krijgen. Het is in Italië nu moeilijk om te produceren. Maar andere ham is er genoeg.’
Dat geldt ook voor houdbare producten, die nu de winkels uit vliegen. Zoals ingeblikte of diepgevroren sperziebonen of bruine bonen. ‘Fabrikanten daarvan, zoals Hak, hebben genoeg voorraad. En wat nu in grote hoeveelheden de winkels uitgaat, wordt extra ingezaaid de komende tijd.’
Aardappels
Maar hoe kan het dan dat de schappen met aardappels en houdbare melk in sommige supermarkten leeg zijn? Wieger van der Werff van Agrico, een organisatie die wereldwijd aardappels vermarkt, legt dit uit. ‘De vraag is nu enorm, maar aardappels zijn er voldoende. Ook over een half jaar nog. Maar het personeel kan door de enorme vraag het verpakken en distribueren niet bijbenen. Dat lossen we nu op door extra personeel in te zetten en andere verpakkingen te gebruiken. De zakjes met 1 kilo worden minder geleverd, en we gebruiken meer grote verpakkingen met meer kilo’s. Dat is ongeveer evenveel werk, voor meer aardappels.
Zuivel
Ook over zuivel hoeven we ons geen zorgen te maken. Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina zegt: ‘Er is geen enkele reden om zuivelproducten te gaan hamsteren. Wij verwachten geen tekorten op het schap van basiszuivelproducten. Al onze productielocaties draaien nog steeds. De tekorten die er nu zijn, zijn een gevolg van het onverwachte hamstergedrag.’
Niemand heeft dit ooit meegemaakt
Supermarkten willen de consument in elk geval tot 6 april de normale boodschappen leveren. Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL): ‘De keten blijft wat ons betreft gevuld. We zien dat fabrieken op volle capaciteit draaien. Maar of dat zo blijft? Niemand heeft dit ooit meegemaakt. Dus dat is lastig te voorspellen.’
Praktisch nadenken
Het is ook een kwestie van praktisch nadenken, zegt Jansen. ‘Sommige producten lopen nu hard. Bijvoorbeeld: rijst, pasta, en blikgroente. Daarom krijgen die in de toelevering en bevoorrading meer ruimte. Meer pasta en rijst in de vrachtwagens dus, en minder slow movers. Zo noemen wij producten als deodorant of kruiden. Die artikelen zijn minder essentieel.’
Chips voor de kinderen
Ook een nu populair product als chips krijgt minder prioriteit. ‘We snappen heel goed dat ouders het met de kinderen thuis voor Netflix fijn vinden om daar extra van in huis te hebben. Maar een zak chips neemt veel ruimte in voor wat er in zit. Dat kan een reden zijn om zo’n minder essentieel product af te schalen.’
Groente en fruit
Op het gebied van groente en fruit wordt het soms moeilijk. Jansen: ‘Dan gaat het om wat met het vliegtuig komt, zoals boontjes uit Kenia. Die gaan met passagiersvluchten mee in het laadruim. Nu het vliegverkeer sterk terugloopt, kan aanvoer van die boontjes moeilijker worden.’ Maar ook Jansen wijst erop dat er dan nog genoeg andere groente en fruit zal zijn. Vers, en ook in blik of diepvries.
Lokaal geproduceerd
Ook multinational Unilever merkt de invloed van corona. Marlous den Bieman: ‘We zien een groeiende vraag naar hygiëne en houdbare producten, zoals soep in blik, knakworsten, smac, pinkakaas en schoonmaakproducten’. Maar tekorten zullen niet snel ontstaan en producten voor de Nederlandse markt worden vooral lokaal geproduceerd. ‘De fabrieken draaien door. En we zijn niet afhankelijk van import want we produceren vooral in Nederland voor Nederlanders.’
Niet gek laten maken
Supermarktdeskundige Moers vindt dat we ons niet gek moeten laten maken: ‘We vinden het normaal dat alles er is. Jumbo en Albert Heijn hebben ongeveer 35.000 artikelen. Dat is een krankzinnig hoeveelheid. Als 100 producten missen, gaan we dan dood?’.
Lees ook
Worden boodschappen duurder door corona?
Hamsteren is niet nodig en de bron van problemen
Houd het veilig in de winkel, zeker voor ouderen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik was zondag even bij de Jumbo, ik moest even 10 eieren halen. de bewaker stuurde mij terug, en kwam zo dicht op mij staan dat ik er van schrok. moest ik eerst z’n vieze kar pakken om tien eieren te pakken. veilig is dat niet. gelukkig had ik handschoenen aan.