Koolmonoxidevergiftiging groter risico dan men denkt
Nederlanders zijn zich nog niet genoeg bewust van de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging in hun huis. Uit een enquête van de Brandwonden Stichting blijkt dat 85 procent van de mensen denkt geen risico te lopen en meer dan de helft van hen heeft geen koolmonoxidemelder in huis.
Toch krijgt de brandweer dagelijks meerdere meldingen binnen over een mogelijke CO-vergiftiging. Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten maandag 4 februari 2019 met een campagne om mensen te wijzen op het gevaar.
Koolmonoxidemelder onmisbaar
Een woordvoerster van Brandweer Nederland zegt: “Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging en hoe je die kunt voorkomen.” Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is giftig, reukloos en niet te zien of te proeven. Het voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: u krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben. Een koolmonoxidemelder is daarom onmisbaar. Niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels, stelt de brandweer. De Brandwonden Stichting doet mee aan de campagne, omdat een deel van de brandwondenpatiënten ook een CO-vergiftiging heeft opgelopen.
Tips over koolmonoxidevergiftiging
Op de website van Brandweer Nederland staan tips over het plaatsen van een koolmonoxidemelder. In uw slaapvertrek moet u hem bijvoorbeeld op ademhoogte hangen en dus niet aan het plafond. Ook wordt het belang van ventileren benadrukt en het regelmatig laten controleren van uw verwarmingstoestel. Daarnaast kunt u een online-kennistest invullen, waarmee u meteen een aantal belangrijke zaken meekrijgt.
(Bron: ANP, Brandweer.nl, archief)