Airco kopen? Voorkom gezondheidsklachten en een miskoop en let hierop bij de aanschaf
De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Een airconditioning in huis kan op hete dagen heerlijke verkoeling bieden. Maar welke airco is goed voor uw situatie? En waar moet u op letten bij de aanschaf?
Verschillende soorten airco’s
U kunt kiezen uit een installatie aan de muur of een mobiele variant. Een mobiele airco kunt u makkelijk van locatie veranderen. Dat is handig als u verschillende ruimtes wilt koelen. Daarnaast kunt u deze airco ook tijdelijk opbergen. Een mobiele airco is vaak goedkoper, maar heeft het nadeel dat hij vaak een kleiner koelvermogen heeft. Daarbij maakt hij meer geluid en is hij gevoeliger voor storingen. Kiest u voor een vaste installatie dan kiest u voor een systeem voor 1 ruimte (een single splitsysteem) of een systeem voor meerdere ruimtes (een multi splitsysteem). Dit soort systemen bestaan uit een binnen- en buitenonderdeel. Bij een multi splitsysteem gaat het om meerdere binnen onderdelen die aan één buitenonderdeel worden gekoppeld. De buitenunit wordt aan de buitenkant van uw huis geplaatst. Dat kan op de grond, of op het dak.
Let op functies en vermogen van de airco
Een airco heeft vaak meerdere functies. Zo kunt u de ruimte vaak verkoelen én verwarmen. Daarnaast kunnen sommige airco’s de kamer ook ventileren, zuiveren of ontvochtigen. Let bij de aankoop op het vermogen dat daarvoor nodig is. Is het vermogen niet voldoende, dan wordt de ruimte niet goed gekoeld. Tot slot heeft elke airco heeft een energielabel. Hiermee kunt u hoge elektriciteitskosten voorkomen. Kijk daarom bij de aanschaf altijd naar het label van de installatie. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere tips om de kosten te beperken.
Zorg voor een veilige installatie
Installeer een airco nooit zelf, maar laat dit door een deskundige installateur doen. Die weet waar u de airco het beste kunt plaatsen. Van een airco kunt u ziek worden als die niet op tijd nagekeken of schoongemaakt wordt. Als het systeem verkeerd staat ingesteld, kan de binnentemperatuur sterk afwijken van de buitentemperatuur. En dat kan weer leiden tot hoofdpijn, keelpijn, hoesten en misselijkheid.
Let op het certificaat
In een airconditioning zit in de meeste gevallen een F-gas. F-gassen kunnen schadelijk zijn voor het milieu wanneer ze vrij komen in de atmosfeer. Daarom moet elke installateur beschikken over zowel een F-gassen persoonscertificering als een F-gassen bedrijfscertificering. Daarnaast is het handig als een onderneming lid is van de Geschillencommissie. Bedrijven die zijn aangesloten bij de branchevereniging NVKL of Techniek Nederland zijn dat automatisch. Hiervan is het voordeel dat u bij conflicten gebruik kunt maken van de geschillencommissie. Deze commissie adviseert en bemiddelt, of doet een uitspraak. Dus hoeft u niet naar de rechter, en de procedure is sneller en goedkoper.
Soms gaat het mis
Lucie van Cranenburgh koopt een airco. Maar als het apparaat niet goed werkt, geeft de leverancier geen garantie. MAX Ombudsman Jeanine Jansen haalt verhaal. Hier ziet u in een oude aflevering van Meldpunt hoe dat afloopt.
Extreme warmte komt steeds vaker voor: blijf koel met deze tips
(Bron: Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)