Registeren Inloggen

Hamsteren is niet nodig en de bron van problemen

Niemand wil tijdens de quarantaine thuiszitten met te weinig eten, drinken en andere eerste levensbehoeften. Dus gaan mensen hamsteren. Het wordt tijd dat we daar mee ophouden, zeggen deskundigen. Er is voldoende. De problemen die ontstaan in de levensmiddelensector komen niet door regels rondom corona, maar door al dat gehamster.

Distributiecentra liggen vol

Met name houdbare producten en desinfectiemiddelen zijn populair. Pauline van den Brandhof van Albert Heijn: ‘Zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta en rijst. Er wordt veel toiletpapier gekocht. En, houdbare melk.’. Maar er is geen reden voor paniek: ‘Onze distributiecentra liggen vol en we bevoorraden winkels dagelijks meerdere malen’.

Hamsteren niet nodig

Hamsteren is echt niet nodig, zegt supermarktdeskundige Paul Moers. ‘Het kan zijn dat bepaalde producten straks even niet leverbaar zijn of duurder worden, maar er blijft genoeg over. Over productie of levering hoeven we ons geen zorgen te maken. Er zijn producten die minder geleverd worden of duurder worden, maar er blijven genoeg andere producten over die je kan kopen.’

Dat stelt ook Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levenmiddelenhandel. ‘Er is genoeg. En dat blijft ook zo’, zegt de vertegenwoordiger van de supermarkten en ook groothandels. Die laatste mogen nu ook leveren aan het publiek, omdat ze anders blijven zitten met producten die ze niet meer kwijt kunnen aan de platgelegde horeca.

Doorgeslagen

Het hamsteren is echter doorgeslagen. En bepaald niet onschuldig, denkt ook Jan Willem Grievink, expert voedselketen en consumentengedrag. ‘Mensen die hamsteren vormen het grootste probleem. Zij verstoren het logistieke proces. Er wordt nu in een paar dagen evenveel rijst uit de winkels gehaald als normaal in zes maanden.’

Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina: ‘Het probleem van hamstergedrag is dat mensen die het zien het gedrag overnemen. Daardoor ontstaan er onverwachtse tekorten op het schap. Omdat bevoorraden tijd kost ontstaat bij het winkelend publiek het idee dat er tekorten zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is’.

De distributie verloopt daardoor met horten en stoten, aanvoerlijnen raken verstopt. ‘De keten zit heel teer in elkaar’, zegt Moers over de logistiek in de levensmiddelensector, waar alles heel strak gepland is en leveringen bijna tot op de minuut gaan. ‘Als jij ineens alle rollen wc-papier eruit gaat halen, verstoor je de logistieke keten. De mensen veroorzaken dus zélf de puinhoop.’

Opstoppingen

Het is een beetje te vergelijken met files in het dagelijks verkeer door slecht en lomp rijgedrag. Als alles rustig en normaal verloopt, valt het met de opstoppingen nog wel mee. Maar als mensen steeds maar weer gaan optrekken en afremmen, krijg je voortdurende harmonica-effecten die ervoor zorgen dat de verkeersstroom helemaal plat kan komen te liggen.

Hamsteren hindert de voedselketen

Rustig aan dus, en vooral: kappen met hamsteren. Grievink: ‘Ook om ervoor te zorgen dat je buurman ook nog pasta en wc-papier heeft als die na jou gaat winkelen.’ Jansen namens de supermarkten: ‘Door het hamsteren hinderen we onze voedselhelden. Neem de vakkenvullers: die kunnen veel beter hun werk doen als schappen niet onnodig worden leeggetrokken.’

Gemeenten mogen inmiddels nachtvergunningen aangeven om ook ’s nachts te bevoorraden. Jansen: ‘Nachtlevering is vaak vervelend en mag daarom nu in veel gemeenten niet. Het is niet prettig als je naast een super woont en om drie uur ‘s nachts de vrachtwagen hoort en de rollende containers. Maar dit zijn bijzondere tijden. We willen dag en nacht kunnen rijden om alles bevoorraad te houden.’

Lees ook

Worden boodschappen duurder door corona?
Geen serieuze tekorten in supermarkten door corona
Houd het veilig in de winkel, zeker voor ouderen

Geef een reactie

Reacties (2)

    Onzin om te hamsteren, zorg voor een kleine basis voorraad en wordt creatief in de keuken. Neem de verse groente uit de folder, want dat is er gewoon altijd. Volg de folder voor variatie in het menu, want iedere week zijn er andere producten in de actie.
    Hoe eenvoudig kan het zijn. Heel eenvoudig. En als ik een keer niet naar de winkel kan, pak ik uit de voorraad een blikje vis, een potje groente en een beetje rijst of pasta.
    Ook in de vriezer heb ik maaltijden of onderdelen van een maaltijd op voorraad. Ik ben alleen en kook soms voor een paar dagen en dan schuift er een maaltijd de vriezer in. Altijd handig bij tijdgebrek, dus hamsteren is echt niet nodig.